American Horror Story S04E01: Get your freak on

bahs1.png

A korábbi vaginaévad után igazán időszerű volt már, hogy a sorozat újra horrort mutasson, s ne csak felturbózott Bűbájos boszorkákat, akik country-sztárok segítségével próbálják kicsikarni magukból az erőt, hogy boszorkadívák lehessenek. Akinek a Coven volt a kedvence, annak a Freak Show lesz a veszte és ez így van jól, hiszen ez azt jelenti, hogy Ryan Murphy-ék ezúttal mindent jól csinálnak.

bahs2.png

1952-t írunk a floridai Jupiter városában. Jessica Lange alakítja Elsa Marsot, aki egy rémséges cirkuszt próbál fenntartani, viszont mind a rendőrség, mind pedig a városlakók ellene dolgoznak. Ennek legfőbb oka, hogy a mutatványosok nem szokványos emberek. Random módon leharapják a csirkék fejét, Kathy Bates-en szakáll leng, Sarah Paulsonnak két feje van, Evan Peters pedig rákollóival elégíti ki a városbeli farokéhes háziasszonyokat. Elsa Mars a társadalom kirekesztettjeinek próbál állást adni azzal, hogy gruppenbe veri őket a csonkkezűekkel és a törpékkel, s hogy a kiszolgáltatottak kiszolgáltatottjaivá teszi őket. A cirkusz tehát korántsem egy szeretetszolgálat, hanem gyilkosságokat elkövető és leplező véglények szövetsége, ami igazán ellehetetleníti Jupiter lakóinak nyugalmát.

bahs3.png

[Spoiler!] A mindenkit lemészárló bohóc a sorozat történelmének legrémisztőbb karaktere. Nemcsak azért, mert egy vizuális rémálom, hanem viselkedése miatt is. Általában az olyan gyilkos karakterek miatt szoktunk lámpa mellett aludni egy moziest után, akik egy mukkot sem szólnak, s látszólag csak hobbiból ölik az embereket, minden logika nélkül, a legkegyetlenebb módon. S ha ez a karakter ráadásul még egy bohóc is, akkor megvan a tökéletes gyilkológép.

bahs4.png

Bett és Dott sziámi ikrek, s egyik pillanatban még kívülálló nézőként bámuljuk őket, a másikban pedig már a helyükben is vagyunk. A kép ilyenkor kettéválik. Azt látjuk, amit ők, s kívülállóként is inkább az ő szemszögükből engedik a legjobban értelmezni a történetet. Érdekes kivitelezés, ennek valahol még díja lesz.

bahs6.png

Egyelőre minden olyan, amilyennek látszik, ez egy kicsit rosszul is esik. Emlékezzünk csak vissza a sorozat első két évadára, amikor is ott vágtak át minket, ahol csak tudtak és a legkevésbé sem vártuk volna, s az apróbb részletekben is felfedezendő igazságok rejlettek. A Freak Show esetében egyelőre nem érzékeltem ilyeneket, az ikrek gyilkossági ügyét is eléggé nyilvánvalóvá tették, Jessica Lange karaktere pedig évről-évre ugyanolyan. Na de talán Jimmy Darling lesz a kedvenc Evan Peters-karakterem. Mindenesetre az évadnyitány máris leverte a Coven összes epizódját, úgyhogy optimista vagyok.

bahs5.png

American Horror Story: Freak Show - Szerdánként az FX műsorán!