Mindenki tegyen le mindent, újraindul a magyar Survivor

Szépen, lassan, de biztosan elkezdenek visszatérni az igazán jó formátumok a magyar képernyőre. A Sony Pictures megvette a The Real Housewives-t, amit valószínűleg a Viasat3 mutat be majd, az RTL pedig a Big Brother jogaira csapott le és ugyan keresztezte a ValóVilág-gal, én azért még mindig reménykedem abban, hogy hamarosan szétválasztják őket. Most az RTL Klub egy újabb sikerprodukcióval robbantotta be a pénteket elég durván, de a legjobban, ahogy csak lehetett: a Commenten keresztül közzétette, hogy elindítja a Survivor harmadik évadát, ami ősszel kerül képernyőre.

Az első évadot 2003-ban, a másodikat pedig 2004-ben láthattuk szintén az RTL Klubon, de annyira nem hatotta meg a nézőket: ha jól emlékszem, Dávid kb. 30 ezer szavazattal nyerte meg a játékot (mert a nézők szavazták meg a győztest) úgy, közben a ValóVilág harmadik szériájának párbajain simán összejött egymillió szavazat is. De miért ne indítanák el újra? 14 évvel ezelőtt ért véget az előző széria, azóta felnőtt egy teljesen új generáció. Sőt, akkor is csak úgy bukott a műsor, ahogyan egy akkori reality bukhatott: mindig hozott legalább egymillió nézőt, csak éppen plusz egy felet nem tudott magára pakolni, ami instant kaszát jelentett. Ma már ez nincs így, a Survivor-t simán nézni fogják annyian, ahányan a Farm-ot is nézték tavaly, minimum.

Az első lépések a siker felé:

  • meg kell hagyni az amerikai formátumot, azaz szarni a nézői interaktivitásra és mindenről - a győztesről is - a játékosok döntsenek
  • a műsorvezető legyen egy, a formátumhoz méltó, tekintélyes, komolyan vehető férfi vagy nő, akit tényleg érdekel a játékosok sorsa (tökéletes példa Jeff Probst, ellenpélda Istenes Bence vagy Fördős Zé)
  • jó casting, lelkes és eszes versenyzők
  • impulzív, dinamikus és kreatív műsorszerkesztés

A túlélőshow Norvégiában és Svédországban 15, Spanyolországban 16, Törökországban 17, Dániában 19, Franciaországban 21, az Egyesült Államokban pedig 34 évadot élt meg és még mindig megy. Minőségi valóságshow-ról beszélünk, a Survivor a műfaj kvintesszenciája. A forgatások tavasszal indulnak, egyelőre ismeretlen helyszínen, de én már látom, ahogyan fúrják egymást a magyarok Pápuán, Fidzsin, az amazóniai esőerdőben vagy a Szaharán.