Visszatér a világ egyik legszégyenteljesebb médiaeseménye

bintervizio.png

Eredetileg idén októberre tervezték, majd az Ukrajnával való elfoglaltság miatt jövő tavaszra halasztották az Intervíziós Dalfesztivál megrendezését, mely a szovjetek Eurovíziója volt a kommunizmus idején. Az esemény akkor is és most is egyértelműen orosz diplomáciai érdekeket szolgál majd, azaz egy mézes-mázas propaganda-műsor lesz főként a belső-ázsiai államok pórázon tartására.

Négy évig tartott

Az Eurovíziós Dalfesztivál ihlette, évente megrendezésre kerülő Sopot Nemzetközi Dalfesztivált 1961-ben tartották meg először a lengyelországi Gdanks-ban, amit 1977 és 1980 között Intervíziós Dalfesztiválnak hívtak. A résztvevők természetesen a szovjet fennhatóság alatt álló országok indulói voltak, de olykor-olykor szerepeltek más országok is, mint például Kuba, Marokkó, Kanada, Belgium vagy Új-Zéland. Később ugyan visszakapta régi nevét a Sopot Nemzetközi Dalfesztivál, viszont már semmi köze sem volt az Intervízióhoz. A mai napig megtartják egyébként, de alig kap figyelmet Kelet-Európában, inkább Lengyelország és a nyugati államok szórakozása.

A romlásnak indult Nyugat ihlette a visszatérést

Putyin először 2009-ben beszélt az Intervízióról, amikor is elmondta, hogy tök jó lenne mindezt újra összehozni, így ha Kína és azon belső-ázsiai országok, melyek tagjai a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek, benne vannak, akkor indítsák is el. Idén májusban pedig kiderült, hogy az orosz elnök hamar rá is böfögi a képernyőre a show-t, az invitációt pedig kibővíti az ex-szovjet államokra is, érezzék csak az anyamedve szeretetét.

És hát itt vagyunk, megérkeztünk a jelenbe. Az Intervízió időpontját kitűzték jövő tavaszra, s nem fogjátok elhinni, melyik város ad neki otthont... Hát persze, hogy Szocsi! A lehúzhatatlan vécék és öt perc alatt felhúzott, beázott szállodák fellegvára, amit a téli olimpiával próbáltak impozánssá meszelni. 2008-ban már volt egy kis Intervíziós próbálkozás öt résztvevő országgal, ez azonban nagy lesz, már hét állam jelezte részvételét: Oroszország mellett Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán. Hot spots! (Magyarország még nem szerepel a listán, de lehozom breakingben, ha fog. Valamiért úgy sejtem, illiberális kormányunknak tetszene.)

A verseny elindításának bevallottan a "hanyatló Nyugat" adta meg a végső löketet, amikor is egy szakállas férfi nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivál 2014-es kiadását. Conchita Wurst győzelmét egyben a sátán diadalmának is tartották, ezért a mélyen keresztény és emberségben világelső Keletnek mozgósítania kellett erkölcskommandóját. Így születik meg az új generációs Intervízió, mely Putyin cirkuszaként ragyog majd az állami tévék képernyőjén. Deviancia-mentes szórakozás az egész családnak! (Már ha telik tévére.)