2016 legnagyobb tévés eseményei

2016tv.png

Idén a magyar tévéipar (meg a média általában) drasztikusan átrendeződött politikailag, s amikor éppen nem hergelte a nézőt, akit komplett hülyének néz, akkor tartogatott néhány szórakoztató pillanatot is. Íme az év 10 legnagyobb tévés eseménye és híre.

2016tv_10.png

Lovász László beszélgetős műsora a YouTube-ról költözött a Viasat3-ra és már az első epizód után tudni lehetett, hogy nemcsak az élő közönség mellőzése és a forgatás helyszínéül szolgáló lakás intimitása teszi majd őszintévé a műsort, hanem az is, hogy az interjúalanyok nem akarják magukon tartani a maszkot, magukhoz engedik a nézőt és még egy olyan megközelíthetetlennek tűnő, elismert és érdekes közéleti figura, mint Alföldi Róbert, is be meri vallani, hogy magányos.

2016tv_9.png

A kormány októberi menekültellenes népszavazásának apropójából a Magyarul Balóval vendégei az MSZP és a Jobbik alelnökei mellett Kovács Gergő MKKP-elnök voltak. Kovács igazi kétfarkúként dominálta az egész interjút, szerinte még egyszer be kellene lépni az unióba, több pénzzel a holdon is kampányolhatnának és Sziriát savat köpő menyétekkel lehetne visszaszerezni.

2016tv_8.png

Az RTL Klub még tavaly kapott az alkalmon és megvette a TV2 által parlagon hagyott Big Brother licenszét, hogy aztán rajta futtassa a ValóVilág nyolcadik évadát. Ezúttal is volt minden, robbant a prolibomba: a mindenkit ócsárló Evelin verbálisan herélte ki a pasikat, Dina teljesen új szintre emelte a vidéki suttyóságot, Ati jókat ratyizgatott, majd le se tudott mászni Dávidról, Tivy pedig úgy viselkedett, mintha magától termelne kokót a szervezete. Az évadot Soma nyerte, a férfiuralom töretlen. Mivel a széria ugyanolyan volt, mint eddig bármelyik, felőlem offolhatnák a pároztatást és rendezhetnének egy külön BB-t a következő VV helyett/mellett/előtt/után.

2016tv_7.png

A Viasat3-on 2002-ben megbukott, az RTL Klubon viszont korrekt nézettséggel felélesztett Farm-ban összecsapott a Barátságos és a Szociopata, a Dolgos és a Lusta, a Normális és az Álló Farkú Kutyáját Ölelgető. Volt, aki terhesen próbálta megnyerni a pénznyereményt, de csak egy lavor jutott neki, s volt, akinél már attól kellett tartani, hogy mikor húzza vasvillára az éppen agyára menő játékostársát. A szereplőket Szilveszter gazda (a Házasodna a gazda szereplője) próbálta eligazítani a vidéki életben, s itt mutatkozott be először Nádai Anikó műsorvezetőként.

2016tv_6.png

A Viasat3 profiljába tökéletesen passzoló Ádám keresi Évát egy olyan társkereső reality volt, ahol ugyan nem a kockázatlan meztelenség jelentette az egyenes utat a sikerhez, de mindenképpen ez volt az, amiben minden eddig látott társkeresőtől különbözött. A holland eredeti alapján leforgatott magyar verzióban is megfordultak azok a karakterek (a kigyúrt macsó, a negyvenéves szűz, a nagyfarkú hőzöngér, az örök lúzer, az egzotikus szépség, a buta liba stb.), akik nélkül nem is érte volna meg elmenni a trópusokra.

2016tv_5.png

Kálmán Olga az Egyenes beszéd-del februártól már a HírTV csapatát erősíti. A műsorvezető 2003 óta szállította az ATV sikerprodukcióját, s miután a csatorna vezetősége a Facebookon ment neki a HírTV-nek, már azt is tudhatja mindenki, hogy a megváltozott politikai körülményeknek köszönhető a váltás.

2016tv_4.png

A magyar olimpikonok akármennyi aranyat nyerhettek Rióban, az év magyar (tévés) sporteseménye egyértelműen a foci Európa-bajnokság Magyarország Portugália ellen vívott mérkőzése volt. Az M4 közvetítését a teljes lakosságban 2,1 millión látták, az éppen tévézők 54%-a volt rá kíváncsi, ahogyan Dzsudzsákék megpörgetik Ronaldot a szopórolleren. A végeredmény 3-3 és egy bedugított budapesti belváros lett.

2016tv_3.png

Habár Freddie nyerte A Dal-t és képviselhette Magyarországot a stockholmi Eurovízión (hogy aztán sértődött óvodásként térjen vissza onnan), a döntőt a Kállay-Saunders Band tette emlékezetessé. Andrásnak sem első, sem második próbálkozásra nem sikerült elénekelnie az egyébként bitang erős "Who We Are" című számot, nem tudta eltalálni a helyes hangszínt, ami a korábbi adásokban nem okozott neki problémát. Az incidens után szárnyra kaptak az összeesküvés-elméletek és sohasem derült ki, hogy végül szabotázs történt-e, a stáb rossz zenei alapot játszott-e le vagy az idegenek szíriuszi frekvenciákkal próbálták-e megzavarni András fülesét. Kár érte, simán mehetett volna Freddie helyett.

2016tv_2.png

A tehetségkutató reality, aminek költségvetése túllépte az egymilliárd forintot és amire a TV2 ráépítette teljes őszi műsorát, akkorát bukott, amilyet még hozzá hasonló show itthon soha: napi 4-6%-os közönségarányt és teljes lakosságban félmillió nézőért hadonászó élő adásokat szállított. Volt néhány karakter (Adrián, Arnold, Laci, Balázs, Alexandra, Randy), akik érdekesek voltak és ha a TV2 tényleg elindítja a Big Brother-t, simán beköltözhettek volna a házba (mert ugye az akadémia a BB-ház tervei alapján készült), de egyébként mindenki úgy élte meg a kamerák előtti életet, mint az éneklés érdekében elviselhető szükséges rosszat. A Star Academy formátuma nem működhetett 2016-ban, a TV2 pedig idő előtt le is vette a képernyőről.

2016tv_1.png

Miután Andy Vajna megvette a TV2-t és Kökény-Szalai Vivien került a hírszerkesztőség élére, a TV2-es alkalmazottak úgy kezdtek hullani, mint a legyek: műsorvezetők, riporterek és szerkesztők tucatjai mondtak nemet az új rendszerre, melynek új arcai a volt RTL-es Gönczi Gábor és Marsi Anikó lettek. Lassan már nem múlik el úgy hét, hogy a Tények ne okozzon botrányt lejárató riportjaival és folyamatos félretájékoztatásával. Ijesztgetik a népet az Illuminatival, ellenzéki politikusokat és közéleti személyiségeket támadnak és úgy konferálják fel a tulaj nejének fánkboltját, mintha az mennyei mannát értékesítene a földi halandóknak. Gyerekkoromban mindig a Tényeket nézte a család és emlékszem, mennyi politikailag pártatlan, sokszor kormánykritikus riport készült benne. Hát annak már nyilvánvalóan vége.