Az év 10 legnagyobb tévés eseménye

2015_intro.png

2015 a váratlan húzások éve volt a tévében, kezdve az új és meglepő RTL Klubos műsorok bejelentésétől különböző politikusok kereskedelmi csatornás ámokfutásán át Ákos szexista botrányinterjújáig. Íme az év 10 legnagyobb tévés híre és eseménye!

201510.png

Persze lehet, hogy már nem is emlékeztek a verseny győztesére, hiszen olyan gyorsan tűnt el a tehetségkutatókat szabályszerűen követő süllyesztőben, mint az ember mosolya, amikor Feke Pál minden adásban beindította a bullshit-generátort. A Rising Star-t sokan kritizálták a nyomorpornós casting miatt, viszont a legjobbakon tényleg lehetett mit hallgatni: Palmirán kívül Singh Viki, Gondi Helén, Czibi Norbi és Fehérvári Gábor Alfréd énekeltek nagyokat az év tehetségkutatójában, bár ténylegesen befutni csak tíz éve tudtak volna egy Megasztár-ral (noha Alfrédot viszontláthatjuk majd A Dal-ban jövőre). A műsor célközönségben egy korrektnek mondható 28%-os share-rel zárt, s nem egyszer verte meg a konkurens X-Faktor-t is (igaz, amikor meg egy időpontra pakolták őket, akkor az X-Faktor alázta le csúnyán). Most szünetel, valószínűleg örökre.

201509.png

A Farm a Viasat3-on mutatkozott be a nagy magyar reality bumm idején, vagyis 2002 őszén, de az atomerős konkurencia (Big Brother, ValóVilág) akkora árnyékot vetett rá, hogy jó, ha néhány tízezer néző rátalált. Idén az RTL Klub bejelentette, hogy jövő tavasszal már náluk fog futni a rég nem látott formátum, ami egyébként hatalmas sikerrel megy Brazíliában, Szlovákiában és Svédországban, Norvégiában pedig a legnépszerűbb valóságshow-nak számít. Várós.

201508.png

A TV2 kettéfeszítette az univerzumot, amikor meghívta Gyurcsány Ferencet és Deutsch Tamást, hogy töltsenek egy napot Friderikusz Sándorral, ugyanabban a műsorban. Persze nem beszélhetünk tévétörténelmi szenzációról, hiszen Orbán Viktor már szerencsekereket is pörgetett a csatornánál, de olyan értelemben mégis szenzációnak tekinthetjük, hogy két nagy rivális politikus a mai feszült politikai környezetben ugyanabban a reality-ben szerepelt (bár a helyzetet mérsékli, hogy nyilván nem komoly és tekintélyes politikusokról beszélünk). Az Összezárva Friderikusszal egyébként máskor is nagy figyelmet kapott, például amikor Árpa Attila kiviharzott a stúdióból és faképnél hagyta vendéglátóját.

201507_2.png

Így az év vége felé, az utolsó pillanatban Ákosnak akkorát sikerült alkotnia, hogy szépen behúzta az Echo TV Arckép című műsorának adott, szélsőséges kijelentésektől korántsem mentes interjúját az év legnagyobb tévés eseményei közé. A kormánybarát énekes nőkről tett kijelentéseit a Stockholm-szindrómás női rajongók és a hozzá hasonló szexista parasztok (tudjátok, akik szerint egy házasságban Ember és asszony van) biztosan nem vették zokon, de rajtuk kívül mindenki más - köztük Ákos szponzora, a Magyar Telekom - igen. Az ügy szépen tovább burjánzott a képernyőről, még a nemzetközi sajtó is beszámolt arról a politika és üzleti hercehurcáról, amit kiváltott.

201506.png

A Dal még mindig jól megy a köztévének, csak sajnos Boggie nyerte a hihetetlenül unalmas és melankolikus "Wars for Nothing"-gal. Annyira persze jó volt, hogy kvalifikáljunk vele az eurovíziós döntőbe, ahol huszadikként végeztünk. A dalválasztó műsorban sok (nagyobb) tehetség is megfordult, mint például Farkas-Jenser Balázs, a Passed, Ív és az Other Planet, s összességében sikerült felülmúlnia a 2012-es és a 2013-as mezőnyt. A TV2-től tavaly átigazolt Tatár Csilla is itt kapott lehetőséget és már csak annyi választja el attól, hogy élvezhető legyen a néző számára, amit csinál, hogy megtanulja kiejteni rendesen az angol számok címét. Hajrá!

