Ki jut tovább a döntőbe? - Eurovíziós esélylatolgatás a fogadóirodákkal

Az Eurovíziós Dalfesztiválon 2004-ben vezették be az elődöntős rendszert, mivel egyre több ország kívánt részt venni a versenyben, a döntőt pedig nem nyújthatták négy órásra több mint harminc fellépővel. 2008-ra már annyian beszálltak a buliba, hogy azóta két elődöntőt is tartani kell. Az elődöntőkből tíz-tíz ország jut tovább a döntőbe, s társul ahhoz az öt országhoz (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország), amelyek a verseny legnagyobb finanszírozóiként automatikusan kvalifikálnak, na meg a rendezőországhoz (Ausztria), illetve az idei vendégországhoz, Ausztráliához.

A verseny közeledtével a fogadóirodák egyre jobban felpörögnek, így készítettem egy infografikát a keddi elődöntő előtti - vélhetően végleges - állásról. (Adatok: oddschecker.com)

infografika_tovabbjutok_fogadoirodak.png

Kedd - Az első elődöntő

Abszolút nem meglepő, hogy sokan fogadnak Oroszországra, hiszen 100%-os kvalifikációs rátájuk van, amit még a 2014-es ukrajnai invázió sem tört meg. Ráadásul idén szinte csak orosz befolyás alatt lévő, illetve jelentős orosz kisebbséggel rendelkező országokkal versenyeznek majd az első elődöntőben, így elegendő szavazatot kaphatnak a továbbjutáshoz. Románia sem hagyott ki eddig egyetlen finálét sem, Észtország és Albánia pedig hatalmas közönség-kedvencek idén, így aki rájuk fogadott, okos ember volt.

A fogadók Finnországban két okból is láthatnak kvalifikációs esélyt: egyrészt egy punk-együttest küldenek, tehát egy ritkán tapasztalható Eurovíziós sablonpusztító fenomenonról beszélünk (amilyen anno ByeAlex volt), az ilyesmi pedig vagy nagyot üt, vagy nagyot bukik (s úgy tűnik, a fogadók szerint inkább ütni fog). Másrészt az együttes tagjai Down-szindrómásak, amivel növelhetik a "hős" képét a nézőkben, szimpátiát vagy éppen részvétet válthatnak ki belőlük.

Finnországhoz hasonlóan Belgium is azzal tűnhet ki, hogy nem hánytatja magát a közhelyes piaci ritmusok és ponyvabeatek tengerén, hanem valami egyedivel készül.

Grúzia és Fehéroroszország személyes kedvenceim, így bízom a továbbjutásukban, s az első elődöntőből a fogadók még Örményországot is látják a fináléban. Minket pedig nagyon nem.

Csütörtök - A második elődöntő

Svédországot nemcsak biztos továbbjutóként, hanem a verseny győzteseként is emlegetik a fogadóirodák, s ez minden bizonnyal így is lesz. Ezen kívül szinte mindig az első tízben végeznek a döntőben, ahova 2010 kivételével mindig kvalifikáltak eddig. Az oroszokhoz és a románokhoz hasonlóan a balladák országa, Azerbajdzsán is örökfinalista, így a továbbjutásukra fogadni ér.

Ciprus kvalifikációjában viszont egyáltalán nem értek egyet, főleg úgy, hogy ötödik továbbjutóként emlegetik. Norvégia, Szlovénia, Izland, Litvánia, Málta és Lettország biztos befutónak számít, illetve Izrael is, ami eléggé hihetetlen azok után, hogy minden idők egyik legerősebb előadásával sem jutottak a döntőbe tavaly.

Eurovíziós Dalfesztivál 2015 Bécs - Az első elődöntő - Kedden 21:00-kor a Duna műsorán!