Minden ziccert kihagy a ValóVilág

Már ami a Big Brother-t illeti, pedig semmibe nem kerülne. Hiába powered by, a ValóVilág-ba félnek/képtelenek/nem akarják átültetni azokat az elemeket, amiktől a Big Brother jó és már lassan két évtizede sikeres, ezért egyáltalán nincs olyan érzése az embernek, hogy ez a műsor valamit is változott volna az új licensz alatt, holott az ígéret ez volt. Pedig keményebben is meg lehetne hajtani a lakókat azért a 36 millióért, nem?

Szabályszegések és büntetések

Ha vannak szabályok, akkor vannak szabályszegők is, akiket meg kell bünteti. A büntetés lehet vicces és akár comic reliefet is lehet csinálni egy-egy szabályszegőből adott időre, de kemény szigorral is eszközölni lehet. A büntetés mértéke attól kell függjön, hogy a nézőt is bántó erkölcsi vagy a produkció kárára elkövetett szabályszegésről van szó. A Big Brother-ben szeretnek keményen fellépni a lakók ellen, hogy éreztessék a Nagy Testvér teljhatalmát, de arra is sokat adnak, hogy a nézők és a szereplők se sérüljenek. Egy Big Brother-ben Ati ratyizásáért minimum egy első és utolsó figyelmeztetés járt volna a tesótól (azaz a stábtól), de a suttogásért, a játékok és a feladatok leszarásáért, a passzivitásért, a napközben alvásért, a bútorok és eszközök nem rendeltetésszerű használatáért is kiszabhatnak büntetéseket, például a kajamegvonás, a szépségápolási eszközök elkobzása és a meleg víz elzárása mindig hatásos. Mivel a ValóVilág-ban meg lehet beszélni a kiszavazást, a Big Brother európai modelljében meg nem, nyilván kevesebb szabálysértés lesz, de akkor is lesz és foglalkozni kell vele. A villában úgy tűnik, mintha nem lennének szabályok, legalábbis nem igyekeznek betartatni őket a lakókkal. Igaz, hogy a Nagy Testvér szimbolikus személyének mesterséges tekintélye mögé bújva könnyebb büntetéseket végrehajtani, de a ValóVilág-ban is ki kell találni valamit a szabályszegések kezelésére.

Játékok és feladatok

Sokszor van olyan érzésem, mintha az ötlettelenség miatt töltenék fel piával a villát és rábíznák a melót az alkoholra, mintsem kitalálnának valamit, amivel jól meg lehet nevettetni, össze lehet borítani vagy ugrasztani a lakókat, mert hát azt kell megcélozni minden szerkesztői döntéssel, hogy reakciót váltsanak ki belőlük, lehetőleg erőset. Az angol Big Brother néha túlzásba is esik, például egyszerűen csak lejátsszák tévén Cecíliának, amikor Bözsi meg Ica kibeszélte egy kávé és egy cigi mellett. Na ilyet nem szabad, mert ez túl átlátszó konfliktus-generálás. Főleg akkor, amikor egy titokszobában készült felvételt vetítenek le a lakóknak, hiszen ezzel könnyen eljátszhatja a stáb a lakók bizalmát. Nem hiába hívják titokszobának azt a rohadt titokszobát, ne köpjük már szembe magunkat. Olyat viszont lehet, hogy például megszavaztatják a lakókkal, hogy ki a Legszexibb, a Legkétszínűbb, a Legesélyesebb a győzelemre stb, s hogy eszerint álljanak sorba. Sőt, szavaztassák meg a nézőkkel és a lakók érzésük szerint álljanak sorba, majd a végeredmény mindenkit ejtsen pofára. A ValóVilág-ban Dávid idegösszeomlást kapna, ha nem állhatna a Legszexibb fiúk sorának elején, Mici meg akkorát robbanna, miután elnyerné a Legkétszínűbb címet, mint egy túlmikrózott szecsuáni csirke. Meg egyébként is, már az érdekes helyzet lenne, hogy ott helyben kell megvitatniuk és felállítaniuk a sorrendet, megalapozva ezzel sok kis konfliktust.

Mivel a ValóVilág csak az ötödik évadban használt komolyabb kellékeket feladatokhoz (lásd Aréna), feltételezem, hogy igyekeznek minél olcsóbban megúszni a dolgot, ezért az ilyesféle, kelléket nem feltétlenül igénylő, burkolt mindgame-ek kézenfekvő választás lennének.

Életkörülmények

A feladatok teljesítésének függvényévé kellene tenni a lakók életkörülményeit is. Ez egy működő, tökéletes alappillér a Big Brother-ben: aki nem dolgozik, ne is egyék alapon találnak ki heti/napi feladatokat a lakóknak, s ha nem sikerül teljesíteniük, akkor elesnek a luxusbüdzsétől és helyette alapbüdzsét kapnak, amiből gazdálkodniuk kell. Magyarul - és egy kis túlzással - kenyéren és vízen kell élniük, amíg nem teljesítik a következő heti feladatot. Csak napi feladatokkal nyerhetnek egy kis pihenőt a pokolból maguknak, például egy-egy buli vagy kiadós vacsora formájában. Ha pedig nem biztos a megélhetés, ha nem garantált a napi grillcsirke és ananászlé, akkor abból egyenesen következnek a balhék.

