Hihetetlenül nyomasztó a Hotel

hotel1.jpg

Ha már a Coven rabszolga-kínzásai és az Asylum emberkísérletei is próbára tettek, akkor esélye sincs annak, hogy felrázódj az American Horror Story ötödik évadnyitójának képsoraiból. Tegnap kezdett a Hotel az FX-en, ami tényleg más, mint a többi... úgy értem, tényleg más. Véresebb, sötétebb, kegyetlenebb, s még az edzett horrorrajongókat is képes meghökkenteni. Nincs humor és nincs felengedés, az új évad minden erejével cafatokra akarja tépni a pszichénket.

hotel6.jpg

A Hotel Cortez nagyon egyedi atmoszférát ad. Nincs természetes fény, s a mesterséges világítás is tompa, alig van tiszta látótér. Fuldoklunk benne, a klausztrofóbia érzése rendszerint felülkerekedik rajtunk. Minden sötét és retro, egy valaha jobb időket megélt hotel lehunyt időszakát idézi. Ezen a néma és lehangoló helyen ordít a pusztulás, s mivel az egész taszítja a lelket, az itt történő tragédiák sokkal jobban megviselhetnek, mint például a Freak Show-ban.

horror7.jpg

Ezt a magába roskadt helyet velejükig romlott emberek és szellemek (legalábbis úgy tűnik, hogy valamennyien azok) lakják. Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki attól félt, hogy Lady Gagára húzzák majd az egész évadot, s ezzel kommersszé teszik azt, ám pont az ellenkezője történt. Persze, a glamúr megmaradt, de az epizód végére már sikerült elvonatkoztatnom és elhinnem, hogy ő Elizabeth grófnő, a csak magával törődő kegyetlen hoteltulajdonos, aki vérszívó csemetéivel él együtt. Rajta kívül még három említésre méltó karaktert ismerhettünk meg közelebbről John Lowe-t (Wes Bentley) kivéve: Hipotermiás Sally (Sarah Paulson) karaktere egyelőre egy rejtély, de az biztos, hogy szeretetéhségét a tűvel pótolja, míg Iris (Kathy Bates), a mogorva recepciós igyekszik küzdeni a drog és a drogosok ellen, amivé a fia, Donovan (Matt Bomer) is vált, ám sajátos "elvonókúrájával", illetve a hotel lényeinek gazdasszonya szerepével ugyanolyan beteg karakter, mint fia, akivel Elizabeth dugogat.

hotel4.jpg

Ami a szexet illeti, az egy az egyben aberrált horrorszex/vámpírszex/hentesszex, szóval egy visszataszítóan izgalmas aktus minden egyes alkalommal. A pasikat pillanatragasztóval ejtik a nők fogságába, a gruppenben a farkak helyett a nyaki ütőereket lékelik meg, s a horror műfajához hűen értelmezik újra az erőszakos behatolást. Elizabeth perverz bujasága jól tükrözi a karakter eredetijét, ami olyan intenzív, hogy életedben először kedved támad softcore-t nézni.

hotel5.jpg

Szóval az biztos, hogy a horror megvan az évadban, de egyelőre nincs sztori, legalábbis nem hiszem, hogy rá lettünk vezetve a főbb cselekményszálakra. Ez pedig szokatlan. A legtöbb rajongónak az a gondja minden évaddal, hogy mindig jól kezdődik, aztán az utolsó részekben elveszíti a fonalat. Ha így nézem a dolgot, akkor most olyan érzésem van, mintha mindez irányt váltott volna és a Hotel az elején döcög a történetmeséléssel,  amit sokkal inkább kemény gore-ral és egymástól különálló jelenetekkel helyettesítenek. Ezek kellően meghökkentőek és undorítóak, azaz tényleg horrorisztikusak, ám csak szemléltető és hangulatkeltő jelleget töltenek be. Ami egyedül beindult, az a jóképű John Lowe detektív története, aki magányos farkassá válik, miután megromlik a házassága és nem tud szabadulni kisfia évekkel ezelőtti elrablásának gondolatától. Egyelőre ennyi, de még semmi sincs veszve.

American Horror Story: Hotel - Minden szerdán az FX műsorán!