Itt a tél, hangolódj rá igazi alaszkai reality-kkel

Elvileg itthon is beköszönt hamarosan a tél, amit az utóbbi években más egyre kevesebb ideig tapasztalunk, ideje hát ráhangolódni vagy átvészelni igazi alaszkai valóságshow-kkal. A Deadliest Catch-en túl is van élet, mutatom.

a1.jpg

The Last Alaskans (Animal Planet)

A műsor olyan családokat és remetéket mutat be, akik a sarkköri tájvédelmi körzet utolsó legális letelepedőiként élik napjaikat a civilizációtól - és egymástól - több száz kilométerre. Van, aki a családját hagyta el a vadonért, mert ők nem akartak visszaköltözni, miután egy grizli feldúlta a kunyhójukat, s van, akit egy csónakbalesetben elvesztett lánya emléke tart a kietlen tájon. Ez az autentikus dokureality hatalmas szakmai elismerésnek örvend, a képi világ igényes és bámulatos, a casting pedig igazán egyedülálló. A műsor nem sztori-centrikus, hanem felveszik, ami éppen történik, s volt is rá idejük, hiszen közel félévet töltött a stáb a szereplőkkel.

Státusz: 2015-ben indult, a második évad berendelve

a6.jpg

Edge of Alaska (Discovery Channel)

Ebben a feltehetően scripted reality-ben McCarthy kisvárosának lakosai balhéznak a vadonnal és egymással. A város leggazdagabb embere, úgynevezett polgármestere (hiszen hivatalos nincs neki) fejleszteni akar, de több lakos is ellenzi ezt, ők nem akarnak sem elektromosságot, sem turistákat, ezért el is állják az utat a munkások előtt, amikor azok elő akarják készíteni a terepet egy hotel megépítésére. Itt írtam bővebben az évadnyitóról.

Státusz: 2014-ben indult, a harmadik évad berendelésre vár

a3.jpg

Alaska: The Last Frontier (Discovery Channel)

Ez a dokureality a Grammy-díjas Jewel családjának életét mutatja be, ám maga az énekesnő nem szerepel benne. A Kilcher-família egy hatalmas tanyán él, ahol nincs csatornázás és korszerű fűtés sem. Lakóhelyüket hóviharok tépázzák, állatállományukat pedig az erdő ragadozói veszélyeztetik. A Deadliest Catch után ez a reality számít a legnépszerűbb alaszkai show-nak, a legtöbben az őszinteségét értékelik.

Státusz: 2011-ben indult, a hatodik évad berendelve

a4.jpg

Yukon Men (Discovery Channel)

A műsor a Yukon-folyó menti Tanana falu férfiembereinek veszélyekkel teli életét mutatja be, akik fiaikkal vadásznak, csapdákat állítanak, halásznak és szánhúzó kutyákat nevelnek. A The Last Alaskans-hoz hasonlóan itt sincs tipikus reality-dráma, maga a túlélés biztosítja a szórakozást.

Státusz. 2012-ben indult, az ötödik évad berendelésre vár

a5.jpg

Alaskan Bush People (Discovery Channel)

Állig nyúló pajesz, kezeletlen kecskeszakáll, a 60-as éveket idéző frizurák, összenőtt szemöldökök, kinyúlt farmernadrágok, lyukas ujjatlan pólók. A kilenc fős Brown-család Alaszka igazi redneckjeinek számít, saját akcentust fejlesztett ki, s annyira a természet mélyén él, hogy akár hónapokig is képes nélkülözni minden kapcsolatot a külvilággal. Ez viszont nem feltétlenül az elszigeteltség miatt van, inkább saját jogon élik így az életüket. Ennek ellenére látszik rajtuk (főleg az öt fiún), hogy imádják a kamerákat, s mindent megtesznek azért, hogy ők jelentsék az ultimate Alaszka-élményt a képernyőn.

Státusz: 2014-ben indult, fut a harmadik évad