Először nyert botrányhős - Ilyen volt a Big Brother 15 UK

bbigbrotheruk1.png

Erőfitogtatás - A formátum

Idén a Channel 5 egy eddig még sehol sem látott formátumot tesztelt rendkívül nagy sikerrel. Az Erő hétről-hétre mások markába került, s akié éppen volt, az befolyásolhatott bizonyos eseményeket és jelöléseket a házban, ezzel megannyi dráma alapkövét letéve.

  • Az első héten Pauline kiválasztotta Markot, hogy kapjon ötezer fontot, Helent automatikusan a fináléba juttatta, míg Jale-t minden egyes hétre kiszavazhatóvá tette.
  • A második héten Chris-nek öt lakót kellett megjelölnie.
  • A harmadik héten a lakók Toyának szavazták az Erőt, akinek az jócskán az agyára is ment. Meg kellett jelölnie lakókat, majd a jelöltek közül valaki kiválthatta magát vele.
  • A negyedik héten a lányok kapták meg az Erőt és fiúkat kellett megjelölniük.
  • A hatodik héten az új lakók, Pav, Zoe és Biannca kiszavazták Danielle-t, közülük pedig Bianncának kellett távozni.
  • A hetedik héten Ashleigh-nek szavazták meg a nézők az Erőt, akinek két bajtársat kellett választania maga mellé. Velük jelölt.
  • A nyolcadik héten a nézőké volt az Erő.

bbigbrotheruk2.png

Pauline fénykora és bukása

A 40 éves, gettó mélyéről szalajtott Pauline közönség-kedvencből vált elviselhetetlen diktátorrá. Eleinte mindenki azt hitte (én pedig féltem tőle), hogy igencsak jól fog mozogni az anyáskodó-szerepben egészen a fináléig, viszont a Jale iránti gyűlölete megkeserítette és egyre több emberrel kezdett elégedetlenkedni. Úgy viselkedett a fiatalok között, mint egy pálcát a tenyerén csattogtató kollégiumi felügyelő vagy folyosóőr, aki végigjárja az épületet este tíz után, ébren lévő diákokra vadászva. Pauline csak a holdudvarába tartozókkal kivételezett, akik közé tök jó lehetett tartozni, hiszen elegendő csirkemellet kaphattak ebédkor... nem úgy, mint Jale, akinek a tányérjáról a fakanalas boszorka még vissza is dobatta volna a kaját a fazékba.

Azonban nem sokáig tartott az elnyomás, ugyanis jött Chris azzal a nemes céllal, hogy lekaszabolja az antikrisztust. Ahogy megszavazták neki az Erőt a nézők, egyből kiszavazásra jelölte Pauline-t, ami tökös húzás volt, s persze hatalmasat is robbant: a holdudvart erősítő Stockholm-szindrómás vakegerek elküldték a pokol ötszázadik bugyrához elveszett lelkiismerete után kutatni. A projekt viszont sikeres volt, Pauline másodikként hagyta el a házat, óriási nézői gyűlölet közepette.

Pauline az önrendelkezéssel és saját igazságának másokra erőltetésével ásta meg a sírját. Többekkel - főleg Jale-val - is el akarta hitetni, hogy teljes mértékben bennük van a hiba, s hogy higgyék is ezt el neki, hiszen ő már csak ismeri az életet, túl van szaron-mocskon. Horribilis lehetett vele együtt élni, viszont a műsornak jót tett: amellett, hogy tekintélyelvű rezsime folyamatosan biztosított anyagot a vágószobában, megkaptuk a ház első nagy, a szériát érdekesebbé tevő karakterét is.

bbigbrotheruk3.png

A "menő kölykök" és a számkivetettek

Pauline távozásával ugyan vezető nélkül, de egyben maradt a holdudvar. Helen, Steven, Kimberley, Ash, Winston és Mark voltak az acéltagok, de főként Helen választotta maguk köré a kiváltságosokat.

Jale Pauline kiesése után is áldozat maradt, akin Helen és Ash folyamatosan lecsapatta a napi feszültséget, ő meg persze megszeppent kiskutyaként nem mert visszaugatni. Rohadtul zavart az önvédelmi kísérletek súlyos hiánya a részéről, hiszen nem egy olyan formának tűnt, aki az ilyesmit szó nélkül hagyja, viszont az angolok biztosan erélyként kezelték a dolgot, hiszen nyilvánvalóan emiatt kezdték el szeretni, jobban mondva részvétet érezni iránta. Együttérzésükről pedig három héten át biztosították, hiszen háromszor is jelölt volt a korábban említett "gyilkos jelölés" miatt, mielőtt kiesett volna a negyedik alkalommal.

