Hogyan válj egy valóságshow főszereplőjévé?

Minél több gifet ihletsz, annál népszerűbb vagy. Ez lehetne akár a modern szórakoztatóipar egyik alaptétele is, ami a tévéműsorok esetében hatványozottan igaz. A mémgyár ugyanis csak olyan szereplőket dolgoz fel, akiknek aranyköpéseit vagy jeleneteit egyszerűen nem lehet nem megörökíteni az utókornak. Aki pedig lábnyomot hagy maga után a már így is túltelített tévés piacon, az biztosan meghatározó karaktere az adott műsornak. De hogyan lehetsz egy valóságshow-ban meghatározó karakter? Megmondom.

Ha valaki megnyer egy tehetségkutatót, még nem biztos, hogy országosan ünnepelt sztárrá is válik majd, s hogy eleve ő lesz a műsor legemlékezetesebb figurája. Danics Dóra ugyan megnyerhette az X-Faktor negyedik évadát, de a műsort a ByTheWay és Krasznai Tünde vitte. Ez ugyanígy van a valóságshow-knál is: VV7 Robin a tökéletes példa rá, hogy ugyan zsebre vághatod a milliókat, de a finálé végeztével már nem lesz ember, aki emlékezne rád (ezt nevezem default winnek). Azon az egyértelmű tényen kívül, hogy egyéniséget kell mutatnod, két konkrét dologgal válhatsz egy évad breakout-sztárjává.

A humor az egyik csodafegyver. Breakout-sztár lehetsz, ha természetedből fakadóan vicces vagy, hiszen az emberek szeretnek nevetni. Nem számít, hogy veled vagy inkább rajtad röhögnek. A humor forrása lehet a benned elveszett stand-up komikus, a szociálisan csetlő-botló futóbolond vagy az örökké morgolódó vénember. Az elnagyolt reakcióid, a nem mindennapi kifejezőkészséged, a legjobbkor (akár mások feszült vitájának kommentárjaként, akár a feladatok teljesítése során) elsütött poénjaid, a viccesen abszurd, teljesen oda nem illő vagy éppen on-point és érdekes beszólásaid tehetnek humorossá. Általában sokkal nagyobbat üt, hogy ha megnyilvánulásaidban vagy humoros, nem pedig direkt gyártod a poénokat, de persze mindkét irány működik.

Ilyen például Angela "Big Ang" Raiola (Mob Wives, Miami Monkey, Big Ang), Alyssa Edwards (RuPaul's Drag Race 5), Nikki Graham (Big Brother 7 UK, Ultimate Big Brother, Big Brother 4 CAN), Tim Dormer (Big Brother 10 AUS, Big Brother 4 CAN) vagy Nicole "Snooki" Polizzi (Jersey Shore, Snooki & JWOWW). Magyar oldalon alig lehet olyan vicces alakokat találni, akik tényleg humorosak, nem pedig nevetségesek, talán Renato Pavesi (Big Brother 1), és Nagy Alekosz (szigorúan csak a ValóVilág 4-ben, mivel a poszt-RTL-es pályafutása szarkupac a négyzeten).

A humor mellett (vagy helyett) lehetsz a legtöbb konfliktus forrása is. Általában arra figyelünk, aki relevánssá tesz egy bizonyos helyzetet, egy jelenetet, s ez igaz a konfliktusokra is. Ha te vagy az, aki megsértődik és kiakad, miután a Miss ValóVilla 2016 szépségverseny első helyezettje helyetted VV Dzsenicicus lett, akkor máris magadra vonod a figyelmet és te teszed azt a bizonyos szituációt azzá, amiért az azután már érdekes lesz. Ha te vagy az, aki vegánként balhézik az ebédre kapott töltött káposzta miatt, akkor onnantól kezdve az ebédidőt máris a saját sztorivonaladdá tetted, hiszen átzökkentetted egy konfliktussá. Kezdeményezned kell, neked kell elindítanod a folyamatokat, neked kell a műsor történetét írnod. Az is mindegy, ha esetleg mindenki mérges rád és már-már kiközösítenek, hiszen akkor is rád figyelnek a szereplők, így a nézők is. A lényeg, hogy a többiek mindig rólad tépjék a szájukat. Légy aktív még akkor is, amikor alszol! El kell érned, hogy te legyél a világ közepe. Maradj lényeges, légy beszédtéma még akkor is, amikor nem vagy jelen.

Ilyen például Tiffany Pollard (Flavor Of Love, I Love New York, The Next 15, Family Therapy With Dr. Jenn, Celebrity Big Brother 16 UK), Evil Dick (Big Brother 8 US), Helen Wood (Big Brother 15 UK), Farrah Abraham (Teen Mom, Celebrity Big Brother UK), Mike "The Situation" Sorrentino (Jersey Shore), Judi Jai (Bad Girls Club 7), Phi Phi O'Hara (RuPaul's Drag Race 4), Kenya Moore (The Real Housewives of Atlanta), Jakab Iván (Bár 2.0) vagy Ökrös Szandra (Éden Hotel 1).

Stratégiai valóságshow-k általában nem igénylik, hogy személyiségedből adódóan legyél megosztó karakter, hanem mesterstratégaként fémjelezheted neveddel az évadot. Aszerint fogod kivívni a nézői népszerűséged, hogy miként és hogyan menetelsz előre hadnagyként a többiek ellen.

Ilyen például Russell Hantz (Survivor), Kelsey Faith (Big Brother 4 CAN) vagy Pejkó Ádám (Éden Hotel 1).

Nem a műsor csinál téged, hanem te csinálod a műsort! Minél jobban kedvelnek a vágószobában, annál jobban kedvelnek majd a képernyők előtt is és annál nagyobb esélyed lesz arra, hogy a műsor meghatározó karakterévé válj.

(A képen a The Real World: Skeletons szereplői láthatóak.)

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen a tökéletes valóságshow-karakter, kattints ide!