A Stalker más, mint a többi

stalker1.png

A CBS imádja a bűnügyi sorozatokat, így nem csoda, hogy a helyszínelők és a tengerészeti helyszínelők után bedobta a következőt Stalker címmel. Ezúttal viszont eléggé mást kapunk, mint amit eddig megszokhattunk ettől a műfajtól. Egy olyan különleges egység munkájába nyerünk betekintést, mely a mindennapi, ám közel sem szokványos zaklatásokat kezeli. Tehát ha a torkod elvágása előtt még be tudod jelenteni, hogy valaki már negyedszerre lopódzott az ablakod alá és maszturbált rád, miközben Dallas-t néztél, akkor ők jönnek ki hozzád nyomozni.

stalker2.png

A két főszereplő a kemény és zárkózott Beth Davis hadnagy (Maggie Q) és a lazább Jack Larsen detektív (Dylan McDermott). Amellett, hogy nyomoznak a zaklatók után, civilben ők maguk is áldozatai a bűnözés eme beteges formájának, vagy éppen ők űzik azt. Beth egy sötét gyerekkori titkát leplezi, viszont egy új zaklatójának köszönhetően ez a titok már nincs biztonságban. Jack viszont volt nője és közös gyerekük után kémkedik, mint egy elkeseredett apa, akit távol tartanak fiától. Így válik személyessé a történet a már jól megszokott, az epizódoknak gerincet adó nyomozások mellett.

stalker3.png

Erős a pszichológiai vonal. A zaklatók mindig valamilyen mentális betegséggel vagy rendellenességgel küzdenek, hiszen egyetlen épeszű ember sem vetemedne arra, hogy harminc kígyót rakjon egy nő hálószobájába, majd arra verje, hogy az mindjárt idegösszeomlást kap. Az ügyek tehát rendkívül dermesztőek és sötétek (ezért álszentségbe rágva magát rengeteg kritikus elítéli a sorozatot), viszont közel sem értelmetlenek, hiszen a nyomozók folyamatosan fejtegetik a támadókat és az áldozatokat meglepően pontos pszichológiai szaktudással. Ha érdekel a lélek tudománya, akkor ez a sorozat neked való.

Viszont kerülnöd kell, ha olyan érzékeny vagy, mint egy alpesi fejőlány, vagy éppen a már említett kritikusok. A kiskorúak zaklatása és a pedofília ugyanis mind visszatérő téma, továbbá a CSI hellyel-közzel racionális bűnözőivel ellentétben itt mentális betegekkel találkozunk, akik sokkal megdöbbentőbbek és felzaklatóbbak lehetnek morbid bűntetteikkel.

A sorozat gyenge pontja, hogy ha már sok bűnügyi negyven percet ültél végig, akkor valamelyest kiszámíthatóvá válik minden epizód. Kilenc részen vagyunk túl, s csak kétszer nem láttam előre a végkifejletet. Ez nem jó.

Mindenesetre az első évadot mindenképpen végignézem, a folytatás abszolút kétesélyes: vagy elkezd kitűnni, mint egyedi és eredeti nyomozós újonc, vagy pedig bedől a kiszámíthatósága és a hirtelen szuperérzékennyé vált nézői közerkölcs miatt.

Stalker - Minden szerdán a CBS műsorán!