Kiesett, hiszen csatlakozott a "menő kölykökhöz", miután mindenkivel el akarta hitetni, hogy ő bizony megkedvelte Helent (akit meg ezzel egy időben fél-Anglia utált), s így megszűnt áldozatnak lenni, kegyvesztett lett, kiszerettek belőle a nézők.

Danielle, a hívő keresztény fehérnemű-modell (vagyis a két lábon járó bullshit-generátor) szintén számkivetettként tengődött barátnőjével, Ashleigh-vel. Ők konkrétan remeteéletet éltek, teljesen elszigetelődve a többiektől, a pesszimizmust pedig ping pong-labdaként passzolgatták oda-vissza egymás között. Utálták a "menő kölyköket", az érzés pedig kölcsönös volt, Helen és Danielle ellenszenve töltötte ki legfőképpen az epizódokat.

Danielle egyébként különös és mindenképpen egyedülálló lakó volt, már ha azt nézzük, hogy állandóan kiakadt, ha szexről volt szó. A 2012-es Big Brother tele volt elviselhetetlenül prűd és szexuálisan analfabéta fiatalokkal, így felüdülést jelentett az idei évad, amiben kendőzetlenül folytak a diskurzusok orális és anális szexről (sőt, aranyesőről is), s mindössze egyetlen hipokrata akadt ki mindezen: Danielle, aki glamúr-modellként azt nyilatkozta egyszer, hogy még nem csinált szexvideót, de már tervezi.

A "menő kölykök" oligarchiájának esküdt ellenségeként operált még Christopher és Matthew. Helen például az egyik Matthew-val folytatott vitában maradt alul nálam, amikor is a srác csontsoványságába kötött bele 27 éves nőként és anyaként. Christopher védelmére viszont még álmomban sem kelnék, hiszen nem tudom eldönteni, melyik volt idegesítőbb: a konstans módon idegrendszert terrorban tartó mimikája vagy a tény, hogy velem egyidős srácként annyit bőgött, mint én eddigi életem során összesen.

bbigbrotheruk4.png

Biannca, a szadosztripper

Nem múlhatott el legalább egy, valóban polgárpukkasztóan egyszerű és vulgáris játékos nélkül ez az évad sem, így félúton Zoéval és Pavval együtt beköltözött a harmincegy éves sztriptíztáncosnő, Biannca, aki már az első estén biztosította Winstont, hogyha szüksége van egy szolid lovagolásra, akkor ő a legjobb kanca a környéken. A nagy nőfaló, anyucitól csajozási tanácsokat kérő foskemény csődörtől persze mindenki azt várta, hogy majd kap az alkalmon, mint egy magyar politikus, ha zsebre lehet tenni az EU-s támogatásból. Winston azonban ellenállt, nem kért az arcában egyébként többször is fürösztött mellekből.

Biannca egy hetet töltött a házban. Az a helyzet, hogy szerethető "picsa" volt, akárcsak a VV4 idején Szandika, így nem biztos, hogy funkcióját teljes mértékben kimerítette. Az viszont tuti, hogy ő volt az első, aki Janet Jacksonként hagyta el a házat élő adásban.

bbigbrotheruk5.jpg

Steven és Kimberly - Ígérem, nem írok róluk sokat

Hiszen kit nem fárasztanak?

Steven egy tenyérbemászó, modoros srác volt, akibe beleszeretett az elképesztően vonzó Kimberly. Amit furcsálltam, az a lakók reakciója volt, hiszen szerintük Kimberly volt az, aki nem érdemelte meg Stevent és nem fordítva.

Na most én abszolút tudtam azonosulni Kimmel, hiszen körül-belül én is annyi érzelmet vagyok képes kimutatni, amennyit ő. Az érzelmi túltengés hiányát nem értették a lakók, s persze engem sem ért a világ, szóval úgy tűnik, a jégkirálynők és -királyok már csak erre a megértetlen sorsra jutottak.

