Ki nyeri A Dalt? - Esélylatolgatás a korábbi évek statisztikáival

Elmélyültem az utóbbi két év és az idei szezon statisztikáiban, s most a végükre érve próbálok releváns esélylatolgatással szolgálni A Dal 2015 szombati döntőjének kimenetelét illetően. A dolgom nehéz, hiszen minden év statisztikája más miatt érdekes: míg 2013-ban a későbbi nyolc döntős az elődöntők és a középdöntők közötti pontszámaik tekintetében rendre csökkenő tendenciát mutattak, addig 2014-ben a többségük mindkét fordulóban ugyanannyi pontot kapott a zsűritől. Idén viszont azért izgalmasabb a helyzet, mert egyrészt először ad részletesebb képet az előadók megítéléséről az, hogy a nézők is pontozhatnak, másrészt pedig Wolf Katin és Gájer Bálinton kívül mindenki több pontot kapott a középdöntőben. Csak a Passed stagnál, de még ez is csak féligazság.

adal14.jpg

(Miután elénekelte dalát a nyolc döntős, a zsűri kiválaszt négyet, akik közül majd a nézők dönthetik el, ki nyerje A Dal-t.)

Gájer Bálint szinte biztosan nem lesz ott a végső négyben. Habár a nézők az előző két fordulóban is kitartottak mellette és 8-8 pontot adtak neki, a zsűri már nem volt ilyen kitartó: az elődöntőből ugyan ők szavazták a középdöntőbe, de a középdöntőből már a nézők juttatták tovább. Tavaly a New Level Empire és Pál Dénes, azelőtt pedig Keresztes Ildikó, Cserpes Laura és megint csak Pál Dénes (Agárdi Szilvivel) volt hasonló helyzetben, s egyikük sem szerepelt később a négyes fogatban. Ez azt jelenti, hogy ha a zsűri bizalma a középdöntőben megrendül, akkor a döntőben meg fognak szabadulni az érintettől. Ez várható Gájer Bálint esetében is.

Mujahid Zoli csak a zsűrinél tudott javítani, a nézők továbbra is egy átlagos 7 pontot vágtak hozzá a középdöntőben. Ha a zsűri akar egy olyan előadót a legjobb négyben, aki nem sok vizet zavar, s így nem szív el szavazatokat másik három versenytársától, akkor Zolit teszik majd be közéjük.

adal15.jpg

A Spoon a középdöntőben több pontot kapott a zsűritől, mint az elődöntőben, mégis a kislányok szavazataira kellett hagyatkozniuk a továbbjutás érdekében. A Dal történetében mindössze egyetlen előadót ismerünk, aki sikeresen ellavírozott a döntőig a nézői szavazatokkal, majd ott bekerült a végső négybe: ByeAlex. Míg a zsűrinél akkor is csak a negyedik helyezést érte el, addig a nézőknél első lett és ki is ment Malmőbe megszerezni Magyarország harmadik legjobb Eurovíziós eredményét. Ha Rákay-ék a Spoont akarják Bécsbe küldeni, akkor be fogják rakni őket a legjobb négy közé. Ha nem, akkor nem.

adal17.jpg

Mindenesetre Szabó Ádám és Boggie tűnnek a zsűri és a közönség abszolút kedvenceinek, hiszen fej-fej mellett haladnak hetek óta. Az elődöntőben a nézőktől 8, a zsűritől pedig 38 pontot kaptak, a középdöntőben előbbitől 9-et, utóbbitól pedig megint 38-at. Ilyen kiélezett harc még sohasem ment Dalos előadók között. Kétségkívül mindketten ott fognak majd állni Tatár Csilla mellett, amikor a műsorvezetőnő elkezd tarhálni az alapdíjas sms-ekért és közben ezerszer elhangzik majd a ki képviselje hazánkat Bécsben? millió dolláros kérdés.

adal18.jpg

A zsűri és a nézők egyaránt kezdik megkedvelni Ívet, hiszen ő az egyetlen a mezőnyben, aki mindkét szinten javítani tudott. Az elődöntőben csak 6 pontot kapott a nézőktől, a középdöntőben már 7-et, míg a zsűritől először 32, utána pedig 34 pontot zsebelt be. A javuló tendencia a döntőben tovább folytatódhat, hiszen Ív már beígért egy meglepetést, amivel tökéletesíteni akarja a produkciót.

Összpontszámait tekintve csak a Passed stagnál, viszont ezúttal a nézők pótolták azt az egy pontot, amit a zsűri elvett az együttestől. Csiszáréktól az első fordulóban 37 pontot kaptak, míg a másodikban csak 36-ot, ám a nézők a kezdeti 6 pontjukat feljavították 7-re, s remélem, lesz abból 8 is a döntőben. Nem kell megijednünk a zsűrieredmények csökkenésétől, hiszen 2013-ban ByeAlex az elődöntőben 43, a középdöntőben pedig már csak 37 pontot kapott, mégis bekerült a legjobb négy közé.

adal19.jpg

Wolf Kati is rontott egy pontot a zsűrinél, viszont a nézők mindkét alkalommal 8 pontra értékelték. Ebben nyilvánvalóan sok szerepe van Kati Eurovíziós múltjának is és sokakat vezet a tévhit, hogy a visszatérő előadók mindig nagyot robbantanak. Na most őket szeretném elkeseríteni visszahúzni a földre a következő nevekkel, akik első alkalommal szépen teljesítettek, másodjára viszont csúfosan elbuktak: Dana International, Elitsa és Stoyan vagy éppen Charlotte. Wolf Kati dala pedig 2011-ben fényévekkel jobb volt az ideinél, mégis csak a 22. helyezést érte el, szóval nem árt ezt is figyelembe venni.

Mindenesetre Wolf Kati biztosan ott lesz majd a legjobb négy között, ahogyan Szabó Ádám és Boggie is. A negyedik hely marad kiadó hát, ami a Passed, Ív, illetve Mujahid Zoli között dőlhet el. Aztán majd lehet, hogy csak nézünk nagyokat a meglepetéstől. De a tény az tény marad: onnantól kezdve bárki megnyerheti A Dal-t és képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.