A jó hír: hatan már döntősök. A rossz hír: Feke sem megy sehova

Eddigi legizgalmasabb adásával, az első párbajokkal jelentkezett a Rising Star vasárnap este. A műsor hétről-hétre érdekesebb, a folyamatos fejlődést viszont mindig be kell árnyékolnia Feke Pálnak, aki vállalhatatlan megjegyzéseivel dolgozik saját tekintélyének teljes lerombolásán.

rising39.png

De Fekéről kicsit később. A több tehetségkutatóból is idő előtt kitett Samu Kriszta Mazsinak Szén Alexandrát kellett leénekelnie, akit sokak Tóth Verához hasonlítanak (amit abszolút nem értek, hiszen még a legjobb napjain sem tudna úgy énekelni, mint Vera... Ja, hogy mindketten molettek? Oké.) Mazsi hihetetlenül rossz dalt kapott, így semmit sem mutathatott meg tehetségéből. Kár, mert rohadtul szurkoltam neki, de sajnos brutálisan peches. Nagyon úgy tűnik, hogy a tehetségkutatók számára nem jelentenek járható utat.

rising40.png

Másik kedvencemet, Abbe Lewis-t a Zuhanyzó Sráccal, polgári nevén Fehérvári Gáborral tették össze, akinek előadása alatt sikerült beadni a derekamat. Eddig ugye elutasítottam, mondván, hogy csak a mellizmát fogják szétnyaldosni a műsorban, igazi énekest sohasem faragnak belőle, viszont kiderült, hogy nem is kell, mert már az. Az egyik legérdekesebb tehetségkutatós férfihang, megérdemelten jutott tovább.

rising41.png

Kovács Gyopár és Várhegyi Lucas Palmira párbaja sajnos nem az előadásukról fog megmaradni a köztudatban, hanem sokkal inkább a Feke-gépezet újabb, futószalagon betolt bullshit-generátoráról, ami után legalább annyira hüledezhettek a vezérlőben, mint én. Miután Palmira elénekelte Oláh Ibolya Magyarországját, Feke azt találta mondani az angolai apától és magyar anyától származó Palmirának, hogy "olyan hit volt a szemedben, olyan átélés, amit tőled, aki nem egy magyar ember, nagyon fantasztikus megkapni". Slusszpoén, hogy a csaj kisfilmje elejétől a végéig arról szólt, hogy mennyire rosszul érinti ez a hátrányos megkülönböztetés.

Feke Pál vállalhatatlan, nincs helye a televíziózásban. Ez ennyi. Nem ez az első eset, hogy magyarázkodnia kell. Nem egyszerűen kellemetlen, hanem szélsőségesen kínos helyzetekbe sodorja mind a Rising Star stábját, mind pedig a TV2-t. Nem csoda hát, hogy ő az egyetlen zsűritag, akinek a legminimálisabb népszerűséget sem sikerült összelapátolnia, amióta a Rising Star-ban pózerkedik. Nem figyel kellőképpen a versenyzőkre. Nemcsak Palmira származásából adódó negatív élményeit hagyta figyelmen kívül, de azt az ugyancsak kisfilmből kiderült tényt is, hogy Alexandra nem az apjával zenél, hanem a nagyapjával, merthogy az apja eldobta magától. Lehet, hogy nem homofób, s nem is rasszista, de verbális vergődésének köszönhetően pont e két rohadtul kényes témában sikerült eddig egy-egy végtelenül negatív üzenetet átadnia. Így és ennyire nem beszélhet össze-vissza senki sem egy újonc, főműsoridős produkcióban, aminek elsődleges célja, hogy nézőket, rajongókat vonzzon. Fekétől egyébként még csak megválni sem lenne nehéz, a négy ítész közül ő pótolható a legkönnyebben. Ha jön a második évad (jöjjön!), akkor talán majd összegyűjtök néhány művészt halk ajánlásként, mert hát most már végig kell vele vinni az első szériát.

Palmira egyébként kiesett, így Kovács Gyopár jutott a döntős tizenkettőbe, akinek sokkal jobban állt a hipszteresen visszafogott stílus, mint ez a kinőiesített Tóthlüsziség.

rising42.png

A zsűri által egekig magasztalt, egyébként tényleg megnyerő hangú Czibi Norbert továbbjutása volt a leginkább előrelátható. Pásztor Annáék szegény kis elszállt Tarsoly Arnoldnak eléggé egyértelművé tették, hogy ellenfelét favorizálják. Ez pedig már csak azért sem volt szerencsés, mert a nézőben olyan érzést kelthetett, mintha a zsűri máris megnyeretné a versenyt a többiekre piedesztálról letekintgető Norbival.

rising43.png

A verseny igazi őrültje, Palmer Izsák nekifeszült és le is győzte az örökirritátort, Takáts Mátét. A hetvenes évekbeli frizurát időutaztató srác annak ellenére, hogy nem kívánt színpadias lenni, eléggé az volt. Sosem lesz képes levetni magáról Gór Nagy Máriát, s persze sosem lesz popsztár sem. Oké, Izsák sem lehengerlő hangi adottságival, hanem sokkal inkább szemtelen karakterével lesz a Rising Star egyik legmeghatározóbb énekese showmanje, de ő még belefér.

rising44.png

Az estet A Két Nő összecsapása zárta, Stepa Erika és Singh Viki párbajozott. Mint azt sejteni lehetett, a félig indiai vokalista nyert, ami rendben is van, de Stepa Erikát is át kellett volna rugdosni valahogy a döntőkbe. Szén Alexandra helyét például nagyon szépen átvehette volna, hiszen Erika az egyetlen kieső, akiért igazán kár. Singh Viki győzelmével persze szépen felívelt a műsor, hiszen ő volt az első, aki örömkönnyeket hullajtott a falemelkedéskor, így a végére megkaptuk a tetőpontot is. S nem utolsó sorban gyönyörűen is énekelt.

rising45.png

A Rising Star készítői bravúros és modern interaktív stratégiát folytatnak azzal, hogy minden adásban reflektálnak a sajtó és a nézők véleményére. A folyamatos visszacsatolás (pl. az Ördögi divatszavazás) érdekesebbé teszi a műsort, s talán a legjobb tartalmat adja az énekesek közti műsoridő kitöltésére. Majkának és Nórának ezúttal néhány Facebook-üzenetet kellett felolvasnia a'la Jimmy Kimmel, melyek között volt néhány igazán találó is. Például a törpeselejtes.

A Rising Star tizenkét döntőséből hatot tehát már ismerünk:

  • Szén Alexandra
  • Fehérvári Gábor Alfréd
  • Kovács Gyopár
  • Czibi Norbert
  • Palmer Izsák
  • Singh Viki

Vasárnap jön többek között a szlovák Jimmy-rajongó, a tizennyolc éves zongorista apuka, az énekes takarítónő és a dalos hamburgeres. Hajrá!

Rising Star - A második párbajshow - Vasárnap 18:55-kor élőben a TV2-n!