Fújolásbiztos technológiával védik Oroszországot az Eurovízión

Mindezt azért, hogy ne ismétlődjön meg a tavalyi incidens.

A fújolásbiztos technológia egy olyan hangi megoldás, ami lefedi az élő közönség zaját és helyette egy előre felvett éljenzést ad le. Ez a kereskedelmi tévék tehetségkutatóinál már bevett szokás (persze ott más okból vetik be a hangeffekteket). Eurovízión most használták először, de így is tisztán hallhattuk, amint újból kifütyülték néhányan az orosz indulót, viszont a tavalyi hevület kétségkívül elmaradt.

2014-ben a koppenhágai dalfesztivál elődöntőjén nemcsak az előadásuk után, hanem a továbbjutók kihirdetésekor is heves füttyvihar fogadta az akkori indulókat. A Tolmachevy-nővérek állítólag elbőgték magukat a színfalak mögött, s életük legborzalmasabb perceiként jellemezték a történteket. Aztán a döntőben minden rájuk leadott pont kihirdetésekor is kifújolták őket, szinte már örülni sem mertek a pontjaiknak.

Az eseménnyel kapcsolatban Jon Ola Sand, a verseny istene így fogalmazott az idei sajtótájékoztatón: "Ami akkor történt, az tiszteletlen volt és szégyelltük magunkat. A szabályaink kimondják: minden politikai üzenet tilos a versenyen, amit idén még nagyobb szigorral fogunk betartatni. Nem engedtük meg a negatív tartalmú transzparensek bevitelét. Az Eurovízió végét jelentené, ha teret engednénk a politikai üzeneteknek az arénában. Kérek mindenkit, hogy tartsa magát a szabályokhoz!"

A kelet-európaiak szerint a nyugatiak pont akkor nem mutatták meg a fene nagy toleranciát, amikor a legjobban kellett volna, a nyugatiak viszont joggal mondhatják azt, hogy nem kell mindent eltűrniük, csak mert engedélyezik a melegek házasságát. Nincs az az univerzum, amelyben ugyanakkora tiszteletet érdemelne Oroszország önkényes duvajkodása mint az emberi sokszínűség és különbözőség, továbbá Conchita Wurst és a verseny rajongói nem választották meg szexualitásukat (így az természetes), de Ukrajna törvénytelen inváziója kormányzati döntés volt (tehát vitatható). Jon Ola Sand álláspontja mindenesetre elfogadható.

Eurovíziós Dalfesztivál 2015 Bécs - A második elődöntő - Ma 21:00-kor a Duna műsorán!