Ilyen volt a Survivor: San Juan del Sur

survivor1.png

[Spoiler!] "Thanks for another fun season of Survivor." Ilyen visszafogottan köszönte meg Jeff a túlélőknek ezt az igencsak későn beindult évadot. Biztos vagyok benne, hogy tudatosan fogalmazott így, hiszen az évad csak a végén vált igazán élvezetessé. A szereplők későn kezdtek el játszani, az egyesülésig gyakorlatilag nem történt semmi stratégiailag említésre méltó, inkább csak a túlélésképtelenségükkel hívták fel magukra a figyelmet. Exile Island sem tett annyit a műsorhoz, amennyit vártam volna, de persze a Redemption-csavar törlése egy hatalmas jótét volt.

A második Blood vs. Water tehát korántsem lesz a kedvenc évadom, ez viszont nem a formátum hibája, egyszerűen csak nem sikerült a casting. A One World óta - tehát öt évada - nem kaptunk ennyire vérszegény szereplőket. Kiemelkedő és visszatérésre alkalmas karaktereket is nehezen találni közöttük. Talán Natalie, Reed és Josh férne el egy all-stars évadban, de csak talán.

survivor2.png

Akármennyire is az "elmegy"-kategóriát erősítette az évad, sikerült összegyűjtenem a hat legemlékezetesebb eseményt.

6. Drew kiszavazása - A roppant tanulságos esetről itt írtam bővebben!

5. Spórolás helyett segély - Ausztrália óta nem kellett kisegíteni egyetlen törzset sem ennyire, mint a felcserélt Hunahput. Napi két étkezéssel elpazarolták az összes rizst, s a kovakövüket is elvesztették, így Jeffhez fordultak segélyért. A segély pedig megérkezett, de ára is volt: minden kényelmi tárgyukat, a szekercéjüket, a fazekukat és a kovakövüket is fel kellett adniuk egy zsák rizsért.

4. Missy és a duzzadt boka esete - Bármennyire is utáltam ezt a nőt, ilyen véget még neki sem kívánhattam volna. Missy bokája ugyanis kificamodott egy jutalomjáték során, így veszélybe került a további részvétele. Az orvosok viszont nem emelték ki a játékból, így a hátramaradt napokat bekötött lábbal kellett végigbicegnie. Egyetlen védettségi játékban vett csak részt.

3. A leginkompetensebb túlélők ever - A kajával sem tudtak bánni, a tanácsokon másodpercekkel a szavazás előtt kezdtek stratégiázni, a jutalomjátékokon elnyert kajálásokat és masszázsokat pedig csakúgy feladták egy valaki javára, folytonosan. Egy jutalomjátékon még az is előfordult, hogy annyira nyilvánvaló volt egy ötös szövetség összetartása, akik már ki is ejtették a három kívülállót, hogy Jeff lefújta az egészet a végkimenetel egyértelműsége miatt. Missy megnyerte, Jon pedig önként jelentkezett Exile-ra, tehát még ennek sem volt semmi feszültsége.

2. Jeremy kiszavazása - Túltoltam a hot dogon a ketchupot, amikor megtörtént. Innen tudom, hogy ez volt a San Juan del Sur egyik legmeghatározóbb jelenete, amit ügyes szerkesztői trükkel tettek még hatásosabbá. Jeremy szövetségesei ugyan váltottak néhány szót az öntelt alfahím kiszavazásáról, de az a szóváltás kb. annyi műsoridőt kapott, mint amennyit egy-két kígyós és cápás vágókép szokott. Az epizód gerincét inkább Keith és Reed kiesési esélyére helyezték, s a törzsi tanácson is e két nevet dobálták ide-oda a játékosok. Sőt, csak azokat a törzstagokat vágták be az urnánál, akik az ő nevüket írták le. Két Reed, két Keith, aztán majd lássuk meg, melyik megy. Na persze! A másik öt szavazat Jeremy-nek szólt. Az arrogáns, nagyképű tűzoltó, aki azt hitte, hogy az egész játék a kezében van, végre távozott.

1. Baylor blindside-ja - Már csak öten maradtak. Natalie, Baylor és Missy szétrobbanthatatlan triónak tűntek egészen a törzsi tanácsig, ahol Natalie Jaclynért játszotta az idolját. Missy, Baylor és Keith rá is szavazott, így szavazataik érvénytelenek voltak. Natalie viszont lepaktált Jaclynnel még a tanács előtt és kiszavazták Baylort. Végre.

survivor3.png

A huszonkilencedik évadot Natalie nyerte, a második Jaclyn lett, a harmadik pedig a mindössze lányától szavazatot gyűjtő örökirritátor Missy. A finálét egy élő show keretein belül adták le, amit talán csak Reed beszéde dobott fel, mindenesetre a rokonok interjúztatása semmiképpen sem.

Jó, hogy a Blood vs. Water formátumát még egyszer eljátszották, hiszen tényleg érdekes volt elsőre is. A második alkalommal viszont mindent megkaptunk, amit csak adhatott ez a koncepció, így ideje elengedni.