Scream Queens - Csajos sorozat, de a pasik is kuncoghatnak rajta

sq5.jpg

Hétfőn debütált dupla epizóddal Ryan Murphy horrorkomédiája, a Scream Queens a FOX-on, ami az American Horror Story után szintén egy antológia-sorozat, így a történet évadonként változni fog. Az első évad egy egyetemi lányszövetségről szól, amit a múlt és a jelen sötét titkai mardosnak, illetve egy sorozatgyilkos, aki egyenként kapja ki tagjait az élők sorából.

sq2.jpg

Eleinte meg sem akartam nézni, mert az American Horror Story: Coven töketlensége, sablonossága és csajos jellege után nem bíztam Murphy-ben. Tartottam attól, hogy megint csak kis dívákat próbál majd nevelgetni és barbikkal próbál majd játszani, aztán csak megnéztem és kellemesen csalódtam: a horrorkomédia műfaja minden jelenetben, párbeszédben, vágásban, de még kameraállásban is érvényesül, mintha Murphy pontosan tudná, hogy egy ilyen tinicsajos horror kizárólag szórakoztatóan bugyuta jelenetekkel lehet hiteles, mert hát másképpen ki venne komolyan egy tinicsajos horrort. Például miután Ariana Grandét megölik, még egy enter erejéig feltámad, hogy posztolhassa halálát a twitteren vagy amikor a gyilkos átmegy egy fűnyíróval egy csaj fején, aki közben Taylor Swiftet énekel a földbe ásva. Ez mind működik, mert tudatosan idétlen, már-már az 1990-es és a korai 2000-es évek horror-éráját idézi, ami tele volt efféle horror-elemekkel. (S mivel imádtam az első két Scary Movie-t, nálam ez nagyon tud működni.)

sq4.jpg

A sorozatgyilkos a sztori kulcsfigurája, az ő tettei határozzák meg a főszereplők életét. Egyértelműen a Sikoly-filmek ihlették, amikben folyamatosan spekulálunk a személyét illetően, de a Scream Queens-ben ez kissé mintha háttérbe szorulna. Annyira részletgazdag minden egyes történetszál, hogy a találgatás könnyen másodlagossá válik: helyette el vagyunk foglalva a gyilkosságok következményeivel, hogy miként boldogulnak utánuk a Kappa Kappa Thu lakói és a dékán (Jamie Lee Curtis, te jó ég, mekkora casting), aki egyébként folyamatosan igyekszik meghekkelni a lányszövetséget, illetve folyamatosan kezd fény derülni a koli viharos előéletére is. A kérdés, hogy vajon ki lehet a gyilkos, persze belengi az epizódokat, de nem áll a középpontjukban.

sq3.jpg

A fiatalok alkotják a célközönséget, így a kötelező hot-faktor is megvan: például gyakran látjuk a férfi-szereplőket félmeztelenül, például Nick Jonas-t, akinek karaktere a pasikat szereti, illetve Emma Roberts és a többi csaj mindig érdekes és divatos ruhákat visel, ami szintén a fiatal nézőknek kedvez.

sq1.jpg

A színészi játékot elnagyoltság és hisztérikusság jellemzi, amihez tökéletesen passzolnak a bizarr párbeszédek. Az antológiának köszönhetően gyorsan haladnak a sztorival, egymás hegyén-hátán futnak az események, szorgosan menetelnek a végkifejlet felé, a történetmesélés intenzív és részletekben gazdag, ahogyan ezt Murphy-től már megszokhattuk. Az egész komikus, abszurd és teátrális, viszont mindvégig öntudatos, így még az olcsó gore is működik. Egyidőben akar megnevettetni és megijeszteni, ami egyelőre megy neki. 

Az első két rész 4 milliós átlagnézettséggel zárt, ami 5%-os share-t jelent 18-49-ben. A network-tévék közül csak a CW-t tudta lenyomni, de a FOX amúgy sem tartozik az erősebbek közé, így még korai lenne temetni a második évad lehetőségét.

Scream Queens - Minden hétfőn a FOX műsorán!