Zámbó nélkül nincs tehetségkutatás? - Ilyen volt a Rising Star második élő válogatója

rising31.png

Az első gondolatom a vasárnapi adás után az volt, hogy a Rising Star egyre eseménydúsabb, s erőssége tényleg az interaktivitás folyamatos maxolgatásában rejlik. Az Instagram-meghallgatások mellett bevetették az Árkád-castingokat is, a műsorstruktúra dinamikus és meglepően reflektáló, a mezőny színes nemzetközisége pedig a korai Megasztár-évadokra emlékeztetett.

rising25.png

A második élő casting show egy gyorstalpalóval kezdődött, melynek során gyorsan felvázolták a műsor menetét. Eszerint a jelenlegi válogatók után a decembert egy helyosztó show-val kezdjük, ahol feltöltjük a mezőnyt a párbajadásokhoz, ahol a falemelés egyébként egészen más jelentőséggel bír majd. Miután kettesével megmérkőztek egymással a versenyzők, jönnek a már megszokott döntők, hogy aztán az utolsó adásban, azaz a finálén, megválasszuk Magyarország legújabb popsztárját. Mivel sem a Megasztár győztesei, sem pedig a Voice-os Pál Dénes nem tűnt el a süllyesztőben, ezért valószínűleg megéri majd a Rising Star nyertesének is lenni.

rising32.png

A műsor elején, ahogyan ezt az ezelőtti adásban is tapasztalhattuk, Majkáék és a zsűri reflektáltak az éppen aktuális világeseményekre vagy az őket ért sajtókritikákra. A magyar foci alázását egyelőre fék alatt tartó, finnek elleni győzelemre is reagálták, majd be is hívták a fiúkat, akiknek arcáról úgy tükröződött az értelem, mint az enyémről, amikor Nóri metróval küldte volna el Majkát a Róna utcáról az Árkádba. Az egy jó nagy kerülőút lett volna, de még szerencse, hogy ilyen esetekre kint áll a tévétaxis.

rising27.png

Az Árkádban egész vasárnap a Rising Star kihelyezett casting-csapata tartott egy meghallgatást, ahova spontán be lehetett esni egy pohár kóla és egy sajtburger után. Az ottani zsűri az esti show-ra kiválasztott két jelentkezőt, akiket Majka bemutatott, majd mindketten egy perces előadással bizonyíthatták, hogy a fal mögött a helyük. Mira és Józsika (lol) máris élvezhetőbb produkciót nyújtottak, mint több adásba került énekes, viszont Majka csak az egyiküket vihette vissza a stúdióba. Feke Paliéknak dönteniük kellett, a szerencsés kiválasztott pedig Mira lett, akit tovább is juttattak a nézők.

rising28.png

A casting-felvételek után a legjobban Abbe Lewis élő előadására voltam kíváncsi, aki számomra még mindig a legőszintébb tehetség a mezőny eddig megismert énekesei között. Talán kicsit túl őszinte is, hiszen Ördög Nórával megállapodtak abban, hogy ő a fal mögött érzi jól magát, mert a nagy koncentrációban még zavarná is a közönség. Nos, ez a kis mínuszba süllyedt bájcsevej nem éppen volt előnyös Abbe-re nézve, akinek még a választott dal sem állt jól, de mindenesetre ő lett a vasárnap első továbbjutója, s ez még egy kis ideig így is maradt.

Ugyanis az tetszett a leginkább, hogy az előző adáshoz képest most alig-alig akarták a nézők felemelni a falat az énekesek előtt, ez pedig izgalmasabbá tette a szavazást. Mint írtam, a falemelkedés legutóbb Kovács Gyopárnál indította el az extázis okozta könnyeket, ezúttal pedig Singh Viki és "A fák is siratják" tett hasonlóképpen. Király Viktor vokalistája egyszerűen gyönyörűen énekelt, elegáns nőiességével pedig megalapozta, hogy igazi jelenség legyen a színpadon.

rising29.png

Verba Barna Pásztor Anna személyes bugyinedvesítőjeként és Mező Misi Personal Jesus-aként jutott tovább az élő show-ba. A srác imidzsét a vallás határozta meg, közepes produkcióját pedig pont egy olyan dal, amit mindenki képes elénekelni, így gyakorlatilag semmit sem tudott megmutatni tehetségéből, a nézők le is szavazták.

Mező "istenért élünk, istenért halunk" Misi vallással pofátlanul átitatott monológját személy szerint nagyon offenzívnak tartottam. Oké, hogy mindketten mélykeresztények, ezzel semmi gond nincs, viszont Mező egyoldalúsította a témát és a szerkesztők nem határoztak meg egy ellenpólust. A vallás ugyanis olyan dolog, amit az ember felvesz, nem lehet hát feltétlenül legitimálni, univerzális igazságként feltüntetni. Aki nem hívő vagy nem hisz, azt nagyon gyorsan el tudja idegeníteni a műsortól egy ilyesfajta keresztes hadjárat (ajánlom figyelmetekbe az Utopia című reality-t, amit ateisták milliói - köztük én is - hagytak ott a második epizódra és meg is bukott).

Azért emelem ki mindezt ekkora hévvel, mert nem ez volt az első rögtönzött istentisztelet az október 26-i kezdés óta. Nem kell ideologizálni egy szórakoztató műsort. Hagyjátok otthon a bibliátokat, az énekesekre vagyunk kíváncsiak!

rising30.png

Peter Srámek 21 évesen a világ legnagyobb Jimmy-rajongójaként jutott tovább. Azt még megértem, hogy anyám vidéken nosztalgiával gondol vissza a régi szép királyi időkre, na de azt, hogy egy kamaszkorait éppen búcsúztató fiatal srác miért rajongana Jimmy-ért, nem tudom felfogni. Na de mindegy is, értelemszerűen egy Jimmy-nótával sikerült felemelnie a falat, viszont ami azután jött, százezrek arcát boríthatta facepalmba. Megjelent ugyanis a Zámbó-klán két jeles tagja, Zámbó Krisztián és Zámbó Árpád, a fejemben pedig csakis egyetlen kérdés fogalmazódott meg: mikor lesz már egy olyan tehetségkutató, amiben egyszer sem hangzik el a Zámbó vezetéknév? A szerkesztők helyében sürgősen eltakarítanám a Rising Star környékéről Zámbó Krisztiánt, s egészen februárig a Róna utca közelébe sem engedném. Egy új műsort csak is új lappal lehet kezdeni.

És akkor zárjuk is le egy csattanóval, íme The Enviable Legacy of The Great Vida Ildikó:

rising26.png

Lassan, de biztosan nő a nézettség

A Rising Star teljes lakosságban a premier óta folyamatosan nő, 18-49-ben pedig ingadozik.

teljes lakosság 18-49 teljes lakosság SHR 18-49 SHR
1x01 1 144 314 440 655 30,6 26,6
1x02 1 150 185 435 424 22,8 22,5
1x03 1 152 714 444 596 23,2 22,9
1x04 1 166 926 426 748 23,1 21,3