Mi is megvettük: indul a Real Housewives of Budapest

Ha a jövő évi Glamour gálán néhány nő arcon pezsgővel önti arcon egymást és torka szakadtából ordibál, akkor senki se ijedjen meg, csak forgatják a The Real Housewives hazai változatát. Még nem lehet sokat tudni róla, de az biztosnak tűnik, hogy 2017-ben képernyőre kerül a Real Housewives of Budapest, aminek létjogosultságát már évekkel ezelőtt felvetettem (igaz, akkor még nem tartottam jó választásnak Sarka Katát). A hónap elején jelentette az Index, hogy a 2015 óta a Sony Pictures-höz tartozó AXN- és Viasat-csatornák valamelyike elkezdi gyártani a műsor hazai változatát, ami ha a reality-műfajjal általában jól bánó Viasat3-hoz kerül, akkor 2017 legjobb magyar valóságshow-ja lehet.

A The Real Housewives Andy Cohen és a Bravo tévé arany tojást tojó tyúkja, amiben ugyanazon társaságba tartozó, jómódú háziasszonyok életét mutatják be. Az amerikai eredetiben van minden: amikor az asszonyok éppen nem kérdőjelezik meg egymás férjeinek szexualitását, akkor rájuk hajtanak, az asszonyok egymásra borítják az asztalt és prostimúlttal gyanúsítgatják a másikat, de még az is előfordul, hogy a férjeikkel verik a másik házaspárt a pizsamaparti végén. De annak ellenére, hogy a műsorból ömlik a trash, valahogy mindig sikerül visszaállítani az egészséges balanszot és megmutatni a szereplők emberi oldalát is: az egyedülálló anyát, aki maga neveli a gyerekeit; a mátriárkát, aki próbálja összetartani az erősen diszfunkcionális családját; a nőt, akinek a legnagyobb álma a családalapítás, de minden férfi átveri, ésatöbbi. Az igazi lényeg viszont a nők interakciói egymással, a folyamatos cicaharc, az elárult barátságok és a dráma.

A műsor viszont nemcsak a háziasszonyokról szól, hanem azok családjairól is. Caroline Manzo, Teresa Giudice (New Jersey) és Kandy Burrus (Atlanta) a legjobb példa rá, hogy minél több családtaggal szerepel valaki, annál nagyobb sztorit lehet köré építeni, ami így hozza magával a konfliktusokat is, legyen szó egy hárpia anyósról, egy nevelhetetlen tinédzserről, egy minden lében kanál sógornőről vagy egy rivalizáló nővérről. Továbbá minél több családtagjával szerepel valaki, annál nagyobb támadási felületet biztosít a többi háziasszonynak: nem neveled jól a gyerekeidet, az anyád egy barom, mer' ne szóljon bele az én dolgomba, a nővéred ne fenyegessen a Facebookon, hogy letépi a póthajamat, meg egyébként is, a volt férjeddel randizok és elmondta, hogy piercing van a puncidon.

A műsor mára egy hatalmas reality-franchise és az angolszász világot már teljesen behálózta: az Egyesült Államokban 7 (Orange County, New York City, Atlanta, New Jersey, D.C., Beverly Hills, Miami, Potomac és Dallas), Ausztráliában 2 (Melbourne és Sydney), Kanadában is 2 (Vancouver és Toronto), Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban pedig 1-1 kiadást (Auckland, Cheshire) mutattak be eddig. Ezen kívül még az izraeliek, a franciák és a görögök szálltak be a háziasszony-bizniszbe, de hatalmasat zakóztak vele, így a franciáknál és a görögöknél az első évadot nem követte második, Izraelben pedig a második évad bukott meg. Magyarország lesz a negyedik nem angolszász ország, ahol bepróbálják a formátumot, remélhetőleg nem napi adásban.