Lehet, hogy sohasem tér vissza a The Amazing Race

Itthon az AXN is vetítette a világ egyik legjobb reality-jét, ami a Survivor és a Big Brother mellett a CBS zászlóshajójának számított egészen idáig. Most ugyanis nem tudni, hogy lesz-e még egyáltalán.

A tények:

Csakúgy, mint a Survivor, a The Amazing Race is két-két évaddal jelentkezik évenként, viszont a legutóbbi, 28. évad tavaly decemberben ért véget, idén pedig nem volt és nem is lesz újabb évadpremier. Kb. 10 éve gyakorlat, hogy az őszi évadok forgatását júniusban, a nyáriakét pedig novemberben kezdik. A 29. évadot már leforgatták, most novemberben kellett volna adásba kerülnie, a 30. évad forgatása pedig eredetileg októbertől jövő januárig tartott volna, a szereplők is megvoltak.

Mi történhetett?

Több opció lehetséges. Lehet, hogy a CBS offolta a 30. évad szereplőgárdáját. Feltételezett iparági értesülések alapján elindult általános rajongói spekuláció (huh), hogy a CBS nem volt megelégedve az új castinggal, vagy csak szimplán meggondolta magát és inkább egy all-stars évadot szeretne. Ez a feltételezés viszont azért nem állja meg a helyét, mert a késő nyári szereplőválogatás után simán össze lehetett volna rittyenteni egy visszatérőkből álló mezőnyt, hiszen már meglévő alapból mindig könnyebb dolgozni. Nem akartak ők forgatni idén.

Lehet, hogy azért nem kezdték el a forgatást, mert a jubileumi 30. évadra valami hatalmasat terveznek, csak még nem tudják pontosan, hogy mit. Ez viszont nem magyarázza, hogy miért nem adták le a már nyáron leforgatott 29. évadot.

Elég valószínűtlen, de akár a CBS All Access netes tévéplatformra is száműzhetik a show-t, amire idén egy speckó Big Brother évad is felkerült.

A leglehetségesebb forgatókönyv viszont az, hogy nem terveznek a 30. évaddal és a 29. lehet az utolsó, már ha egyáltalán leadják jövőre.

Mint minden reality, úgy a The Amazing Race nézettsége is fogyatkozik lassan, viszont nem úgy, ahogyan a Big Brother vagy a Survivor esetében. A műsor nem vesztett súlyos milliókat a debütálása óta, hanem 8 millióról 13 millióra tornázta fel magát a 7. évadra, majd egészen a 22. szezonig meg tudta tartani a 10 milliós átlagnézettséget. Sőt, akármennyire is veszített azóta 3 millió nézőt, a legutóbbi évadot kb. kétszázezer nézővel többen követték, tehát a nézettségre biztosan nem lehetne fogni a 30., vagy éppen a 29. évad kaszáját.

Egyébként a 29. évadban először Los Angelesből Panamavárosba kell elutazniuk, s olyan célpontokról is beszélnek a rajongók (akik sokszor követik a stábot a forgatási helyszínekre), mint Brazília, Tanzánia, Norvégia, Vietnám és Görögország, de az biztos, hogy még egy jó ideig nem fogjuk látni őket.

UPDATE: Megvan az időpont, a The Amazing Race 29. évada 2017. április 21-én kezdődik a MacGuyver első évadzárója után. A 30. szezonról továbbra sincs hír.