RuPaul's Drag Race - A legjobb évad nyomában

rpdrpost.png

Hét év, hét évad. A világhírű előadóművész, RuPaul tehetségkutatójáért a premier óta rajongom, s most idejét láttam, hogy összeállítsak egy rangsort az egyes szériákból. Nem volt könnyű.

7. - 3. évad (2011)

Ez egy meglehetősen negatív hangvételű évad volt tele rosszmájú és savanyú versenyzőkkel, akik akkora szenvedéllyel szívták egymás vérét, hogy néha már egyszerűen csak kínos volt nézni. Főleg akkor, amikor a "fantasztikus négyes" az általuk felállított ivory towerből feszült össze a "rémségnégyessel", akiket egy gettóprincess, két latínó és egy túlsúlyos vidéki proli alkotott a nagyvárosi divatőrültekkel szemben. Az évadot egyértelműen Shangela (a gettóprincess) vitte, akinek humora és szókimondósága utánozhatatlan volt, s nagyon is tudta ő, mit kell egy reality-ben csinálnia egy sztereotip és hangos fekete nőnek, hiszen még koktélt is vágott a valóságshow műfajának egyik legirritálóbb karakterének, Mimi Imfurstnek a pofájába. Ebben az évadban mutatkozott be Michelle Visage mint állandó zsűritag.

6. - 6. évad (2014)

Ha nincs Bianca del Rio, azaz a travik Joan Rivers-e, akkor nem lett volna olyan versenyző, aki rányomja az erőspistát a száraz pirítósra. Bianca ugyanis sportolásként oltott mindenkit, akit csak ért, s vicces volt nézni, miként akad ki érces humorán Laganja Estranja, akit az élő finálén kifújolt a közönség. Ugyanakkor az Idolok harca is sok műsoridőt kitett, hiszen az Australian Idol első szériájának Courtney Actje és az American Idol döntők előtt kiesett énekese, Adore Delano is versenyzett a Drag Szupersztár-címért. Ez az évad mindenesetre rettentően kiszámítható volt, bár történt egy történelmi kiesés és egyből fel is robbant tőle az internet. Ja, és ebben a szériában előzte be valaki Conchita Wurstot.

5. - 7. évad (2015)

A legigazságtalanabb évad. Pont. Tehetségek buktak és tehetségtelenek maradtak. A kommunista dívához, Yekaterina "Katya" Petrovna Zamolodchikovához viszont senki sem ért fel, aki intelligens, ugyanakkor mocskos humorával a rajongók kedvencévé vált. RuPaul ezúttal kimaxolta az unalmas színjátszó feladatokat és többet kaptunk belőlük a kelleténél (azaz nullánál), bár aki igazán ki akart művelődni az LMBT-kultúrából, annak biztosan sok örömet okozott a kisfilmek forgatása, amikor a versenyzőknek Divine bőrébe kellett bújni és maga John Waters értékelte őket. Hogy miért vártunk jogosan egy dühös Tyra-manifesztálódást RuPaul-ból és hogy miként robbantotta fel az univerzumot meglepő kijelentésével Violet Chachki, arról bővebben itt olvashatsz.

4. - 2. évad (2010)

A második évadból megtanultuk, hogy egy chicago-i dívával nem érdemes ujjat húzni, mert mielőtt felkenhetnénk magunkra a rúzst, először ő ken fel minket a falra. Itt vezették be a Match Game travi-változatát, a Snatch Game-t, ami azóta is szerves részét képezi a műsorstruktúrának és okoz rémségesen kellemetlen vagy éppen rekeszizom-gyilkos pillanatokat, illetve az "átöltöztetősdit", ahol a játékosoknak olyan embereket kell drag queen-né változtatniuk, akik egyáltalán nem azok: a második évadban öregemberekkel kezdtünk, akik szívszorító élettörténeteikkel adtak igazán vonulatot az aktuális epizódnak. Ebben az évadban vallott először egy játékos a transzneműségéről és egy másik egy szintén travi-előadóhoz fűződő szerelmi viszonyáról. Habár az évad egy eléggé kiábrándító győzelemmel zárult, Raven, a jégkirálynő és Jujubee, a laoszi komika azóta is a műsor felejthetetlen alakjai.

3. - 1. évad (2009)

Itt kezdődött minden. Ha már túl vagy a hetedik évadon, akkor ez a széria mindenképpen egy őskövületnek tűnik. Az újabb etapokhoz képest ez még igencsak kísérletinek számít: még nem volt tarka és fényűző színpad vagy fancy műhely, sem HD-felbontás, ám tévétörténelmi jelentősége tagadhatatlan: kitermelte a világ első drag reality-sztárjait, akik izgalmas és humoros feladatokat teljesítve próbálták elérni a végső célt, hogy Amerika Következő Drag Szupersztárjai lehessenek. Ebben az évadban feszült egymásnak Akashia, az utca lánya, illetve Michelle Williams, akit korántsem nyűgözött le annak Destiny's Child-produkciója. A valóságshow műfajának egyik legmegrázóbb képsorait is az első évadban láthattuk, amikor az egyik legéletvidámabb versenyző, Ongina váratlanul és megrendítő őszinteséggel vallott gyógyíthatatlan betegségéről. Ezek a dívák a lojalitásukkal és bajtársiasságukkal, illetve az egymással kötött őszinte baráti kapcsolataikkal tűnnek ki a további évadok versenyzői közül, még ha volt is valaki, aki két lábon járó céltáblaként szlalomozta végig a versenyt. A RuPaul's Drag Race az a reality, amit csak az első évaddal érdemes elkezdeni.

2. - 5. évad (2013)

Az ötödik évad máris drámával nyitott, amikor összecastingolták Alyssa Edwards-ot és Coco Montrese-t, akik már évek óta rivalizáltak egymással. A szerkesztők eléggé sokáig húzták az agyunkat az ellentét eredetének felfedésével, de végül minden kiderült és hát igen, nem egy kilöttyintett tea miatt vesztek össze. Sajnos ebben a szériában vezette be RuPaul a színjátszást is mint feladatot, amivel persze azóta sem bírt leállni, sőt. Az unalmas musical-produkciókat viszont ellensúlyozta a műsor történelmének első dupla kiejtése, amikor egyszerre két versenyzőnek is búcsút inthettünk, illetve Roxxxy Andrews felejthetetlen parókamutatványa is. A dráma végig a maximumon volt, amit még gólyalábbal sem tudott eltiporni senki.

1. - 4. évad (2012)

Az etalon. Ebben az évadban volt Pamela Anderson elé hányás, egy kis rasszista-botrány és nővé változtatott dilfek is, na meg a műsor történelmének első kizárása, ami után nem győztünk levegőért kapkodni. Ennek az évadnak köszönhetjük 2012 leggyűlöltebb amerikai reality-sztárját is, Phi Phi O'Hara-t, akinél talán nem is vette fel soha senki sem hitelesebben a bitch-karaktert, már ha ez abból látszik, hogy epét hánytunk, akárhányszor csak kinyitotta a száját és véleményt formált valakiről. Szerencsétlenségére pont a szőke humorbombázó Willamben és a horrordíva Sharon Needles-ben talált tökéletes ellenfelekre, akik az évad breakout-sztárjaivá váltak a szórakoztató iparban Cher-immitátorként elhíresült Chad Michaels és a vicces, de tekintélyt parancsoló, hihetetlenül emberi Latrice Royale mellett. Ez volt a legszórakoztatóbb évad, s a versenyzők akkora drámát csaptak egymás között, hogy még Dita Von Teese is hiába várt rájuk a színfalak mögött.