Feke Pál kiakadt egy travin, de legalább isten vele van

rising10.png

Vasárnap lement a Rising Star utolsó casting-adása is egy élő műsorba burkolva, ami a négytonnás led-fal felemelésében tetőzött. Megtörtént a technikai felvilágosítás és az énekesek bemutatása, így november 9-én kezdődhet a show. Vasárnap már a kezünkben lesz az irányítás és részesei lehetünk a teljes Rising Star-életérzésnek.

rising11.png

Egyre megszokottabb Magyarországon, hogy az énekesek tehetségkutatóról tehetségkutatóra vándorolnak, ez pedig sokszor azt jelenti, hogy aki egyik évben még az RTL Klubon próbálkozott, annak másik évben a TV2 nyit kapukat és fordítva. Ezúttal is érkezett egy harmadik esélyét kihasználó, érces hangú énekesnő, akinek továbbjutását próbálták nem egyértelművé tenni, ezzel egy kis feszültséget generálva.

rising12.png

Egy szlovák srác is továbbjutott, aki a legminimálisabb szinten töri a magyart, Zámbó Jimmy dalszövegeivel viszont jól elbánik (viszont a Zámbó név nélkül igazán lemehetne már egy tehetségkutató). Nem tudok még egy olyan esetről, ahol nem elégedtek volna meg a "külföldről jött magyar" szenzációjával, hanem egyenesen a "külföldről jött"-kártyát játszották ki, így érdekes percekkel nyitott a műsor.

Annak kifejezetten örülök, hogy a Pásztor Anna lábai közé kívánkozó pszeudo-rocker nem jutott tovább, hiszen alapvetően egy abszolút antiférfi volt, aki nem egy fiatalt ijesztett volna el a műsortól. Király Viktor vokalistája viszont érdekes jelenség. Aztán jött egy Mészáros János Elek-flashback is, akinek szereplése abszolút szívhez szóló volt, Annát pedig egy ikerpár ríkatta meg.

Egyébként azon gondolkodtam, amikor Anna lehevert a kanapéra, hogy tök jó ötlet volt mozgásteret adni a zsűrinek a stúdióban. Növelte az interakciók lehetőségét, így egy közvetlenebb, hívogatóbb és otthonosabb környezetet teremtett mind a nézők, mind pedig az énekesek számára. Néhány egészen hihető emberi helyzetet is elősegített: lásd Anna és az izzadós srác esetét, amikor az énekesnő még a pléddel is megtörölte a srác arcát, aki soha többé nem fog castingra menni sálban és kötött kardigánban nyáron.

rising13.png

A falemelésért folytatott össznépi csúszkahúzogatás alatt a zsűri szerepét is egyértelműsítették. Tehát ha egy újabb nőimitátor szabadulna be a stúdióba, akkor Feke Pál nyugodtan leszavazhatja a piros nyíllal, s még csak nem is kell ordibálnia hozzá. Ha egy tetkós amazon erőszakolja meg a hangszálait, s annál jobb aktus már egy hete nem történt Mező Misivel, akkor ő a kék nyíllal támogathatja az énekes továbbjutását. Ha viszont a következő résztvevő nem egy istenhívő atléta vagy egy újabb színésznövendék, akkor Pásztor Anna és Kero tartózkodhat. (Isten egyébként túl sokszor jött szóba, amit agnosztikusként kissé offenzívnak éreztem.) A tartózkodás egyébként számomra is új opció volt, de létezik, s mindenképpen feszültséget generálhat majd a zsűriben, miután egy-egy kedvenc a szavazni nem hajlandó ítésztárs miatt nem jut tovább. Ilyen meg biztosan lesz.

Annak ellenére, hogy a vasárnapi adás lényegében csak újabb casting-felvételeket mutatott a jövőbeli versenyzőkről, egészen eseménydúsra sikerült. A vágás dinamikus, a kép szép,

viszont.

rising14.png

Kedves Feke Pál! Nem szégyen, ha valami megmozdult benned a travi láttán, vagy ha esetleg még fel is állt, de nem kellett volna ordítással leplezni. Egy hihetetlenül hamis üzenetet sikerült átadnod a nézőknek egy olyan témában, ami így is táptalajt ad megannyi társadalmi konfliktusnak. Mindezt pedig úgy tetted, hogy legjobb tudomásom szerint egy elismert művészember vagy, s te is szórakoztattál már nagyközönséget transzvesztitaként. Az pedig furcsa, hogy egy olyan csatornán, ahol nemrég Conchita Wursttal készült interjú, történhetett ilyen malőr.

Top 5 pillanat

rising15.png

5. "A fenébe, basszátok meg!" (amit Mezőék egyébként tök jól kezeltek)

rising16.png

4. Szabó Anita, az egyedi hangú hamburgerdíva

rising17.png

3. Abbe Lewis, a mázolatlan és őszinte tehetség

rising18.png

2. Palmer Izsák, az arrogáns showman

rising19.png

1. És természetesen a nagy falemelés.

Csak 150 ezres különbség van az X-Faktor és a Rising Star között

A két tehetségkutató ugyan nem egyazon idősávban megy, viszont egészen közel jár egymás nézettségéhez. A TV2-nek persze van mit behozni, hiszen az X-Faktor öt éve az egyik legmeghatározóbb tévés produkció Magyarországon, viszont a Rising Star is korrekt számokat hoz (legalábbis a csatorna szerint mindenképpen).

Az első adást teljes lakosságban 1,144 millióan (30,6% SHR(!)), célcsoportban pedig 660 ezren (28,1% SHR) nézték. A második adást teljes lakosságban 1,150 millióan (22,9% SHR), célcsoportban pedig 435 ezren (22,5% SHR) figyelték. Míg debütáló adása csak a hetedik legnézettebb műsor volt október utolsó hetében, addig a múlt hetet már az ötödik legnépszerűbbként zárta. Mindezt úgy, hogy az énekesekről még csak ezután lehet majd dönteni.

A TV2 közleménye szerint a vasárnapi adásra összesen 2,7 millióan kapcsolódtak be, a telefonos alkalmazást pedig már 130 ezren letöltötték. A piacvezetői státusz a vasárnapi főműsoridőben abszolút tartható lesz, s az elmúlt két adás adatai alapján egy 1-1,3 millió közötti nézettségi stagnálás várható, amiből persze még lehet növekedés is.

A Rising Star 2012-ben még nem járt volna jól ilyen számokkal, hiszen akkor a Voice 1,2 milliós átlagnézettsége véget is vetett a székek további forgatásának az X-Faktor 2 milliója mellett. Idén viszont elég lehet, hiszen az X-Faktor is csak 1,3 milliót tud hozni teljes lakosságban (igaz, a share-je lényegesen nagyobb).

Rising Star - Az első meghallgatás - November 9-én élőben a TV2-n!