Jön az ősz, ezekkel a műsorokkal megy egymásnak a TV2 és az RTL Klub

Korán jön az ősz, már augusztus végén összecsap az RTL és a TV2, valamelyest ugyanazokkal a formátumokkal: mindkét csatornán lesz összeköltözés és tehetségkutatás, s mindkét formátumból kapunk majd celeb (igaz, erősen zs-kategóriás) és civil változatot is. A gyerekműsoroktól sem szabadulunk, lesz Kicsi óriások meg Sztárban sztár + 1 kicsi is.

ValóVilág 8

Az RTLII-t térképen tartó, hivatalos nevén ValóVilág - Powered by Big Brother-t ezidáig izgatottan vártam, most meg legalább úgy vezeklek az optimizmusom miatt, mintha csődbe ment volna az MTVA és Tatár Csillaként köröznék a Róna utcában. Ez azért van, mert az RTL az új évaddal valószínűleg csak tovább honosítja majd a trash műfajt és esze ágában sem lesz új szintekre helyezni az egyébként baszott nagy költségvetésű műsort. A BeleValó vezetésére Aureliot és Győzikét jelölték ki, akiknél egyszerűen elképzelni sem lehet alkalmatlanabb műsorvezetőket bármire. Oké, persze, most felteszitek a kérdést, hogy szarhoz mégis miért csapnánk 25 ezer dolláros kaszpi-tengeri kaviárt, csak hát beleestem az örök optimizmusom csapdájába és vártam, hogy a Big Brother jogait ne csak arra használják, hogy a konkurencia ne élhessen velük, hanem ha már náluk van, éljenek is velük. Ehelyett már a promóban is kifigurázzák a "klasszikusokat" kitakart faszlóbálás mellett. Lilu lelépett, a műsorvezető Nádai Anikó és Istenes Bence lesz.

Kezdés: augusztus 27. szombat, RTLII

Star Academy

A több mint tizenöt éves formátumot Franciaországban vitték először sikerre még a 2000-es években, az arab világban pedig egy teljes generáció nőtt fel a kultikussá vált tehetségkutatón. A műsor lényege, hogy a versenyzőkkel nemcsak hétvégenként találkozunk az élő show-ban, hanem hétköznap is követhetjük őket, amint egy bekamerázott házban élnek. Ez egyfajta X-Faktor-Big Brother crossover, ami talán az elmúlt évek legnagyobb TV2-s projektje lehet. A zsűriben Pásztor Anna, Vastag Csaba, Keresztes Ildikó és Király Viktor kapott helyet. A TV2 egyébként egy ideje játszhatott a műsor gondolatával, mert már 2008-ban megszellőztették, hogy a Megasztár-hoz megvennék a Star Academy formátumát, aztán nem így történt.

Sidenote: Nem vagyok a magyarosítás híve, a Rising Star és a Big Brother esetében sem voltam, de itt nyugodtan lehetett volna Sztárakadémia a műsor címe, nem vesztett volna a hangzásából.

Kezdés: augusztus 27. szombat, TV2

Nyerő páros

A Nyerő páros-t a reality-k új mekkájában, Izraelben vitték sikerre először. A Power Couple lényege, hogy kiderüljön, mennyire ismerik egymást a párok, akiket összeköltöztetnek és adásról adásra feladatokat kell végrehajtaniuk. Az izraeli eredeti állítólag annyira jó volt, hogy ez volt az első izraeli reality-formátum, amit még az afrikai piacra is sikerült eladni. A szereplők feléről most hallottam először, másik felükről pedig csak annyit tudtam, hogy léteznek (kivéve Valkó Esztert, őt mindig kedveltem). Gergely Róbert Némedi-Varga Tímeával, Papp Gergő Juhász Judittal, Szabó Zsófi Kis Zsolttal (Zsófival még mindig hajszoltatják a relevanciát), Kabát Péter Róka Adriennel, Sebestyén Ágnes Pumped Gabóval (mert hát a fiatal-izmos-ostoba kombóból sosem elég), Peller Anna Lukács Miklóssal, Király Péter Kovács Dórával, illetve Valkó Eszter Radócz Péterrel költözik majd be, tehát egy eléggé no name celebreality-ről van szó, de ez mindegy is, mert nem kell ahhoz celebnek lenni, hogy szórakoztató legyen a műsor. Sebestyén Balázs vezeti majd.

Kezdés: TBD, RTL Klub

Sztárban sztár

A Your Face Sounds Familiar két évadnyi nyúlás után hivatalossá vált magyar verziója tavaly az év legnézettebb műsora lett, így érthető a folytatás. A TV2-nek nagyon bejött a formátum, amiről a folyamatosan felfelé ívelő nézettség árulkodik. Továbbra is Till Attila vezeti majd, a zsűribe pedig egy év kihagyás után visszatér Hajós András, aki Havas Henriket váltja Liptai Claudia, Majka és Bereczki Zoltán mellett. A negyedik évadra Radics Gigit, Király Lindát, Kocsis Tibort, Muri Enikőt, Polyák Lillát, Kefirt (lol), Mészáros Árpád Zsoltot, Nagy Adrit, Vásáry Andrét, Homonnay Zsoltot, Veréb Tamást és Kozma Orsit sikerült megnyerni. 

Kezdés: szeptember 11. vasárnap, TV2

X-Faktor

Egy év kihagyás után a hatodik évaddal tér vissza az X-Faktor és igyekszik feledtetni a Hungary's Got Talent-et, ami miatt tavaly ősszel parkolópályára tették. Persze a nézettségnek is volt köze hozzá, mindenesetre most újult erővel megy neki a Star Academy-nek (vagy a Sztárban sztár-nak), amihez az új zsűri is besegítene: Puskás Péter, ByeAlex és Gáspár Laci váltja Alföldiéket, Tóth Gabi pedig marad és tovább viseli, ahogyan a stylistok csúf tréfát űznek belőle. ByeAlex-et kell majd utálni, Gáspár Laci pedig egy elviselhetőbb Feke Pál lesz, de hogy ők hárman Puskással mégis hogyan fogják emelni a műsor nézettségét, azt egyelőre nem tudom. Ezt látni kell. A műsorvezető Istenes Bence lesz.

Kezdés: TBD, RTL Klub

The View-féleség Várkonyi Andreával

A Comment jelentette, hogy készülődik egy ilyen, habár az amerikai The View-hoz hasonló talkshow-t indítani elég nagy vállalkozás egy olyan országban, ahol a politika finanszírozza a média nagy részét. Ugyanis a műsorban összeülő öt női műsorvezető nemcsak olyan könnyedebb témákat beszél ki, mint a nyitott párkapcsolatok vagy a mérges tacskók megszelídítése, a legérdekesebb adások mindig közéleti és politikai témákat dolgoznak fel. A The View az amerikai médiakultúra terméke, ezért sem világos egyelőre, hogy miként működne nálunk. Mégis ki merne beinteni egy TV2-es műsorban a kormánynak, a rendőrségnek, egyes hivataloknak, erőknek, ahogyan azt az ABC-n teszik? Az amerikai talkshow egy tökös dolog, itthon még nem is sikerült megcsinálni (holott láttunk már néhány próbálkozást) és a társadalmi-politikai berendezkedésünk miatt egy ideig nem is sikerül majd. Nincsenek akkora golyóink és popkultúránk, hogy elbírjuk a műfajt. Persze le lehet egyszerűsíteni egy mesedélutánná, csak azt meg minek.

Kezdés: TBD, TV2