201505.png

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a Hungary's Got Talent-nek nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de arra talán megfelelt(?), hogy az őszi idény kötelező nagyszabású show-jaként egyetlen szezonra kipróbálja az RTL Klub és kitöltse vele az X-Faktor szüneteltetésével keltett űrt. Számos kritika érte a műsort, a bloggereknek főként a fellépők nem tetszettek, akik között nemcsak protekciósok voltak, hanem tehetségtelenek is (azok viszont dögivel). Várjuk vissza az X-Faktor-t.

201504.png

2 millió 12 851-en nézték a Sztárban sztár harmadik évadának fináléját, ami 40,2%-os share-t jelent(!), ezzel pedig a TV2 sikerprodukciója letarolta 2015-öt. A Sztárban sztár azon kevés műsorok közé tartozik, melyek évadról évadra képesek voltak növelni a nézettségüket, aelső évad óta mintegy 600 000-rel nőtt az átlagnézettség a teljes lakosságban. A harmadik széria főleg Gáspár Laciról és Tóth Gabiról szólt, s előbbi győzelmével zárult.

201503.png

Na igen, ez az a dolog, ami még mindig teljesen szürreálisan hangzik, de hát Abszurdisztánban élünk, ami egyszerűen mindenben megnyilvánul, a Spar gyümölcsös pultjaitól kezdve a hihetetlenül rafinált tévés megoldásokig. A Big Brother-t eredetileg a SuperTV2-n indították volna újra tavaly, aztán lefújták a reklámadó miatt, s addig ültek rajta, amíg az RTL le nem csapott rá. Az RTLII-re tervezett hibridreality-ben (melynek címe tényleg ValóVilág Powered by Big Brother lesz) a ValóVilág-ot ötvözik a Big Brother-rel, ami rengeteget mond, mégis nagyon keveset. Mindenesetre ha jó lesz, akkor 2016-ban az RTL egyszerűen el fogja kényeztetni a hozzám hasonló reality-rajongókat A Farm-mal és a VVBB-vel.

201502.png

Az Éden Hotel harmadik szériája eléggé berobbant a TV2-n, csak éppen nem úgy, ahogyan azt a csatornánál várták volna. Senki sem emlékszik már a nyertesekre vagy Costa Ricára, de még Berki kellemetlen jelenségét is sikerült elfeledni. Azt az országos botrányt viszont képtelenség kitörölni, amit két játékos, Nóri és Gábor idézett elő: Gábor ugyanis szexuálisan zaklatta Nórit, amit aztán leadtak a képernyőn, s még a jogvédő szervezetek és a politikusok sem hagytak szó nélkül, a nézőkről és az internetezőkről már nem is beszélve. Hatalmas shitstorm kerekedett ki az egészből, ami még a nézettségen sem segített, így az Éden Hotel befuccsolt. (De én mondom nektek, a Viasat3-as első évad még mindig a 2010-es évek legjobb magyar reality-je.) 

201501.png

Habár a Dunának sikerült átvenni azt a közszolgálati feladatot, amit március 15-ig az M1 teljesített, viszont az M1-nek már nem sikerült olyan fényesen az átállás. Az állami hírtévévé alakított köztévé annyi bakit halmozott fel már az indulásakor, amennyit egy városi tévé gyakornokai is szégyellnének. A beszédhibás időjóssal, a helyesírási hibák tömkelegével, a "technika ördögének" akcióival gyakorlatilag tele volt az internet, a mémgyártók egyszerűen alig bírták az iramot. A közmédia átszervezését viszont a politikai befolyás miatt is heves viták vették körül, így 2015-ben a köztévék foglalták le leginkább a figyelmünket (bármennyire is nem látszik ez a nézettségi adatokon).