Caitlyn Jenner valóságshow-ban lett a transzneműek hangja

cait1.png

Vasárnap debütált az E! műsorán Caitlyn Jenner valóságshow-ja, az I am Cait, melyben az egykori olimpikon a transzneműek önjelölt nagyköveteként teszi majd a világot egy szebb és jobb hellyé. A műsor mindenképpen hiánypótló, hiszen a transzneműekkel főműsoridős reality-ben csak ritkán foglalkoznak, így már rég itt volt az ideje annak, hogy a nagyközönség is megismerje a világukat. Azt a világot, ami lényegében a mi világunk is. És ki lehetne e világ bemutatására alkalmasabb, mint Caitlyn Jenner, aki nagyon ügyesen lovagolja meg régi-új hírnevét a nemes cél érdekében.

cait2.png

Habár Caitlyn eredetileg a Kardashian-klán műsorának köszönheti népszerűségét (mint Bruce, a családfő), saját valóságshow-ja mentes minden műdrámától. Az I am Cait a téma kényessége miatt sokkal higgadtabb és óvatos mosollyal közelíti meg a nézőt. A harmónia és a nyugodtság nemcsak a műsorszerkesztést, hanem a látványt is jellemzi. Mindez nem véletlen, hiszen ez a reality nemcsak Caitlynről, hanem egy nagyon fontos ügyről is szól. A társadalom egy széles rétege nem érti a transzneműséget, így el sem fogadja azt, ezért az E! megpróbál egy emberi képet festeni róla, ami az első epizód alapján egyelőre működik is.

cait3.png

Caitlyn a kaliforniai hegyekben vett magának egy villát, ahol nem zaklatják a lesifotósok és nyugodtan koncentrálhat önmagára is. Édesanyja és két nővére itt találkozik vele először, majd lánya, Kylie, illetve Kim Kardashian és Kanye West is csatlakozik hozzájuk. Caitlyn olyan izgatottsággal várja családtagjait, mint egy kisgyerek, a néző pedig azon kapja magát (legalábbis én), hogy szurkol neki. Miután megérkezik a család, bensőséges párbeszédet folytatnak, illetve egy terapeuta is érkezik a házhoz, aki megpróbálja megértetni Caitlyn édesanyjával lánya valódi identitását, illetve szóba kerül a biblia is. Kanye elmondja, hogy mennyire inspirálónak tartja Caitlyn bátorságát, Kim pedig átnézi a ruhatárát és divattanácsokkal látja el őt. A sokkfaktor talán abban a jelenetben van, amikor Caitlyn egyik nővére közli, hogy ő már 35 éve tud testvére igazi énjéről, ám amikor Bruce előbújt neki, még óva intette a felvállalástól. Az epizód második felében a kamerák elkísérik Caitlynt annak a transznemű 14 évesnek a családjához is, aki az identitását ért előítéletek miatt öngyilkos lett.

cait4.png

Sokan vádolják azzal Caitlynt, hogy ugyanolyan fame whore, mint a volt neje és a Kardashian-lányok, ám akárhogy is legyen, ezúttal a legjobb módon fektette be népszerűségét: egy két lábon járó társadalmi célú hirdetés, a transzneműek hangja lett, illetve mindazoké, akik valamilyen okból nem merik felvállalni magukat. A műsorban nyomon követhetjük, miként alakul szerelmi élete, s hogy valóban elfogadja-e a családja és a világ olyannak, amilyen.

I am Cait - Minden vasárnap az E! műsorán!