Az év legnagyobb tévés eseményei

2014 mindenképpen a tévés átigazolások éve volt, de Magyarország Eurovíziós nagymenete, a ValóVilág 6-ra lecsapó gyűlölethullám és még egy heves politikai interjú is felkerült az év legnagyobb tévés eseményeinek listájára. Íme.

tv10.png

Szabó Zsófival először a TV2 képernyőjén találkozhattunk, ahol Betty Tanakis-t alakította a Jóban rosszban-ban. 2009-től folyamatos szereplője volt a szappanoperának, de Berki "Antiférfi" Krisztiánhoz fűződő románca is segített abban, hogy viszonylag hamar felfusson a köztudatban, hiszen szívesen kiteregette magánéletét a bulvárnak. Bár sorozatos karaktere biztos pont volt a karrierjében, Zsófi kövérebb disznóra vágyott (nem, nem Berkinél szerzett nagyobb állatot), így átigazolt az RTL Klubhoz, s még mindig kergeti azt a disznót. Elvileg műsorvezetőt szeretnének faragni belőle és valamiért alkalmasnak is tartják rá, viszont sem az az egyetlen X-Faktor-os ámokfutása, sem pedig az After X-ben tanúsított mérhetetlen inkompetenciája nem győzött meg arról, hogy alkalmas ilyen feladatokra. Zsófi egyszerűen csak nem műsorvezető.

tv99.png

A Comment-en is nagyot ment a Schiffer-Kálmán-interjúháború, mely még jobban felforgatta a médiapolitika egyébként sem nyugodt vizeit. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Schiffer András vendégeskedett, s Kálmán Olga a Szabadság térre köpött német megszállás emlékművéről próbálta faggatni őt. Mivel Schiffer nem tartotta fontosnak ezt a vitát, Kálmán kikelt magából és elkezdték fingatni egymást. Kálmán minden bizonnyal nem várta, hogy majd pont egy baloldali politikus nem fog beleállni a témába, így egy egészen kellemetlen shitstorm kerekedett ki az egészből.

tv8.png

Tatár Csilla elvesztését már jobban megérezte a TV2, mint Szabó Zsófiét, így nagyobb port is kavart. Gönczi Gábor felesége tizenkét év után hagyta ott a csatornát. Az utóbbi három évben a Mokkában láthattuk, ám decemberben új kihívásokat keresve az MTVA-hoz igazolt. Kárász Róberttel nagyon összekapott az utolsó munkanapokon, de a stábbal jól kijött, könnyes búcsút vett tőlük. Az MTVA minden valószínűséggel A Dal következő évadába szánja műsorvezetőnek. Novodomszky Évánál már csak jobb lehet.

tv7.png

Az Éden Hotel 2011-ben debütált a Viasat3-on és az első évad a mai napig az évtized eddigi egyetlen minőségi magyar reality-je. Ezt akkor a nézők is megérezték, hiszen Ádámék sorra döntötték a nézettségi csúcsokat. A műsor a kereskedelmi célcsoportban többször ment 10% fölé, ami a Viasat3-on máig egyedülálló teljesítménynek számít. A sikert meglovagolva 2012-ben elindították a második évadot, majd amikor már mindenki azt hitte, hogy a csatorna végre felkerül a térképre, végleg bezárták az Éden kapuit. Viszont a benne rejlő lehetőségeket a SuperTV2 most felismerte és ősszel elindultak Costa Ricába, hogy leforgassák a harmadik évadot. Az Éden Hotel tavasszal újra megnyitja kapuit.

tv6.png

Mérsékelt érdeklődéssel ugyan, de újra elindult az RTL Klubon a Celeb vagyok, ments ki innen. Hat év után tért vissza a műsor, s mint akkor, most is egymás után két évadot adtak le. Vadon Jani és Sebestyén Balázs ezúttal olyan celebeken élcelődhetett a Dél-Afrikába költöztetett véglénytanyán, mint VV Aurelio, VV Éva, Bódi Sylvi és Aleska Diamond. Az első szériát Erdei Zsolt, a másodikat pedig Molnár Andrea nyerte.

