A Nagy Eurovíziós Rejtély - Ki a 41.?

ev.jpg

A verseny hivatalos Twitter-oldalán bejelentették, hogy 41 ország vesz részt jövőre a stockholmi Eurovízión:

Jon Ola Sand, a verseny atyaúristene mondta ezt egy glasgow-i EBU-konferencián, de azt, hogy pontosan mely országokra gondolt, egyelőre nem árulta el.

Azt viszont már tudjuk, hogy Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Izland, Izrael, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Málta, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna biztosan részt vesz majd a versenyen, így már csak egy ország kiléte kérdéses.

Törökország és Portugália korábban határozottan elutasították a részvételt, a horvát tévé pedig úgy nyilatkozott, hogy "nagyon valószínűtlen" a visszatérésük (utoljára 2013-ban szerepeltek). Liechtenstein debütálását minden évben belengetik a rajongók, de az 1FLTV nem tagja az EBU-nak, így nem ők lesznek a bűvös 41., ahogyan Libanon sem, hiszen náluk meg törvény tiltja minden izraeli tartalom tévés közvetítését, s Izrael rendszeres eurovíziós fellépő, ugye. A bosznia-hercegovinai köztévénél hatalmas pénzügyi káosz uralkodik, állítólag a nevezési díjak felét sem tudnák kipengetni, a szlovákokat pedig egyszerűen csak nem érdekli a verseny.

Mindezek után nagyon valószínű, hogy Ausztrália rendszeres eurovíziós részvételét készülnek bejelenteni az EBU-nál. Eleve tavaly is csak fedősztorinak tűnt, hogy egyszeri vendégfellépők lennének, hiszen túl erős az ausztrál SBS-csatorna lobbija és profitja, illetve a kontinens rajongása a dalverseny iránt ahhoz, hogy csak úgy veszni hagyják a további szereplések lehetőségét. S miért hagynák, hiszen tényleg minőségi produkcióval érkeztek idén Bécsbe. Fingers crossed.

Címkék: eurovízió