Titkos küldetések

A titkos küldetés az amerikai, a kanadai és az angol Big Brother-ben is évek óta jól bevett gyakorlat. Időközönként fognak egy lakót, akivel meghatározott időn belül teljesítendő feladatot hajtatnak végre úgy, hogy nem szabad felfedniük és bebukniuk a küldetésüket. Somának 15 perc alatt le kéne szkanderoznia legalább a lakók felét. Tivynek 15 perc alatt mindenkihez intéznie kellene egy-egy észveszejtő bókot. Atinak a villa díszkeresztényeként lelki támaszt kellene nyújtania minden lakónak egy teljes napig, hardcore, még akkor is, ha inkább a kereszten lógna, mintsem hallgatná Vivi bánatát órákon keresztül. Amellett, hogy viccesek, ezekben a küldetésekben az a jó, hogy olyan lakókkal is interaktálniuk kell, akikkel máskor oda-vissza kurvaanyáznak. Ha egy küldetés sikeres, nyerhetnének a villának egy tematikus bulit, egy háromfogásos, elegáns vacsorát (amit a fiúk szerencsétlenkedése úgyis átvinne baromkodásba, Soma is kaszanovábbnak érezné magát frakkban és rábátorodna a csajokra), vagy díjazzák csak a küldetés végrehajtóját, aki egy-két emberrel osztozhat csak a nyereményben. A titkos küldetések persze nemcsak viccesek lehetnek: volt már olyan, hogy valakinek a többiek agyára kellett menni, bár azt a villalakók kivitelezik küldetés nélkül is.

Csavar a kiszavazáson

Az első (és utolsó) alkalom, amikor a ValóVilág-ot nézve eszembe jutott a Big Brother, az első kiválasztáskor volt: egyetlen adásban takaríttatták ki a hozzá fűzött reményeket be nem teljesítő Zsófit a villából és a távozása után lezavartak egy kiválasztást is. A Big Brother egyik évtizedes csavarja ihlethette ezt, amikor ugyanabban az adásban szavaznak ki egy lakót és jelölnek másokat. Persze ennek volumene ott sokkal nagyobb, mert a Big Brother egy impulzívabb, összeszedettebb és tökösebb reality, de legalább a ValóVilág-ban is kipróbálták.

Oké, ha tényleg építkeznének a Big Brother-ből, akkor eleve hagynák a fenébe a kiválasztás-kihívás-párbaj vonalat vagy legalább egy jókorát csavarnának rajta, hogy kettéálljon a néző füle. Értem, hogy ez a ValóVilág formátumának legnagyobb sajátossága, de már eléggé időszerű lenne változtatni rajta, mert jelen állapotában taktikailag nem nyújt elég rugalmasságot a lakóknak és alig okoz meglepetést. Meg egyébként is, néha kell egyet tekerni a sztorin. Legyen két kiválasztott, hívjanak ki maguknak egy-egy lakót, majd döntsék el a lakók vagy a nézők, hogy melyik páros menjen párbajra. Rendeződjenek két csapatba, válasszák ki a csapatkapitányukat, akik egy-két nap múlva bökjenek rá arra az alattvalójukra, akit párbajoztatni akarnak, majd a döntés után a választottak dönthetnek: vagy tényleg egymással mérik össze az erejüket, vagy kiviszik a másik vagy a saját csapatkapitányukat, mert baszódjon meg (ennek lehetőségéről persze csak a kihíváson értesülnének, reklámidőnyi gondolkodás után hozhatnák meg a döntésüket, para para para). De meg lehetne csinálni egy álpárbajt is a Big Brother fake eviction-jei alapján: zavarják le, ahogy szokták, majd küldjék vissza a párbaj győztesét a villába. Boruljon ki, akinek ki kell, aztán a reklám után küldjék vissza a vesztest is, aki hú de örülni fog, mert ő most bebizonyíthatja a nézőknek, hogy. (A Dávid-Dina párbajra például ez tökéletes lett volna, bár ez úgy tiszta és korrupciógyanú-mentes, ha még a kiválasztás előtt belengetik a nézőknek, hogy ez jön.)

Egyébként a párbajok nem sok célt szolgálnak azon kívül, hogy ha szeretnék sértegetni egymást a párbajozók, akkor azt utoljára még megtehetik. Felesleges szájtépés az egész. A kiszavazást a Big Brother-ben tökéletesen megoldják: napi összefoglaló, kiszavazás, interjú, jó éjszakát. Ennél tényleg nem kell tovább bonyolítani, ha nem csavarnak a történeten.