Pásztor Annával elmennék inni

rising6.png

Vasárnap elindult a Rising Star, a TV2 legújabb tehetségkutatója. A Megasztár óta nem érdekelt ennyire zenés szórakoztató műsor, viszont óvatosan kell még bánni vele, hiszen november 9-én fog kiteljesedni.

A Rising Star valóban tehetségkutató

Ugye számos vita folyik arról, hogy ezeknek a zenés műsoroknak vajon hány százalékuk egyszerű valóságshow és hány százalékuk tehetségkutató. A diskurzus akkor forrósodott fel, amikor az RTL Klub leadta a 2012-es X-Faktor-t, amiben sokak szerint mindent el próbáltak adni, csak éppen a tehetséget nem. A csatorna akkor azzal igyekezte menteni Zámbó Krisztiánékat, hogy zenés szórakoztató reality-ről van szó, tehát nem hagyományos tehetségkutatásról. Na most ennek abszolút ellenpontjaként szolgált a Voice, ahol a TV2 érezhetően nemcsak a bulvárértékre ment rá és nem festett senkire sem kockahasat bugyinedvesítés céljából. A TV2-nek is tudnia kell, hogy ha nézőket akar vonzani, akkor alternatívát kell nyújtania az RTL Klub mellett, nem pedig ugyanazt a kínálatot képernyőre tolni. A Voice-hoz hasonló tehetségkutatást folytatja a Rising Star.

rising7.png

Betöltötte a 18-at, levetkőztethetjük

A casting során visszatértünk az alapokhoz: egy asztal, egy zsűri, egy stúdió, egy énekes. Ez egy klasszikus struktúra volt, ami a nyilvános X-Faktor válogatások után is működött. Jó hangú énekesekből itt sem volt hiány, sőt, némelyikük meglepően karakteres és emlékezetes hanggal érkezett.

Itt van máris Fehérvári Gábor Alfréd, az ügyeletes latin lover. A zuhany alatt szokott énekelni, így be is dobták a zuhany alá: faroktőig húzatták vele az alsógatyáját, csakhogy meztelennek tűnjön, a kamera pedig vette minden mozdulatát megannyi hello kitty-s ágynemű alatt élvezkedő tinilány örömére. Egy ilyet persze egyszer el lehetett sütni, viszont küllemi előnye nyilvánvaló, ideje hát kihozni belőle mást is, ami fenntarthatja az érdeklődést iránta.

Az energikus Kovács "Dunakeszi Dívája" Gigivel nagyot akartak szólni az adás elején, így viszont sikerült a legmesterkéltebb és legművibb jelentkezővel kezdeni, ami kicsit rossz alapszájízt adhatott egy időre. Ezt a szájízt igyekezett lesúrolni a nyelvekről a hölgyies Kovács Gyopár, aki tizenöt éves kora ellenére egészen komolyan vehető volt.

Takács Tamás fia viszont elviselhetetlenül túljátszott előadásával, gesztusaival és megnyilvánulásaival jó eséllyel pályázik a legantipatikusabb szereplő címére. Ő az ultimate nerd, azaz a legutolsó ember, akivel csajként magadra akarsz maradni a bárpultnál, vagy pasiként el akarsz menni csajozni.

Kunovics Katinka is el szerette volna húzni a nótáját még egyszer, utoljára. A néhai Romantic énekesnőjét viszont erőtlen nyöszörgése után kedvesen és korrektül hazaküldte a zsűri, amivel egy kis nézői sokkot szerettek volna előidézni. A közösségi oldalakon sokan fel is háborodtak, hogy a hullócsillagnak a piros ajtón kellett távoznia, viszont örüljön, hogy neki egyszer már összejött. Most másokon a sor.

Aztán kaptunk még érces hangú gyakornokot, egy "életemet végigszenvedtem"-kártyát kijátszó, kiherélt hangú srácot, egy takarítónőben elbújt popsztárt és egy mulatóssal próbálkozó táncdalénekest is. A mezőny viszont jó volt, érdekes hangok ezek.

rising8.png

A zsűri önmagát adhatja

A zsűri mindenképpen felfrissülést jelentett, végre nem forgatókönyv szerinti kiszámítható szerepeket osztottak a tagjaira. Eddig ugyanis mindig megkaptuk a szentimentális nőt, a megmondóembert, a fura fazont és a komoly szaktekintélyt, így létrejött egyfajta kiszámíthatóság. Mindez persze működik, hiszen nem véletlenül alkalmazzák ezt a szereposztást a világ minden pontján, viszont idővel unalmassá válik.

