Nem a műfaj hibája, hogy szexuális zaklatás történt!

eden_1.jpg

Az Éden Hotel-ben történt erőszakos jelenet keltette népharagot meglovagolva sokak új munícióra leltek a valóságshow-k ellen. Itt van például a Válasz.hu szánalmas cikke, mely szerint nem kell csodálkoznunk, hogy ilyen történt, hiszen a műsor a szexről szól, s ha valami a szexről szól, akkor az egyértelműen magával vonja az erőszakot és az embertelenséget, a feministák tehát kussoljanak. Mindez persze nem lep meg, hiszen a csőlátású kirakatértelmiségi, a magukat társadalomformálás céljából internetre felnyaló barmok hozzáállása a reality-khez mindig is ugyanolyan egysíkú volt, át sem akarják gondolni azt, amiről firkálnak.

Ami viszont meglepett, az a TV2 közleményének vége volt, ahol azt írták, hogy "a TV2 kijelenti, hogy kész műsorpolitikájának felülbírálására és mérlegeli, hogy a jövőben indít-e hasonló jellegű valóságshow-t."

WTF?!

Szóval ha túltolom a tejet a pudingban és túl folyékony lesz, akkor bassza meg a puding és nem csinálok többé?

Nem az Éden Hotel az első reality a világon, ahol szexuális zaklatás vagy bármilyen erőszakos cselekmény történt. 2006-ban még az ausztrál miniszterelnök is felszólalt (s szintén a műfajt tette felelőssé), amikor egy pasi játszásból egy csaj arcába nyomta a farkát a Big Brother kamerái előtt. 2012-ben a reality brazil verziójában egy részegen kifeküdt csajra másztak rá, s a jelenleg is futó dél-afrikai kiadásban is majdnem megerőszakoltak valakit.

Viszont a zaklatás tényén túl mindegyik esetben van még valami közös: a tetteseket kirúgták a francba.

A zaklatók csakúgy, mint a való életben, a műsorban is megkapták a nekik járó retorziót, a néző megnyugodott, mehetett minden tovább. Megtörtént az igazságszolgáltatás, a szerkesztők intézkedtek, a szabályszegő játékosok pedig csomagolhattak vagy éppen a biztonságiak vezették ki őket. Ezért nem vesztette hitelét a formátum, s mivel az Éden Hotel egyértelműen mentálisan sérült Gáborját nem csapták ki a játékból, a műsornak minden valószínűséggel vége. (Megjegyzem, annak a műsornak, melynek első évada az elmúlt tíz év egyetlen minőségi magyar "bentlakásos" reality-je volt, így ez egy hatalmas veszteségnek ígérkezik.)

Az amerikai gyakorlatban is leadják az ilyen és ehhez hasonló, nőkkel szembeni erőszakos jeleneteket, ám fontos, hogy egyúttal tüzet is oltanak. A Jersey Shore első évadában Snookinak behúzott egyet egy pasas, s miután Snooki elszenvedte az ütést, az MTV máris felhívta a nézők figyelmét a nők elleni erőszakra, s közölte egy forródrót telefonszámát is.

Mivel az MTV-hez hasonlóan a TV2 is úgy döntött, hogy leadja a Nórival történteket (s ugye mindkét esetben hónapokkal előre felvett képsorokról beszélünk, tehát volt idő kigondolni, miként tálalják), az MTV-hez hasonlóan kellett volna cselekednie. Mivel maximálisan hiszek abban, hogy a valóságshow műfajának hűen kell tükröznie a valóságot, ezért nem tartom szerencsétlennek, hogy leadták az ominózus jelenetet, azt viszont nagyon is, hogy Gábor játékban maradhatott. Most már csak remélhetjük, hogy nem ő lesz a győztes.