Ausztrália is beszállt az Eurovíziós bizniszbe

euroauszt.png

A verseny hatvanadik évfordulójának alkalmából már több meglepetést is beígért az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége, viszont ennél nagyobbat csak az robbant volna, ha Conchita Wurst és Putyin egy közös szerelmes duettet adott volna elő: Ausztrália teljes jogú versenyzőként debütál majd az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén. Lehet rájuk szavazni és ők is szavazhatnak majd (az elődöntőkben is).

"Nagy kihívás, de ugyanakkor nagyon izgalmas lépés is egyben. Mi így szeretnénk kifejezni, hogy vegyen részt mindenki a buliban" - mondta Jon Ola Sand, a dalfesztivál igazgatója. A verseny idei szlogenje a "Building Bridges", ami a különböző kultúrákat képviselő nemzetek közötti kapcsolatfelvétel fontosságára hívja fel a figyelmet, így az ausztrálok a töretlen rajongásukkal végre hidat emelhettek Európa és Ausztrália közé.

Az Eurovízió nagy múltra tekint vissza a távoli kontinensen, hiszen az SBS csatorna már harminc éve közvetíti élőben, tavaly pedig lehetőséget kaptak arra, hogy egy ausztrál énekest küldjenek Koppenhágába a műsor extra produkciójaként. Ez viszont idén sem fog másként érződni. Ausztrália ugyanis bármennyi konfettit ereszthet a színpadra, miközben macsó szörfös énekesük a tengerparti szél fújta fürtjei közül szerelmeskedik a kamerával egy popballadát eldúdolva, a versenyt nem rendezhetik majd hazai pályán. Abban az esetben, hogy ha Ausztrália megnyeri a versenyt, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége egy európai várost jelöl majd ki a 2016-os dalfesztiválra, így igazából nincs is nagy tétje a részvételüknek.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy az ausztrálok beavatásával változtak-e a részvételi szabályok, hiszen eddig a versenyt vállaló köztévéknek az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségébe kellett tartozniuk, illetve az Európai Műsorszórási Területen belül kellett sugározniuk. A döntés más, már régóta pletykák tárgyát képező lehetséges indulóországokat is kilátásba helyezett, például Kazahsztánt.

Akárhogy is van, Ausztráliát május 23-án üdvözölhetjük a bécsi Eurovízión.

(forrás: eurovision.tv)