The Quest: Új műfaj a televíziózásban

[S01E01] Az ABC fantasy reality-je egy középkori fantasztikumba helyezi a játékosokat, akik oly sok képregénybe temetett hétvége és fan fiction-írás után végre kiélhetik magukat gyerekkori álomvilágukban. A vártakkal ellentétben nem "nerd reality"-ről van szó, a mesében a nem szakavatottak is megtalálják helyüket.

bquest1.jpg

A műsor Everealm királyságában játszódik, ahol tizenkét játékos (vagyis paladin, ahogyan a királyságban hívják őket) mérkőzik meg egymással különböző feladatokon. Az első epizódban a hamarosan érkező ellenséges hadsereggel való ütközetre készültek fel, íjászat volt a feladat. Annak a csapatnak, mely a legkevesebbet lőtte célba, a Sors istennői elé kellett járulnia, hogy ott még egy feladatot elvégezzenek. Aki azt a legsikeresebben teljesítette, védettséget kapott és alulmaradt csapattársai közül kellett kiválasztania a többieknek a távozó személyét. Így történik ez minden egyes epizódban, míg végül meg nem találja a királyság azt az egyet, akit valódi hőssé avathat (vagy lovaggá üthet).

bquest2.jpg

Szerencsére sárkányt még nem láttam (gondolom, az a készítőknek is túl giccses lett volna), viszont már az első percekben elkezdte a paladinokat üldözni egy Hulk/minotaurusz, amint a várba igyekeztek segítőjük, Ábrándozó Crio vezetésével. A szörnyeteg (nem CGI) elkapta Crio társát (egy statisztát), s ez máris feszültséget keltett a játékosok között: menjenek-e segíteni neki vagy hagyják veszni. Hagyták veszni.

bquest3.jpg

A várban a Nagy Vezír fogadta őket, aki a királynő legfőbb tanácsosa, s mint már oly sok filmben megszokhattuk, egy kis pökhendi, mitugrász krapek, akiről ha lerántja a palástot egy kétméteres alfahím, kengyelfutó gyalogkakukként rohan ki az erdőbe a fehér cicanadrágjában. Beavatta a paladinokat a játékszabályokba meg hogy mi is ez a világ, majd elszállásolta őket a várban.

bquest4.jpg

Másnap jött a kiképzés a hadsereg vezetőjével, a hars és szigorú Sir Ansgarral, akinek megformálója egy ponton elvesztette a fonalat és a játékosokkal együtt mosolygott. A bakitól eltekintve viszont jól hozta a félelmet nem ismerő harcost.

Kik állnak a varázslat mögött?

A Gyűrűk ura és a The Amazing Race készítőitől kapjuk a műsort, amit az ausztriai Leobendorf közelében, a Kreuzenstein-kastélyban és környékén forgattak. A vár népét és a hadsereget statiszták alkotják, míg a játékosokkal interaktáló karaktereket hivatásos színészek játsszák. Az események forgatókönyv szerint történnek, viszont a játékosoknak minden helyzetben saját döntéseiket kell meghozniuk, így életük teljesen autentikus ebben a tudatosan felépített, konstruált világban.

bquest5.jpg

The Quest egy rendkívül új megközelítése a valóságshow-knak. Képzeljük el kedvenc sorozatainkat reality-ként! A fantasy-rajongók már nyertek, viszont mi lenne, ha az összeesküvés-elméletekkel operáló Utopia-ból csinálnának egy hasonló műsort, vagy éppen a The Walking Dead-ből. Képzeljük el, amint a való életben főiskolai hallgató, katona és háziasszony zombik elől fut és az apokalipszis kellős közepén kell feltalálniuk magukat! Ha a The Quest bukik, akkor jó esély van rá, hogy maga a formátum is bukni fog, ez pedig egy hatalmas érvágás lenne a minőségi televíziózáson. Kár lenne érte, rengeteg potenciált rejt. Egy teljesen új alternatívát nyújt a műfajon belül, amit csakúgy lehet tekerni-csavarni ezerféleképpen, ahogyan a Big Brother formátumát. Szóval szurkolok és maradok a képernyő előtt. A fantasy ugyan nem az én műfajom, de kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből a fantasztikus alapötletből.

The Quest - Minden csütörtökön az ABC műsorán!

UPDATE: A premiert 2,8 millióan látták teljes lakosságban, majd megállás nélkül csökkent a nézettség. Nincs szívük kaszálni, viszont már egymás után adnak le két részt, csak hogy mihamarabb szabaduljanak tőle.Még négy epizód van hátra, a legutóbbi 1,4 milliós nézettséggel zárt, így biztosan kijelenthető, hogy a műsor megbukott, nem lesz újabb évad.

tumblr_n9udlqhycc1ql5yr7o1_500.gif