Nem sokban különbözik a Fear The Walking Dead

fear1.jpg

Vasárnap bemutatkozott a The Walking Dead első (és talán nem utolsó) spin-off sorozata, a Fear The Walking Dead az AMC-n és természetesen a maga 10 milliós nézettségével újabb rekordot állított fel, minden idők legnézettebb kábeles sorozat-premierjének rekordját. Az az érzésem, hogy a franchise sorozataiban akármi és akárhogyan történik, mindig tetszeni fog mindenkinek, holott azokért a dolgokért, amik a két sorozatot jellemzik, más sorozatokat már régen kaszálni szoktak a nézők.

fear2.jpg

A Fear The Walking Dead a zombiapokalipszis legelső napjait mutatja be, amikor a világ kezd ráeszmélni arra, hogy mi is történik, s hogy a madárinfluenza kissé kevés lehet ahhoz, hogy valaki emberevő élőhalottá változzon. Egy volt nejével viaskodó apa, egy kemény iskolaigazgató anya, egy messzire vágyódó lány és egy drogos srác alkotja azt a családot, akiket végigkísérünk majd ezeken a nehéz időkön, bár felőlem a tökös anyukán kívül egyelőre bármelyikük gégéjét kiránthatja egy zombi, mert abszolút nem voltak izgalmasak a karaktereik, de persze minél jobban küzdenek majd a túlélésért együtt, annál jobban nőnek majd a szívünkhöz. Elvileg.

fear3.jpg

Úgy tűnik, hogy csak úgy, mint az anyasorozat esetében, a lassú építkezés, a vontatottság és az eltompított akciók vagy éppen akcióhiány (és itt most nem a rögtönzött gore fesztiválokra gondolok) továbbra is megbocsátható bűn lesz a nézők részéről, holott én például pont emiatt mondtam le a The Walking Dead heti követéséről is, s inkább darálom. De lehet, hogy csak nekem tűnnek ezek hibának, s más inkább részletes karakterkidolgozásként és sztoriépítésként értelmezi, s nem bánja, ha a készítők időigényesek és nem kapkodnak, elvégre egy folyamatosan rekordokat döntő franchise-ról beszélünk.

A Fear The Walking Dead viszont egyelőre nem sokban különbözik anyasorozatától, csupán az emberi kapcsolatok (itt ugye egy család viszontagságait láthatjuk, ott meg egy véletlenszerűen összeverődött csapatét) és a helyszín (itt Los Angeles-ben játszódik, ott pedig a déli államokban) változott. Itt is nagyon megy majd a karakterépítés, ami eleve annak tudható be, hogy több időt szánnak rá, mint a tényleges akciókra. A készítők igyekeznek mélyre menni a szereplők lelkében és az emberi kapcsolatokban, miközben sokszor elfelejtik, hogy mennyi varázst rejt az apokaliptikus világ maga, s annak felfedeztetése a nézővel. (Ez a Falling Skies gyenge pontja is egyébként.) A nyitóepizód amolyan fillerepizódnak tűnt, a reklámok nélküli 60 perces részben gyakorlatilag a 46. percben történt valami említésre méltó, ami kicsit felrázta az eseményeket. Nincs kasza, jövő héten még bepróbálom, aztán ha akkor sem, akkor marad egy októberi dara.

Fear The Walking Dead - Minden vasárnap az AMC műsorán!