Mennyit tud majd a Rising Star?

Ha a Big Brother 3 nem is, a Rising Star biztosan elindul majd ősszel a TV2-n. A formátum rendkívül új, még csak tavaly debütált Izraelben, ősztől pedig hét országban lesz látható, köztük Magyarországon is. A műsor varázsa - a jól castingolt énekes-egyéniségek mellett - a példátlan mértékű interaktivitás csábító lehetőségében rejlik, hiszen már a meghallgatásokon a nézők markában lesz az énekesek sorsa. Egy minden szempontból modern produkcióról beszélünk, szavazni is csak mobiltelefonos applikációval lehet majd. Izraelben hatalmas siker volt és Brazíliában is már a második évadot készítik elő.

A TV2 már két tehetségkutatóval is nekiment az RTL Klub zászlós hajójának, az X-Faktor-nak. 2010-ben a Megasztár 5-öt tették fel ellene, majd a csökkenő érdeklődés miatt péntekre menekítették. A Tolvai Reni győzelmével zárult széria a pénteki időpontban már kezdett jobb számokat hozni és a maga nemében sikeresnek is bizonyult: megismételte a második évad 1,7 milliós nézettségi átlagát teljes lakosságban. Azonban az őszt kétségkívül az X-Faktor nyerte vadonatúj műsorként, 2,3 milliós átlaggal. (Lásd az infografikát!)

Infografika - A magyar tehetségkutatók nézettsége2.png

Aztán jött a következő hadjárat, 2012-ben elindult a Voice - Magyarország hangja. Az Egyesült Államokban X-Faktor-t vert formátum itthon nem tudott hasonlóképpen teljesíteni, holott az RTL Klub tehetségkutatójának harmadik etapja a mai napig egy hatalmas szégyenfolt a csatorna műsortárában (a halálos ágyig irritáló Csobot Adélnak, a festett kockahasú Szabó Dávidnak, a csak a bulvárértékéért futtatott Zámbó Krisztiánnak és a felfoghatatlanul eladhatatlan Stone-nak köszönhetően). Habár a Voice minőségibb szórakozást nyújtott, az egymilliós lemaradást nem sikerült behoznia.

Legyen hát három a magyar igazság, talán a Rising Star lesz az, amin nem fog majd a konkurencia golyóálló mellénye. Egyébként abszolút esélyesként indul, hiszen míg az Egyesült Államokban leáldozóban vannak a tehetségkutatók (így a Rising Star is), addig nálunk még mindig a tévé előtt ül az a kétmilliós közönség, akiket továbbra is meg lehet nyerni velük. A Csillag születik második évada 2,5 millió, harmadik évada pedig kereken 2 millió nézőt hozott, míg az X-Faktor első három eresztése rendre a kétmilliós álomhatár felett teljesített. (Az X-Faktor nézettségére persze nem lehet panasz, noha egyfajta lassú csökkenés érezhető: Danics Dóráék már "csak" 1,8 milliós nézettséggel szerepeltek. Kérdés, hogy van-e mit meglovagolni ezen az enyhe veszteségen.)

A TV2 többet profitál

Már ha a műsoraiban bemutatott tehetségekről beszélünk.

A fenti infografikán is jól látszik, hogy a Megasztár első három évada korántsem ültetett annyi embert a képernyő elé, mint az RTL Klub produkciói (én persze kamaszként minden adást láttam), mégis számottevőbb a kulturális hatás, amit azokban az időkben elértek. Oláh Ibolya, Gáspár Laci, Tóth Vera, Dér Heni, Galambos Dorina, Caramel, Palcsó Tamás, Tóth Gabi, Torres Dani, Bartók Eszter, Rúzsa Magdi, Póka Angéla, Szabó Eszter, Bocskos Bíborka és Puskás Peti mind olyan médiafigyelmet kaptak, amiről a Csillag születik és a X-Faktor versenyzői (Vastag Csabát kivéve) - egyelőre úgy tűnik - csak álmodhatnak. A Megasztár első három etapjának társadalmi jelentősége nyilvánvaló volt, hiszen két finálét is a Papp László Budapest Sportarénában tartottak politikusok és elismert zenészek, énekesek társaságában, illetve nyugati lapok is beszámoltak a műsor megkerülhetetlenségéről.

Noha a nézettségi versenyben elbukott, a Voice sem távozott üres kézzel. A Dal 2014-es évadában újra felbukkant Pál Dénes, Gájer Bálint és a Szécsi-ikrek, illetve Mohamed Fatima és Veres Mónika is a TV2 show-jával frissítette fel imidzsét.

A Rising Star debütáló évada ősztől lesz látható a TV2 műsorán!