Grúziában összedőlt, az arab világot megváltotta a Star Academy

infografika_star_academy2.png

A Star Academy egyértelműen a Közel-Keleten érte el a legnagyobb sikert. Libanon és Egyiptom közösen hozta létre a műsor pánarab változatát 2003-ban és azóta is az egyik legnézettebb arab tévéműsornak számít. Az első széria fináléja miatt még a szaúd-arábiai Dzsidda utcái is kiürültek, jegyezte meg akkoriban a sajtó. A versengésbe becsatlakozó Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Kuvait, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Irak, Jordánia, Szíria és Omán társadalmát és popkultúráját alapjaiban rengette meg és formálta át a műsor, amihez foghatót még sohasem láthattak az arab tévézők. Azelőtt elképzelhetetlen volt, hogy a vallási értékrend által befeszült arab világban fiatalok költözzenek össze a tévében, fiúk és lányok vegyesen és a nap huszonnégy órájában kamerák vegyék őket. A szereplők egymás iránt kifejezett vonzalma és szimpátiája, a koedukáció, a hagyományoktól való eltérés, az individualitás és a szavazás demokráciája lenyűgözte a nézőket, amivel a vallási vezetők és a politikusok sohasem tudtak kibékülni. A sátán művének, terrorizmusnak és tömegpusztító fegyvernek titulálták, hiszen átvette a véleményformáló szerepet tőlük, ami szúrta a szemüket. A Star Academy azóta is nagyban hozzájárul az arab kultúra építéséhez, miközben liberalizálja azt, hamarosan érkezik a 12. évad.

A Star Academy Franciaországban és Oroszországban 9, Spanyolországban és Nyugat-Afrikában 8 évadot élt meg, de nem mindenhol lett ekkora siker. A Rising Star-hoz hasonlóan számos országban csak egyévados mutatvány lett, Hollandiában és az Egyesült Államokban pedig néhány rész után kaszálták is. Grúziában azért kellett abbahagyni a második évadot, mert az akadémia épülete összeomlott és két stábtag meghalt a balesetben.

Mint minden reality, úgy a Star Academy is a 2000-es években tarolt igazán. Itthon is időszerűbb lett volna 2008-ban kipróbálni, amikor úgy volt, hogy a Megasztár negyedik évadához megveszik a formátumot.