Ezek a reality-k várnak Magyarországra

blesangesdela.png

Les Anges de la téléréalité (A reality-k angyalai, 2011-napjainkig)

Ilyet még csak a franciák csináltak: a legnépszerűbb valóságshow-kból összeválogatnak egy tucatnyi volt résztvevőt és elutaztatják őket egy külföldi helyszínre (Miami, New York, Sydney stb.), hogy ott folytassák karrierük építését. Vannak, akik teljesen korrekt és reális elképzelésekkel élnek (séffé válás, filmes háttérmunka, esküvőszervezés), míg mások tipikusan szeretnék elkerülni, hogy a műsoraik végeztével hanyatló médiaérdeklődés teljesen lesöpörje őket a föld felszínéről (színészek, modellek és sztárok testőrei akarnak lenni). Persze egy házban élnek, s a műsor csakúgy szól álmaik megvalósításáról, mint interperszonális kapcsolataikról. Hasonlít az MTV The Real World-jéhez.

A műsor korrekt számokat hoz. A 2,2%-os átlagshare-t az NRJ 12 csatornának az ötödik évaddal sikerült megtriplázni és egészen 7,3%-ig húzni. A szériák során a lakóknál olyan, a valóságshow műfajának darálógépjén újrahasznosított ZS-kategóriás világsztárok vendégeskedtek már, mint Pamela Anderson, Kim Kardashian, Shannen Doherty és Perez Hilton, így biztosan rengeteget költenek a produkcióra.

Működne-e Magyarországon?

Egyelőre nem. Egyrészt elképzelhetetlen, hogy a TV2 és az RTL Klub ugyanazon kamera elé engedje arcait, másrészt pedig nincs is akkora választék reality-fronton.

De most mégis játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha.

A francia költségvetés a magyarnak nyilván nem téma, így hacsak nem állapodnánk meg a gyártást illetően egy külső gyártóval/stábbal (ahogyan az RTL Klub tette ezt a Celeb vagyok, ments ki innen, A rettegés foka és a Survivor - A sziget esetében), akkor a tengerentúli helyszíneket kihúzhatnánk. Viszont nem Los Angeles és Miami az egyetlen opció, Európában is teljesen korrekt városokat találhatnánk a forgatásoknak, mint például Lisszabont, Isztambult vagy Santorinit (ezen városok életköltségei ugyanis nincsenek messze a budapestiétől).

Itt viszont nyilván kiesne a formátum "karrierépítési" aspektusa, hiszen vajmi kevés esély lenne rá, hogy a török piacon fedezzék fel az éppen nyugtatókért feketén alkudozó VV Évát (négy tevéért viszont biztosan megvennék).

Ami a szereplőket illeti, a casting-csapatnak vért izzadva kellene dolgoznia, hogy ne kelljen szemetes zsákból előhúzni a műsor hőseit. Per pillanat rajtam sem segítene most egy óriás sült krumpli, egy citromos tea és egy chicken whopper sem, hogy összeállítsak fél óra alatt egy tizenkét fős mezőnyt, szigorúan szem előtt tartva a minőséget. Mindenesetre biztosan elgondolkodnék néhány első évados Éden Hotel-es arcon, a ValóVilág-ból pedig inkább a hatodik évadot kilőve keresnék lakókat. A Megasztár és az X-Faktor valamennyi énekesére is lehetne osztani szerepeket (viszont baromi jó kérdés, hogy kikre), s a jövőre induló Big Brother 3 is szolgálhatna néhány érdekes karakterrel.

bdilemme.png

Dilemme (Dilemma, 2010)

Gyakorlatilag egy Big Brother-klón (az Endemol ezért is perelt csakúgy, mint itthon a ValóVilág-ért). A műsor szlogenje tökéletesen magában foglalja a formátumot: Meddig vagy képes elmenni a pénzért? Vagyis a lakókat hétről-hétre egy nagy dilemma elé állítják, mellyel pénzt nyerhetnek. Például Kevin ötezer euróért beleegyezett, hogy tangában költözzön be a kockába (náluk kocka, nálunk villa, máshol egyszerűen csak ház), Lucie Angelo pedig ezer euróért fürdött együtt egy tucatnyi pisztránggal. Persze az ilyesféle dilemmákkal csak a kezdeti időszakokban mardosták a nézők jó ízlését, hogy a produkció elég médiafigyelmet kapjon. Ahogyan teltek a hetek, a lakóknak keményebb döntésekkel, vagyis dilemmákkal kellett szembenézniük.

A szakmának nem tetszett a műsor, konkrétan akkora haragot váltott ki, mint itthon a Való Világ 6 (s még csak nem is farokhelikopterezett senki). Az első hét után hatalmasat zuhant a nézettség, ami csak a műsor vége felé kezdett újra korrekt számokat mutatni. A W9 kábeladó mindenesetre beígérte a második évadot, amit azóta sem kezdtek el.

Működne-e Magyarországon?

Igen, viszont nem sok értelme lenne elindítani, hiszen efféle csavarokkal nálunk már két klasszikus, beköltözős valóságshow (Big Brother és ValóVilág) is erősíthet.

brealhousewives.png

The Real Housewives (Az igazi feleségek, 2006-napjainkig)

A reality-t a Desperate Housewives (Született feleségek) című dráma ihlette, mely különböző városok (szám szerint hét) asszonygárdáiból csiholja össze a franchise műsorait. Néhány asszony (jobban mondva háziasszony, hiszen nem mindenki férjezett) életét mutatja be családdal, munkával és persze egymással való konfliktusaikkal a középpontban.

Nézik,  a legsikeresebb változat a The Real Housewives of Atlanta, melynek harmadik évadnyitányát 3,6 millióan látták teljes lakosságban. Az amerikai sikeren felbuzdulva több külföldi adaptáció született az évek során, például Athénban, Izraelben, Párizsban, Vancouverben és Melbourne-ben.

Működne-e Magyarországon?

Igen. A műsor szereplői gazdagok és látszólag fényűző életet is élnek, továbbá rendkívül társasági emberek. A magyar verzióban is ki lehetne szűrni ezt a kis réteget úgy, hogy ne csak Sarka Katák kerüljenek a képernyőre. Sőt, talán meg is férne néhány nem kifejezetten gazdag, de felső-középosztálybeli család is a szereplők között. Egy gondos, a scriptelésért felelős és az amerikai franchise-t nagyon jól ismerő csapattal képernyőre lehetne dobni a The Real Housewives of Budapest-et.