22 évad után búcsúzik az America's Next Top Model

antm1.jpg

Fura, hogy elkaszálják, hiszen nagy múltra tekint vissza a műsor, plusz kamaszkori tévézésem egyik legmeghatározóbb darabja volt. Tyra Banks 2003 nyarán indította el a divatreality-k ősanyáját a UPN tévécsatornán, majd annak megszűnésével 2007-ben az adó valamennyi műsora átment a CW-re, köztük az ANTM is. Fénykorát a 12. évadig élte: ténylegesen igyekezett amerikai tinilányok millióit elkalauzolni a divatipar és a modellszakma kulisszái mögé. Komolyan foglalkozott az egészséges életmóddal, különböző tanácsadókkal próbálta a lányok fejébe verni, hogy nem kell félni a szénhidráttól és hogy miként kerüljék el az önkénytelen plus-size karriert. Tyra mindig igyekezett ember maradni és a lányok szintjén mozogni, folyamatosan azon dolgozott, hogy lerombolja a modell-sztereotípiákat. A műsor foglalkozott a bulémiával és az anorexiával, illetve a stressz leküzdésével is. A casting mindig érdekes volt: a műsor európai változataival szemben itt senkit sem rántottak ki ugyanabból a próbababa-gyárból, a lányok külsejüket és személyiségüket tekintve is különbözőek voltak.

Aztán a 13. évadnál beindult a szenzációhajhászás, hiszen a műsor ekkorra elvesztette nézőinek felét, így valamivel fel kellett dobni. Tyra átment "szeretetszolgálatba" és direkt olyan lányok jelentkezését várta, akik nem magasabbak 170 centinél (ami ugye a modellkarrierhez szükséges minimum magasság). Ezek a lányok persze a műsorral sem lettek modellek, a széria komolytalanságát pedig az is jelezte, hogy az addig megszokott nemzetközi divatutakat felváltotta egy szolid hawaii kiruccanás. Persze sejthető, hogy ha Tyra belépett volna ezekkel a csajokkal a Hermés párizsi székházába, akkor két lábbal rúgták volna ki őket, miután a takarítók is kiröhögték magukat rajtuk, így inkább jobbnak látták, ha aloháznak és fotózkodnak egyet Hawaii-n. Szóval ez az évad egy nagy vicc volt, aztán a 15-16. szériában már kissé komolyabb hangvételt kapott a reality: Tyra a fődíjak közé belobbizott egy megjelenést az olasz Vogue-ban, ennek megfelelően pedig igyekezett "felosztályosítani" a műsort. Erre a két évadra még talán sikerült is, bár ha azt nézzük, hogy pont ekkor adtak promóciót a divatvilágba is beszivárgó Kardashianoknak, a felosztályosításról máris más képet kaphatunk.

A 17. all-stars évaddal viszont minden borult. Ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy a műsor nem képes (vagy nem akarja) tartani a tehetségkutatós vonalat és csak a szórakoztatásra megy. A modelleknek énekelniük és rappelniük kellett, olcsó videókat forgattak velük és Nicki Minaj-zsal zsűriztették őket. A 18. évad "britek vs. amerikaiak", a 19. pedig "college" témával ment le, s hogy fenntartsák az egyre lankadó érdeklődést, a 20. évadtól fiúk is jelentkezhettek a műsorba.

2004-ben a 2. évad átlagnézettsége 6,13 milliós volt, a most futó 22. évad legutóbbi epizódja viszont épphogy elérte az 1 milliót, így minden idők legalacsonyabb nézettségű ANTM-epizódja lett. Nem csoda, hogy a CW a napokban bejelentette, hogy nem kérnek többet a műsorból. Mindenesetre az első 12 évadot megköszönhetjük Tyra-nak!