A The Purge ihlette a Big Brother legújabb évadát

Vagy a Hunger Games, kinek hogy tetszik. Emma Willis, az angol Big Brother műsorvezetője a tegnapi beköltözőshow-n nem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire más lesz mostantól a műsor. A készítők kidobták a bibliát és egy teljesen új formátumot hoztak létre, amihez nemcsak egy új, egyszerűbb és tisztább stúdiót húztak fel, hanem teljesen új szabályokat is alkottak. Az új Big Brother egy nagyon feszült és a szokásosnál sokkal kompetitívebb játék lesz, ami tökéletesen érződött az évadnyitányon az állandóan felbukkanó álarcos alakoktól kezdve a retorikán át a nyomasztó aláfestő zenéig. Idén két házban élnek a játékosok: az egyikben a valódi lakók (housemates), a másikban pedig A Többiek (The Others), akiknek az a feladata, hogy kitúrják a valódi lakókat, s így átvegyék a helyüket. Ehhez a szerephez nyilvánvalóan szociopatákat keresett a stáb, akikkel megteremhetnek egy megfélemlítő, törtető és borderline bully csapatot. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez sikerült nekik, A Többiek ugyanis igyekeznek belénk súlykolni, hogy ők egytől-egyig idegesítőek, a vitatkozás a lételemük, pitbullként rontanak a másiknak, dühkitöréseik megállíthatatlanok, s ha valakit megsértenek, akkor azt szándékosan teszik. Horribilis embereknek tűnnek, bár a kisfilmekben mindenki előadja, hogy mennyire nagyfiú és nagylány, aztán amikor beköltöznek, egy-két nap alatt megtöltik a gatyát és visszavesznek az arcukból. Sokszor annyira megszelídülnek, hogy a kiszavazásukon a műsorvezető számon is kéri rajtuk, hogy mégis hova tűnt az a tüzes díva, akit a kisfilmedben láthattunk.

A műsor extra csavarja, hogy A Többiek valamennyi tagja már ismer néhány lakót: az egyiknek valaki az exe, a másiknak valaki az ősellensége, a harmadik pedig elárulta valaki barátságát. Ezt a "sötét múlt"- csavart minden egyes reality-ben bevetik legalább kétszer és már a falra mászom tőle (konkrétan ezért voltam képtelen tavaly végignézni a The Real World: Explosion-t is, ami azért szar, mert a The Real World az egyik kedvenc reality-m).

A lakók között most is van kemény alfahím, cicanadrágos szépfiú, tetkós laza csávó, újgazdag strici, élettel teli ikerpár, vagány csaj, mindenbe beleszaró hipszter, tenyeres-talpas hárpia, bögyös bombázó és beképzelt ficsúr, de egyelőre a legérdekesebb lakó egyértelműen a 34 éves Andy West, aki egy volt BBC-s riporter és híradós. Az angol Big Brother-ben is inkább belterjes casting zajlik, a lakók háromnegyede mindig köthető valamilyen előző évadban látott szereplőhöz vagy ZS-kategóriás celebhez, esetleg már láthattuk őket más reality-ben. Ebből nagy botrány volt 2014-ben, amikor kiderült, hogy jó néhány lakó tagja az egyik producer casting-ügynökségének, s közülük is került ki a későbbi győztes, Anglia első számú közellensége, Helen Wood. Casting-botrány idén is van, A Többiekhez tartozó Andrew Tate-et egy családtag szerint a stáb hívta meg a válogatásra, ami önmagában még nem meglepő, hiszen ez így megy, viszont azért hívták meg, mert látták benne a botrányt a megosztó személyisége miatt, ahogyan azt a már kikerült rasszista és homofób Twitter-bejegyzései is bizonyítják, az utat és a szállást pedig szintén ők állták.

Mint minden beköltözőshow-n, úgy ezen is bedobták a lakókat a mély vízbe, gyerünk, lehet jelölgetni. A rezidens jó nő Laura a báránytetkós Lateyshát választotta maga mellé, így amellett, hogy már ketten is kiszavazásra vannak jelölve, talán még egy jó kis cicaharc is kilátásban van. Napi reality, szóval a beköltözőshow-ból messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, így egy hét múlva írok majd újra, addigra valószínűleg már bemelegszik az évad.

Big Brother 17 UK - Mindennap a Channel 5 műsorán!