tv5.png

Ha elindul, akkor ez lett volna az év legnagyobb tévés híre, ám végül csak elméletben született meg. A Big Brother 2002-ben debütált a TV2-n és minden idők legnépszerűbb magyar valóságshow-jaként írta be magát a tévétörténelembe. A ma már kultikusnak számító első szériát 2003-ban követte a második, de a ValóVilág súlyosan lealázta azt, így meg is bukott. Ezek után nem csoda, hogy a harmadik évadot már abszolút esélytelennek tartotta a csatorna, ám idén mindez megváltozott. Bombaként robbant a hír, hogy ősszel a SuperTV2-n újra találkozhatunk majd a Nagy Testvérrel. Nyáron el is kezdték válogatni a szereplőket: stratégiai játékra kerestek értelmes embereket. De hát nem lett belőle semmi, hiszen a TV2-nek is betett a reklámadó, így határozatlan időre elhalasztották a kezdést.

tv4.png

A 2014-es év hatalmas médiaviharral kezdődött, amikor is az RTLII audiovizuálisan, napi egy órában definiálta, mit is jelent igazi prolinak lenni. A ValóVilág 6 nagyon szépen indított az RTL Klub kábelcsatornáján, s mindezt egy tucatnyi celeblétre kiéhezett suhancnak köszönhette, akiknél jobb alapanyagot egyetlen szennyműsor sem kívánhat. Acsarkodás, pinamutogatás, kufircolás, pöcspörgetés, vetkőzés és véglénykedés címszavak alatt ment le négy hónap, s emiatt a valóságshow műfajának szüntelen bevédésére kényszerültem, hiszen hiába mondtam én, hogy ez trash reality, a magyar ezt nem értette.

tv3.png

A Magyar Televízió mostanra már kikupált Eurovíziós dalválasztó műsora, A Dal 2014-ben Kállay-Saunders András győzelmével zárult. Ez azt jelentette, hogy ő képviselhette hazánkat "Running" című dalával a koppenhágai Eurovízión. Nagy esélyekkel indult, ami jócskán beindította az országot. Az elődöntőn harmadik helyezett lett, a döntőn pedig jó ideig úgy tűnt, hogy megnyeri nekünk a versenyt, aztán ötödik helyen végzett. Ez viszont egy hatalmas teljesítmény, hiszen harminchét ország indult, s ez lett Magyarország második legjobb eredménye (a legjobb Friderika negyedik helyezése 1994-ből), András pedig mindenképpen a 2014-es Eurovízió egyik legmeghatározóbb figurájává vált.

tv2.png

A Rising Star egy eléggé nehéz úton indult el a világhírnév felé, hiszen az Egyesült Államokban és Németországban is megbukott, Nagy-Britanniában pedig még a premier előtt elkaszálták. Mivel a legnagyobb tévés piacokon nem teljesített jól, az itthoni verziónak sem adtak sok esélyt, sőt, a legtöbb internetes fórumon egyenesen a bukását kívánták. Nos, a TV2 tehetségkutatója elindult és sikeres. Az október végi kezdés óta többször is megverte az X-Faktor-t (igaz, a finálé alatt pont nagyot bukott), erőssége pedig a nézőkkel folytatott folyamatos és kibővített interakcióban rejlik. Én sem tartottam még a Megasztár 3 óta ennyire érdekesnek egyetlen tehetségkutatót sem, s ha így folytatják, csak sikeresebb lehet.

tv1.pngDobpergés, pompom-lányok, tűzijáték. Elérkeztünk az Év Tévés Eseményéhez, ami minden kétséget kizáróan csak egy dolog lehetett: Ördög Nóra otthagyta az RTL Klubot és a TV2-höz igazolt. A hír úgy verte fel a nyári uborkaszezon békéjét, mint Gordon Ramsey a pofátlan tojássárgáját, így még talán duplán is ütött. Ördög Nóra tizenhárom évig dolgozott az RTL Klubnál, műsorvezetőként először a Top Of The Pops című zenei műsorban láthattuk. Ezután a felejthetetlen Jónás Rita helyét vette át a teljesen szétszabott Kölyök Klub-ban, majd a Moziklub és a Reggeli után megkapta első nagy profilú műsorát, a Szombat esti láz-at. Ezután a Csillag születik és az X-Faktor következett, így az RTL Klub meghatározó arcává vált. Ezért is bír ekkora súllyal, amikor váratlanul a TV2-höz szerződött. Jelenleg a Rising Star-t vezeti Majkával, s úgy tűnik, nem veszített vele semmit.