American Horror Story S04E03: Egyre jobb lesz

bahs11.png

A Freak Show hétről-hétre ámulatba ejt. A harmadik rész a sorozat kezdeti korszakát idézte, amikor minden fordulatot nagyon rövid időn belül egy újabb követett, s gyakorlatilag végeláthatatlan és részletgazdag csavarokból állt az epizód. A történet ezúttal is csak folyt ki a képernyőről, a sorozat egy év kihagyással újra az, amiért szeretjük: egy furcsaságokkal, szokatlan elemekkel és emberekkel teli innovatív horrorsztori, mely szinte másodpercenként újul, s túltesz magán.

bahs7.png

[Spoiler!] Visszatért Denis O'Hare (Murder House, Coven) és Emma Roberts (Coven), akik egy freak-múzeumnak dolgozó szélhámos bűnöződuót alakítanak. Stanley (O'Hare) elküldi Esmeraldát (Roberts) a freak show-ba, hogy jövendőmondóként beépüljön oda, s kitalálják a módját a kétfejű Sarah Paulson elrablására, akiből a múzeum és ők is piszkosul meggazdagodnának. Stanley egyébként maga is egy "torzszülött", aki két farokkal vágja ágynak a puncis vikingeket.

bahs8.png

Ezúttal különösen rámentek Ethel Darling karakterépítésére. Megtudtuk, miként futtatta Dell, s miként vette rá, hogy fiuk, Jimmy születését élőben közvetítsék pénzért, a puszta közepén, amolyan family freak show-ként. A haldokló Ethel őszinte története biztosan sokakat megrengetett, s még a Dellhez fűződő ellenszenvén is puhított.

bahs10.png

Aztán itt van a dühkitöréses Dandy, aki anyja ruháiból vág bohócjelmezt magának és megkísérli megölni a tökös cselédjüket, Dorát. Ők ketten máris nagyon jó példák arra, hogy mennyire autentikus karakterekkel dolgozik a sorozat, s hogy mennyire azonosulni tudunk legtöbbjükkel fizikai deformitásuk és életútjuk ellenére is.

bahs9.png

Mint minden évben, úgy idén is két halloweeni epizódot kapunk, jövő héten jön a második. S mit ér egy halloween gonosz entitások, lelkekre vadászó démonok és ajtót csapkodó szellemek nélkül? Persze sejthető volt, hogy most is átmegyünk majd paranormálba, viszont kicsit megtörte ezt a valóságos sztorit Edward Mordrake, a kétarcú szellem felbukkanása. Viszont nem tehetünk mást, mint szemet hunyni eme univerzumkavarás felett, hiszen tökéletesen kidolgozták a karaktert, s szépen megnyitották közreműködésével a többi szereplőt is, például Ethelt.

bahs12.png

Mint írtam, a Freak Show nálam már a nyitóepizódjával beelőzte a teljes Coven-évadot, a Murder House-t viszont még messziről sem éri. Az Asylum viszont beelőzőben.