Infografika: Kiktől számíthatunk pontokra ma este?

Kutatómunkát végeztem és infografikába szedtem, hogy 1994-es debütálásunk óta melyek voltak azok az országok, ahonnan az Eurovíziós elődöntők és döntők során a legtöbb pontot kaptuk, így talán joggal számíthatunk ma este is a szavazataikra.

infografika_pontok_1.png

Pontadóink között erősen dominálnak a skandináv országok, közöttük is Finnország, akik az 1998-as Eurovíziót (amikor Charlie képviselt minket) kivéve mindig adtak nekünk pontot, Friderikára és Wolf Katira pedig egyenesen tizenkettőt (ugye ez a legtöbb, ami adható). Habár Magyarország nem blokkszavazó, mégis élvezi néhány balkáni szomszéd szimpátiáját: Románia mellett Szerbia sem hagyott minket pont nélkül soha. Természetesen a lengyelek is szerepelnek a toplistán, akik nagylelkűsége minden bizonnyal a közös történelmi kapcsolatnak köszönhető.

infografika_pontok_2.pngS persze vannak olyan országok, ahonnan alig kapunk pontokat. Például az örmény rajongókat valósággal rázhatja tőlünk a hideg, hiszen egészen 2014-ig egyetlen pontot sem kaptunk tőlük. Aztán jött Kállay-Saunders és kicsikart belőlük egyet. Montenegró is tavaly adott nekünk először pontokat, igaz, akkor máris tizenkettőt. Szomszédaink közül Szlovénia a legszigorúbb, de a szintén térségben lévő Csehországot sem sikerült igazán megnyernünk eddig. Na talán majd most.

Eurovíziós Dalfesztivál 2015 Bécs - A döntő - Ma 21:00-kor a Duna műsorán!