Rúzsa Magdi már megtalálta A Dal győztesét

A Dal 2015 harmadik és egyben utolsó elődöntőjét visszanézve az államat többször is fel kellett kaparnom a földről: egyszer azért, mert az általam is jónak tartott együttest a zsűri is jónak tartotta, máskor viszont azért, mert megnyomták a bullshit-generátort és dőlt belőlük a hülyeség. Tatár Csilla továbbra is küzd az angollal, Harsányi Levente pedig nincs rest megmutatni az otthon ülő Marika néninek, hogy milyen szépek is azok a táblagépek és még az internet is megy rajtuk. Péter Barbarában csalódtam, Boggie pedig villámgyorsan bekajáltatta magát a zsűrivel.

1. Péter Barbara - "Listen To The Universe"

A harmincas mezőny egyetlen olyan dala, ami első hallgatás után a fülembe mászott, majd hosszan dúdolni is kezdtem. Kár, hogy élőben már nem sikerült olyan megnyerően átadni, mint azt a szoba magányában. Egy lazább színpadképpel, ide-oda ugrálva és szökdelve, lenge fehér ruhában és szoknyában, illetve mosollyal az arcon sokkal eladhatóbb lett volna, mint a NASA-tól rendelt magyar zászlóval felaggatott hideg űrruhákkal. Nagy kár érte.

 

2. Mujahid Zoli - "Beside You"

Az asztronauta Péter Barbara után megérkezett a díszkatona Mujahid Zoli is. Az abszolút rádió-slágergyanús szerzeményt különösebb színpadi körítés nem kísérte, holott az énekeseket felfuttató videóból megtudhattuk, hogy Zolinak a klipjei nagyon látványosak... oké.

3. Proof of Life - "Hol a határ"

Jó szám ez, viszont Ásós Attila jelensége meglehetősen kellemetlen volt a színpadon. Amellett, hogy úgy mozgott, mintha mulatósra nyomta volna, a stúdióverziót távolról sem közelítette meg, ráadásul még pisze is volt és sipítottak az "s" betűi. Könyörgöm, aki éneklésre adja a fejét, az tanuljon már meg helyesen beszélni, artikulálni, kiejteni és kifejezni. Viszont sokszor előfordul, hogy ami a néző szerint (vagy sokkal inkább szerintem) csapnivaló, az a zsűri szerint felnyalásra érdemes, így hát tüstént fel is nyalták Attilát.

4. Boggie - "Wars For Nothing"

Eldőlt, hogy ez a zsűri egyik legnagyobb kedvence, hiszen ezredik világbéke-dalként megkapta az est legtöbb pontját. A színpadképet kicsit megtörte, hogy míg Boggie angolul énekelt, addig a háttérvizuálok magyarul feliratozták a világ nyomorát, viszont összességében tényleg szép produkció volt. Persze nekem nem elég, de ezzel Rúzsa Magdi vitatkozna. Bevallotta, hogy akár fel is állhatna a székéből és hazamehetne, mivel úgy érzi, zsűritagként befejezte a munkáját: szerinte Boggie a tökéletes Eurovíziós induló.

5. Fool Moon - "Back To Right"

Nem tudok mit kezdeni az acapella-műfajjal. Minden egyes alkalommal, amikor ilyen énekesek próbálkoznak az Eurovízión, a közönség egyértelműen kifejezi véleményét azzal, hogy sohasem juttatja őket tovább a döntőbe. A Fool Moon előadásának háromnegyedénél én is azon kaptam magam, hogy elméláztam.

6. Keresztes Ildikó - "Hazám hazád lehet"

Nagyon meglepett, hogy Ildikó ezúttal nem kapott tiszteletpontokat a zsűritől, akik most kivételesen tényleg a dalt pontozták. Le.

Megúsztuk.

7. Gájer Bálint - "Thats How It Goes"

Nincs különösebb problémám a produkcióval. Mint azt Pierrot is megfogalmazta, ez a dal a maga nemében tökéletes. Így is van. Eurovízióra persze már kevés.

8. Other Planet - "Untold Story"

Vicceltek? Élőben jobb volt, mint a stúdióverzió. Mindenképpen ők voltak az est legnagyobb meglepetései, utoljára tavaly a Mystery Gang-nél ért váratlanul ekkora pozitív benyomás. Nekem (és remélhetőleg az Eurovízió-rajongók többségének) viszont fogalmam sincs arról, hogy ki az a Chris Isaac, akivel állandóan összehasonlítgatta őket Pierrot, szóval nem feltétlenül kell attól tartani, hogy az Other Planet lesz majd a következő Cascada (akiket ugye megvádoltak 2013-ban, hogy Loreent majmolják). Pierrot-n kívül mindenki tíz pontot adott nekik, megérdemelten.

9. Wolf Kati - "Ne engedj el"

Wolf Katit a műsor elején már szépen bepromózta Harsányi Levente, hiszen nem akárki tért vissza A Dal stúdiójába. Hölgyeim és uraim, kicsik és nagyok, chilei és ausztráliai magyar sms-forradalmárok! Bemutatjuk Wolf Katit, akit ugyanezért a színpadi betonba öntésért cikizett már 2011-ben is mindenki, amikor is a düsseldorfi Eurovízión képviselt bennünket. Kati minden kétséget kizáróan egy lagymatagabb és felejthetőbb dallal próbálkozik idén, amitől én lelkemet feloldozó spirituális vezetőért kiáltok, a zsűri pedig csodát lát és elájul.

10. Spoon - "Keep Marching On"

Olyanok voltak, mint Katy Perry kerti törpéi egy cserkésznótát énekelve. Nincsenek szavaim, az ilyesmit tényleg csak a nyolcéves kislányok tudják megérteni és a helyén kezelni.

adal3.png

A bűvös tabellán látható, hogy Boggie jutott tovább elsőként a középdöntőbe, őt követte Wolf Kati (egy pont lemaradással, wtf!!!). Harmadik helyen az Other Planet futott be, majd Gájer Bálint és Mujahid Zoli is középdöntősök lettek. A nézők kislányok természetesen a Spoont szavazták tovább, akik majd jól ki is esnek a középdöntőből.

A Dal 2015 - Az első középdöntő - Szombaton 20:25-kor az M1 és a Duna World műsorán!