A nagy Rising Star-para - Az X-Faktort sem nézik mindenhol

Infografika - X-Faktor1.png

Ugye a Rising Star miatt mostanában már három tévécsatorna vezetőségének feje is leégett, így érthetően nagy a spekuláció a magyar sikert illetően. Az X-Faktor az ötödik évaddal tért vissza idén stabil nézettséggel, így kijelenthetjük, hogy egyelőre az RTL Klub szállítja az ország legnépszerűbb tehetségkutatóját. Viszont nem mindenhol illeti meg ez a cím, sőt.

Belgiumban csak két évadot adtak le 2005-ben és 2008-ban. A helyi verzión az sem segített, amikor 2009-ben Franciaországgal együtt folytatták: a koprodukciós X-Faktor megint csak két évadra volt jó.

Csehországban 2008-ban bukott a piacvezető Nova TV-n, viszont a szlovákok meggyőzték őket, hogy koprodukcióban majd képesek lesznek a csehek szájízére formálni a műsort. 2014-ben elindult a közös X-Faktor, mely Szlovákiában tarolt, Csehországban pedig újra megbukott. (A csehek egyébként alig vittek sikerre reality-t a VyVolení első, 2005-ös évada óta.)

Skandináviában is elképesztően gyengén teljesített a műsor. Finnországban a premier valamivel kevesebb, mint egymillió nézőt vonzott teljes lakosságban, a finálé pedig csak 500 ezret. Svédországban 2012-ben bukott hatalmasat, pedig az Idol éppen akkor szünetelt egy évig. Norvégiában sem teljesített jól, a második évadot nem követte újabb.

Spanyolországban, Németországban és Görögországban mérsékelt érdeklődés fogadta, előbbinél két, utóbbi kettőnél pedig három évadot adtak le.

Persze a világ nagy részén korrekt számokat hoz, az Egyesült Királyságban tizenegy, Dániában hét, Olaszországban pedig hat évadot toltak le eddig, illetve sok helyen készülnek a folytatásra. A fenti példák viszont megmutatják, hogy bár esélyt latolgatni lehet, temetni abszolút nem érdemes a Rising Star-t, hiszen a legsikeresebb produkcióknak is megvannak a maguk gyenge pontjai a térképen. Na meg hogy egy angol mondással éljek: Someone's trash is another person's treasure.

Rising Star - November 9-től a TV2-n!