Utopia S01E01: Egy jobb világra törekednek, de a szerkesztők nem hagyják

bufox3.png

Az Utopia egy dokureality, mely egy teljes éven át követi tizenöt, világtól elzárt ember életét és törekvését egy utópikus világ megteremtéséért. A szereplők teljesen magukra vannak hagyva. Nekik kell eldönteni, hogy milyen szabályok szerint akarnak közösséget alkotni (vagy hogy egyáltalán akarnak-e szabályokat), hogy a demokráciát vagy a diktatúrát választják-e, illetve önfenntartó életmódot kell folytatniuk, így a gazdálkodás is számos konfliktus forrása. Van egy kis farm, egy kis kert, egy kis ól, egy kis minden. Száz kamera figyeli őket (tehát nem operatőrök), havonta pedig valakinek mennie kell, akinek helyére egy új telepes érkezik.

bufox1.png

Dan Piraroval máris elcseszték egy ponton

Az egész műsor úgy van felépítve, mint egy 2000-es évek eleji természetfilm. A szerkezet elavult. A hívogatónak szánt vágóképek dinamikátlanok. A narráció unalmas, bájolgó, töketlen, udvariaskodó, a szereplők feszült pillanataiban pedig túl óvatos. Maga a narrátor is ilyen, kamera előtti szereplésével pedig fogalmam sincs, kit szerettek volna közelebb csábítani a képernyőhöz, mert szegény ficsúr a fiatalokat elijeszti, az idősebbek meg kiröhögik. A szerkesztés nyugodt, a háttérzenék a 80-as éveket idézik, egyszerűen csak rossz a megvalósítás. Egy olyan piacon, ahol a Survivor-rel és a The Amazing Race-szel kell felvenni a versenyt, az Utopia-nak semmi esélye.

bufox2.png

Viszont a műsor gyenge kivitelezését valamennyire kompenzálja a jó casting. A tizenöt fős csapatot telepakolták erős véleményű és nézeteket valló, kommunikatív egyéniségekkel, akik összerázódására egyelőre kevés esély van. És persze ez nekünk, nézőknek jó. Nem akarunk mi harmóniát, világbékét, igazi utópiát ebben az egy órában. Igenis súrlódjanak!

- We got too many Bibles already.

- You can never have too many Bibles, I'm sorry.

Egyetlen aspektusból viszont különösen visszataszítónak tartottam az első epizódot: olyan érzésem volt, mintha pofátlan hittérítés zajlana. A vallásosak már az első percekben elkezdték hallatni a hangjukat, s megtagadták az ateisták véleményét. Meglepő módon a vágás is nekik kedvezett néhány alkalommal. Persze nem kellett félteni a pogány építészt sem, aki folyamatos, Jézussal poénkodó megjegyzéseivel próbált részegen a lelkész agyára menni. Ez a lelkész viszont minden bizonnyal nem követi a "ne ítélj, hogy ne ítéltess", a "szeresd felebarátodat" és egyéb hangzatos tanításokat, hiszen másnap egy rögtönzött gyűlésen öt társával szavazta volna ki az eltévedt bárányt. (De előtte még próbálta kiimádkozni az építész által "molesztált" másnapos csajból a gonosz démont, akit úgy hívtak, hogy Kentucky Bourbon. Nem sikerült, jött érte a tudomány, egy fél napra kórházba vitték.)

Ez az építész egyébként tök jót tett a premiernek: berúgott, balhézott, s még bunyózott is egyet a börtönviselt ex-dílerrel, akinek már a töke tele volt az egésszel. Aztán másnap a séf és a hillbilly vitája fajult majdnem tettlegességig egy halott csirke miatt.

Persze a leírtak alapján nehezen hihető, de többnyire intelligens embereket válogattak be. Csupán mindenki igyekszik az Utopia köré hugyozni és élni életét, ahogyan akarja.

Nem nézik

Méghozzá nagyon nem. A reality szeptember 7-én nyitott 4,6 millió nézővel teljes lakosságban, viszont a második epizódra már szinte csak fele ennyien, 2,5 millióan voltak kíváncsiak rá. Most a kilencedik résznél és 1,8 millió nézőnél tartunk, ami nagyon csúnya esés. Így a Fox már csak heti egy alkalommal tolja képernyőre a műsort a korábbi kettő helyett. Megértem a nézői reakciót, a nyitóepizód után könnyen ott lehetett hagyni ezt a műsort, mindenesetre bepróbálom még a második részt is, hátha.

Utopia - Péntekenként a Fox műsorán!

UPDATE: S01E03 és ne tovább, végleg elkaszáltam. Ezt a műsort konkrétan 2,8 millió ateista hagyta ott, teljesen átitatják a vallással. De a következő epizódtól legalább tök jó lesz a kis szűz máriáknak, mert bedobnak egy nebraskai farmermacsót, aki minden bizonnyal egy nagy mormon. Mindegy is. Jó szórakozást, én léptem!