Megbukott a német Rising Star, leveszik a képernyőről

risingstarkaszalva.png

Idő előtt, azaz október 2-án végleg kiemelik az RTL műsorstruktúrájából a Rising Star-t. Bár a második adástól kezdve tapasztalható volt egyfajta lassú növekedés, a kártyavár szombat este fénysebességgel omlott össze: a hatodik adás a célcsoportban 5,9%-ot, teljes lakosságban pedig 4,1%-ot hozott,

ami számokban mindössze 1,11 millió, célcsoportban pedig 580 ezer néző.

A tehetségkutató augusztusi premierje teljes lakosságban még átlépte a kétmilliós határt, viszont a rákövetkező hetek alatt több, mint egymillió nézőt vesztett, így a piacvezető RTL-nek döntenie kellett.

A kasza pedig már csak azért is meglepő, mert egyedülálló Németországban (s legjobb tudásom szerint Európában is): sohasem kellett befejezni idő előtt egyetlen énekes-tehetségkutatót sem, mert az legalább annyi érdeklődőt vonzott, mint egy Anettkát szapuló YouTube-videó. A show az Egyesült Államokban is megbukott, így a TV2 jól teszi, ha gyorsan átfutja a tengerentúli és a német műsorok menetének, promóciójának, pr-jának és sajtóvisszajelzéseinek minden részletét, hátha találnak olyan hibákat, amikből okulni lehet.

De persze az is lehet, hogy a bukás oka sokkal egyszerűbb: az Egyesült Államok és Németország is túl van már megannyi Idol-szérián és a Voice, illetve az X-Faktor is debütált már a Got Talent-féle parasztvakításokról nem is beszélve. Izraelben az X-Faktor csak úgy, mint a Rising Star (ottani címén HaKokhav HaBa), csak tavaly debütált. A Kokhav Nolad, azaz az izraeli Idol viszont tíz év után köszönt le 2012-ben, így az általa hátrahagyott űrt sikerült betölteni a Rising Star-ral. Sikerült meglovagolni a közigényt egy újabb tévés sztárgyárra. Ilyen egyértelműen kihasználható lehetőség pedig sem az Egyesült Államokban, sem pedig Németországban nem volt.

A műsort már az elejétől kezdve össztűzben tartotta a sajtó. A Süddeutsche.de szerint a Rising Star képtelen volt alternatívát nyújtani az X-Faktor és a The Voice of Germany mellett, s nem jelentett igazán úttörő formátumot. A Quotenmeter.de "nagyképűnek, mégis elhagyatottnak" tartotta a show-t, s szintén ekézte a formátumot, miszerint annak innovatív értéke csupán egy üres ígéret volt. A nézői visszajelzések sem segítettek a produkción: az első adás közben sokaknak nem működött a telefonos applikáció (amivel ugye szavazni lehetett), illetve botrányt okozott az is, hogy az énekesek helyett a szerkesztők választották ki a dalokat.

Egyetlen adást láttam. A zsűri ugyanolyan volt, mint bármely más tehetségkutatóban, a versenyzők között pedig feltűntek szerethető arcok és kevésbé szerethetőek. A műsorvezetőt viszont rohadtul nem sikerült eltalálni. Rainer Maria Jilg egy rendkívül antipatikus kis ficsúr, akit egy elegáns vasvillalengetés közben zavarnék ki a stúdióból.