A Rising Star esetében ilyesfajta szerepek nincsenek. Mező Misitől a Voice-ban egy hiperaktív vagány csávót vártak el, aki csak a műsort nem követőknek nem látszott át, viszont a Rising Star-ban valószínűleg önmagát adhatja majd. Önmagunkat adni pedig a legtermészetesebb dolog a világon, így a legvalósabb, legemberibb is. A jó kedélyű Feke Pál pedig a zsűri legpozitívabb embere, aki egyelőre mindenkivel szót ért.

Kero az Operettszínház leköszönő igazgatója. Ő egy színházba nem járó, művészetekben nem jártas nézőnél (azaz a többségnél) biztosan soknak tűnhetett a versmondatással és a skáláztatással. Viszont ha vitatkozik, akkor azt nagy átéléssel és hitelességgel teszi, elvégre színész.

Pásztor Anna, akiben - sok év után - végre egy tekintélyes női zsűritagot üdvözölhetünk, a legérdekesebb személyiség az ítészek között. Az Anna and The Barbies énekesnője kedvelhető és vagány, illetve néhány beszólásával egyelőre a leghumorosabb zsűritag is. Forma a csaj, na.

rising9.png

És akkor debütált Ördög Nóra is, aki egyelőre természetesebbnek tűnik, mint az X-Faktor-ban. Persze az egyszerű helyzet is sokat segített rajta: leültették Majka mellé és a jelentkezőket elemezték, értékelték, illetve felvezették. Nem kellett pampogni körülöttük idegesítő kis piócaként, mint korábban.

Ami Majkát illeti, tök jó lenne, ha bejárna a beszédtechnika-órákra, mert sokszor fülelni kellett, a nyelve pedig ádáz küzdelmet folytatott mondanivalójával. Az viszont kellemes meglepetés, hogy illik Ördög Nórához, ez pedig a magyar televíziózásban egy nagy szó, főleg olyan szerencsétlenül összehozott párosok után, mint Istenes Bence és Szabó Zsófi (meg úgy Szabó Zsófi egyáltalán), Nagy Sándor és Ördög Nóra, Majka és Kustánczi Lia.

Mérsékelt érdeklődéssel nyerte a vasárnapot

A Rising Star felvezetéséül a Sztárban sztár fináléja szolgált, amit teljes lakosságban 1,695 millióan, 33,6%-os share-rel (célcsoportban 609 ezren 30,4%-os share-rel) láttak. A Your Face Sounds Familiar-re hajazó zenés műsor a TV2 zászlóshajója, ami a hazai tévés piacon példátlan módon növelte nézettségét hétről-hétre. Így abszolút érthető, hogy a csatorna ezt a sikerszériát akarta meglovagolni a Rising Star casting-adásának október 26-ra hozásával.

A 21:30-kor induló újonc ugyan nem tudta növelni a Sztárban sztár-t búcsúztató nézők érdeklődését, viszont még így is hozott 30,6%-os share-rel 1,144 millió nézőt teljes lakosságban (26,6%-os share-rel 440 ezret a célcsoportban), amivel el is vitte a vasárnapot.

Ezeket a vasárnapokat pedig könnyen sorra nyerheti majd a TV2, mert az RTL Klub semmit sem dob be ellene. Továbbá az X-Faktor adásai azért a casting alatt a legnézettebbek, mert behívnak egy rakás hülyét baromkodni, amivel majd jól megröhögtetik a nyírbesenyői közmunkásokat is. A Rising Star viszont nem a baromkodásra épít ilyenkor, így nagyot lőni majd a led-falat bemutató élő show-ban, november 9-én tud.

Top 5 pillanat

rising5.png

5. Ja, hogy a motoros bandatag idióta nője actually can sing?

rising4.png

4. Mráz Anita, a takarítónő

rising3.png

3. Kovács Gyopár, a Megasztár-flashback

rising2.png

2. Kero és Mező Misi konfliktusa, avagy mire mulasson a magyar

rising1.png

1. Pásztor Anna kitwisteli a stúdióból a twistminisztert

PS.: Remélhetőleg a főcímet az élő show-knál már teljes hosszában leadják.

Rising Star - A második casting-adás november 2-án, Az első élő show november 9-én a TV2-n!