Az angol Big Brother-ben nem evidencia, mint nálunk, hogy a valóságshow-k játékosai úgy cserélnek egymással testnedvet, mintha szerződés kötelezné rá őket, így eléggé ritka a komolyabb testi kontaktus. Steven és Kimberly viszont egy-két csók után már az ágyban végezték a dolgukat, ahol egyik este még kézzel, másik este pedig már fékkel ment a kielégülés.

A negyvennegyedik napon viszont Kimberly rosszul lett és el kellett hagynia a házat. Mint kiderült(?), méhen kívüli terhessége volt és elvetélt. (Az angolok viszont nem hiszik.)

bbigbrotheruk6.png

Mindenki utálta, mindenki fújolta, mindenki őt tette felelőssé a konfliktusokért és épeszű ember nem fogadott volna a győzelmére,

mégis Helen nyerte a Big Brother 2014 UK-t.

bbigbrotheruk7.png

Viszont ne tessék félreérteni, nem hősies győzelemről van itt szó, sőt. Nagyon úgy tűnik, hogy az immáron 100 ezer fonttal gazdagabb édesanyát abszolút nem akarják elfogadni a rajongók, mint a Big Brother tizenötödik győztesét. Amellett, hogy az első héten automatikusan a fináléba került, a fél házzal való hadban állásával és veszekedésével sem tett magának egyetlen szívességet sem. Súlyos vádak, többek között egy házas focistával való múltbéli viszonya idegenítette el őt a rajongóktól, de persze a fináléban történtek után már a fene se tudja.

A magyar reality-nézőkkel ellentétben a britek nagyon hajlamosak "angyal-ördög" kontextusban gondolkodni, tehát előszeretettel antagonizálnak: míg egyesek fejére kényelmesen felhelyezik a glóriát, addig másokat a pokol tüzében sütögetnek. Idén Helennel sem tették ezt másképp, akit egyhamar kikiáltottak a legelviselhetetlenebb és legrosszindulatúbb lakónak, a fináléban másodikként végzett Ashleigh-re pedig teljes ellentéteként tekintettek. Ő volt a hős, aki hétről-hétre fellépett a gonosz ellen, s a nézők által emelt piedesztálról fingott lakótársaira. Már úgy tűnt, hogy a fináléban meg is kapja a neki járó koronát, ahogy ez a mesékben dívik és a fogadóirodák eredményeiből előreláthatónak tűnt, viszont a "gonosz" győzedelmeskedett. Igaz, csak 1,2%-kal.

Azon kevesek táborát erősítem (bár akkor valószínűleg nem vagyunk kevesen), akik a játékosok személyében inkább a szórakoztatni tudást díjazzák, mintsem az "erkölcsi felülkerekedést" másokon vagy az emberi jóság tiszta és feltétlen képviseletét (ami nyilván lehetetlen, de persze évről-évre megpróbálják). Helen műsort csinált. Hullámzott és vitatkozott, nevetett és ordibált, s lehet, sokan nem hiszik el és elutasítják, de mindvégig vállalható volt. Persze nekem, mint magyar rajongónak, eléggé rendhagyó viszonyítási alapom van: egy ValóVilág 6 után nem éppen Helen magatartása lesz az, amitől visszaköpöm a chilis babot.

Mindenesetre Helen az eddigi legmegosztóbb Big Brother-nyertes. Sohasem hagyta még el utolsóként a házat egy hozzá hasonló két lábon járó nagyfeszültségű fázisvezető, aki hetvenkét nap alatt kisült, átsült és lesült.

Egyébként a finálé eredményét viszonylag rosszul lőttem be, csupán Ash és Pav helyezését találtam el. (Utóbbié eléggé nyilvánvaló volt.) Chris ötödik helye igencsak meglepett. Ekkor már sejteni lehetett, hogy valami történni fog és olyasvalaki kerül egy meglehetősen hihetetlen szituációba, ami a legtöbb néző alatt felrobbantja a kanapét. Azt hittem, hogy ez vagy Helen/Ash második helyezését, vagy pedig Christopher győzelmét jelenti majd, de mint kiderült, az univerzum egy sokkal hihetetlenebb csavart eszközölt.

bbigbrotheruk8.png

Már javában zajlik a Celebrity Big Brother, viszont azt nem szoktam nézni, így számomra 2014-ben mindennemű Big Brother "experience" véget ért. A tizenhatodik évadra már közzétették a casting-felhívást, így 2015-ben visszatérek a legfrissebb brit BB híreivel. Addig is várjuk az itthonit.