Legyen gonosz az új Nagy Testvér?

bbbeye.png

Több, mint 50 országban több, mint 200 szériát adtak le a világ legsikeresebb valóságshow-jából, melyet szinte mindenhol újítottak, érdekesebbé tettek. Íme hat alaprengető formátum és csavar, melyekből néhány a SuperTV2-n, immáron jövőre induló Big Brother 3-nak sem ártana.

1. A gonosz Nagy Testvér (Nagy-Britannia, 2004)

A brit verzió ötödik évadában mutatkozott be először a lakókat folyamatosan pengeélen táncoltató és idegeiket tépő Nagy Testvér. A formátumújításnak köszönhetően több százezerrel ugrott meg a nézettség az előző szériához képest és a második legnézettebb évaddá vált. Talán ez volt az első Big Brother, ami igazán megközelítette Orwell könyvének szigorú hangulatát. A szokatlanul kemény büntetések közé tartozott például, hogy ha a lakók elbuktak egy feladatot, a Nagy Testvér csökkentette a végső pénznyeremény összegét. A fődíj így 100 ezer fontról 63500-ra apadt a játék végére.

Továbbá a ház belső tereit is olyan színekkel és formavilággal alakították ki, hogy az idegborzolóan és irritálóan hasson a lakókra. Nos, a széria meghozta a műsor történelmének első "fight night"-ját, szóval mission accomplished.

2. Gazdagok és szegények (Hollandia, 2001)

A harmadik holland szériában gazdag és szegény részre osztották a házat, melyben a szegényeknek harcolniuk kellett a luxusért, a gazdagoknak pedig a luxusban maradásért. Mindkét házrész választott magának csapatkapitányt, akik vezénylésével csaphattak össze a kényelmes heverőkért, a forró zuhanyért és a reggeli kávéért.

(Viszont ez a formátum talán azért nem szerencsés, mert ha mindkét oldalra csapunk hat-hat lakót, akkor beszűkül az interakciók lehetősége és lényegében két hattagú társaság történetét láthatjuk egy műsoron belül.)

3. Az ikrek támadása (Egyesült Államok, 2004)

Az ötödik amerikai évad mutatott be először ikerlakókat. Adriának és Natalie-nek az volt a feladata, hogy a házból ki-be járkálva, egymást felváltva játsszák el ugyanazt a személyt, amit öt héten keresztül sikerült is kivitelezni. Bár érdekes játéknak bizonyult, a legtöbb országban nem állítják az ikerjátékosokat ilyesféle kihívások elé, a sokkfaktort pusztán ikerlétükben látják.

4. Titkos küldetések (Nagy-Britannia, 2005)

A Nagy Testvér a hatodik brit széria játékosait valósággal bombázta a titkos küldetésekkel. Íme néhány:

  • Makosi csak úgy élhette túl a kiszavazást, ha el tudta érni, hogy ő kapja a legtöbb jelölést lakótársaitól. Ennek érdekében feje tetejére állította a házat, két lábon járó forgóajtóként vezetgette a lakókat az újabbnál újabb bullshitekbe.
  • Science csak úgy juthatott wc-papírhoz, ha mindenkinek a seggére csapott
  • Derek csak úgy kaphatott szivart, ha minden lakótól kicsikart egy puszit
  • Egy "titkos kert" nevű részlegben három ember lakott és várta, hogy valódi játékos lehessen. Kinga, Eugene és Orlaith létezéséről csak Makosi tudott, akinek folyamatosan biztosítania kellett számukra ételt, tisztálkodási szereket és ruhákat. (Ezeket pedig természetesen a házból lopta, így fedősztorikat kellett kitalálnia, hogy le ne bukjon.) Néhány nap múlva ő dönthette el, ki legyen a kertlakókból igazi lakó és ki menjen haza.

5. A falu (Németország, 2005-2006)

A hatodik évad Das Dorf alcímmel futott az RTL II-n, melyben egy "stúdiófaluban" éltek a lakók. (Igen, trágyát is lapátoltak és tehenet is fejtek.) Eredetileg évekre tervezték a falusi Nagy Testvér-t, azonban a nézettség folyamatosan csökkent, így a 363. napon kihirdették a győztest. (Nagy számnak hangzik, de nem ez volt a leghosszabb BB-széria. Az ötödik évadot 365 napig húzták, így az a "minden idők leghosszabb élő televíziós közvetítése"-címmel be is került a Guinness-rekordok könyvébe.)

6. Erőfitogtatás (Nagy-Britannia, 2014)

Minden héten új lakók kezébe került az Erő.

  • Pauline-nak el kellett döntenie, ki legyen az a lakó, aki a műsor teljes időtartamára kiszavazásra jelölt legyen, illetve ki kapjon zöld utat egyenesen a fináléba
  • A lányoknak közös Erővel kellett eldönteni, kik legyenek jelöltek a fiúk közül
  • Toyának és Matthew-nak 30 másodperc alatt döntenie kellett egy jelöltről, majd további kettőről, illetve kettejük közül valakit megfoszthattak a lakók az Erőtől és jelöltté tehették

Az idei brit évadról itt írtam bővebben.

Szóval mit gondoltok, milyen koncepció működne itthon? Én azt mondom, egy erőfitogtató, gonosz Nagy Testvér idehaza sem ártana.