Mob Wives: "I think they stopped filming"

Szerdán a maffiafeleségek utoljára töltötték csőre a fegyvert a Mob Wives hatodik évadának reunionán, amit az évadzáró után felesleges volt megrendezni, hiszen nyilvánvaló volt, hogy Drita és a többi szereplő kapcsolatából már nem lesz semmi. A stáb azzal sem segített sokat, hogy direkt pumpálták a helyzetet azzal, hogy hogy miközben sminkelték a nőket, a tévén különféle kompromittáló unseen footage-ot vetítettek nekik, kész káoszt remélve. A káoszt megkapták, méghozzá annyira, hogy a fél nap azzal telt el, hogy a koordinátor és a producerek külön helyiségekben nyugtatgatták a korábban egymásnak feszülő Dritát és Karent.

Mindezek ellenére a Mob Wives hat év alatt napjaink egyik legautentikusabb reality-jévé vált. Azért működött ilyen jól, mert valós, a szereplők között évtizedek óta húzódó konfliktusokat vitt képernyőre amellett, hogy részletesen bemutatta maffiahátterüket, s hogy az mekkora hatással van az életükre. Éppen ez az, ami nem tette olcsó Real Housewives-utánzattá a műsort. Ezek a nők nem koktélruhában civakodó eltartottak voltak, akiknek a legnagyobb problémájuk az volt, ha valaki lekapott egy marcipándarabkát az esküvői tortából, hanem kemény nők, akik megtanulták, hogy life is hard, s nap mint nap viaskodtak a múltukkal és a maffia-életmód viszontagságaival.

Gyakran felidézték, hogy mekkora hercegnők voltak évtizedekkel ezelőtt, amikor maffiavezér apjaik limuzinnal és testőrökkel engedték el őket bulizni, amikor rámutattak egy bundára és egyből megkapták vagy amikor csak egy telefonjukba került "kiiktatni" egy számukra nem kívánt személyt. Azok az idők már rég elmúltak, a maffia felhígult és apjaik rács mögé kerültek. A Mob Wives hitelességét végig fenntartotta, hogy azokat a történéseket, amik a szereplők életére is nagy hatást gyakoroltak, országszerte feldolgozta a média. Legyen szó rendőrségi rajtaütésekről, drogfogásokról vagy maffiahálózatok komplett felfedéséről, a szereplők családtagjai mélyen benne voltak bűnösként vagy besúgóként. Gondoljunk csak arra, amikor Renée férje beárulta az apját. Az ember akkor is be volt drótozva, amikor tele volt kamerával a ház és forgattak velük. Ahogyan mondani szokás, you just can't make this shit up. Ebben a műsorban tényleg az élet hozta a legnagyobb és legváratlanabb fordulatokat.

Kevés viszály van, ami ha évadokon keresztül húzódik, akkor sem fárasztja le az ember agyát. Ilyen volt a műsor legerősebb szála, ami az első évadzárótól az utolsóig meghatározta Karen és Drita kapcsolatát. A nők hat éven át ölték egymást a férfi miatt, aki Drita jelenlegi férje és Karen expasija. Na igen. El lehet képzelni, mekkora balhékat csaptak, s mindezt egy segg bankrablóért. A barátságtól kezdve a lojalitáson át az amerikai kormány szeptember 11-i szerepéig mindent megkérdőjeleztek, miközben elkapták egymás skalpját. Egyszer-kétszer ugyan képesek voltak civilizált nőkként fegyverszünetet kötni, de valami vagy valaki mindig kirobbantotta a háború új fejezetét. Szerdán mutattak unseen footage-eket, hogy a színfalak mögött is mennyire elharapódzott a helyzet: a nők nem egyszer küldték el a  produkciót is a picsába, mondván, hogy ők mélyítik a konfliktust.

A konfliktusok mélyítésére viszont hatékonyabb eszközöket is talált a stáb az egy-kétévados adalékszereplők személyében. Kaptunk mindenkit ingerlő, temetkezési vállalkozást vezető cicababát, ítélethirdetésre váró, egyébként unalmas háziasszonyt, egy idegbeteg unokatestvért, aki kész volt összeházasodni évekre bebörtönzött férjével, viszont mind közül Love Majewski vitte a prímet. A Mob Wives stábja nyilvánvalóan nem végeztetett vele pszichológiai tesztet a szerződéskötés előtt, mert ha megtették volna, akkor a nőt már a pszichiátrián kezelnék. Love még a Mob Wives relatív kemény kontextusához képest is egy eléggé durva jelenség volt. Már az első percekben azzal hencegett, hogy a múltban megmérgezett embereket, s hogy a legutóbbi barátját az anyja szeme láttára szúrta le. (Itthon szívrohamot kapna az NMHH.) Love egy két lábon járó idegroham volt, akit csak azért szerepeltettek, hogy ha kell, akár fizikai erőszakkal spékelje meg a harmadik évadot, s hogy erősítse azt a gengszter-vonalat, amit hozzá képest a többi szereplő csak punci módjára képviselt. Mindezek ellenére Love - akárcsak a többi szereplő - artikulált volt, s nem volt túl ostoba ahhoz, hogy kommunikáljon és kifejezze magát, de ahhoz mégis túl ostoba volt, hogy elkerülje a tettlegességet.

A műsor breakout-sztárja, Angela "Big Ang" Raiola az évtized egyik legnagyobb reality-felfedezettje volt. Annak ellenére, hogy nemcsak fiatal felnőttként, hanem harmincas, a maffiát már tisztán átlátó nőként élvezte a hálózat adta javakat, ő egy őszinte jótét lélek volt, aki mindig csak szeretetet és békességet hirdetett. Ő szállította a humort és a könnyedséget, önironikus és one-liner bombázó volt. A reunion után két héttel halt meg tüdő- és agyrákban.

A Mob Wives-ból mindent kihoztak, amit ki lehetett. Az asszonyok kivitatkozták magukat barátságon, férfiakon, a maffián, pénzen és gyerekeiken. Most már csak egy kérdés van: hogyan jelennek meg egy szülői értekezleten?