Köztük van a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója

adal2016_1.png

A tavalyi évvel ellentétben most időszerűen és mind a 30 résztvevőt bejelentette az MTVA, akik esélyt kapnak A Dal 2016-os mezőnyében, így mától elkezdhetjük ízlelgetni a januárban induló versenyt a fellépők és a zsűritagok nevével és a hamarosan kiszivárgó dalok segítségével. Jövőre ismét a tehetségkutatókból frissen szabadult vagy azokat már teljesen levetkőzött énekesek és kevésbé ismert előadók versenyeznek majd, a tét pedig Magyarország képviselete a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal 2016 győztesére így egy hatalmas felelősség hárul, hiszen még azt is el kell érnie, hogy ne szakítsa meg Magyarország döntőbe jutásának immáron ötéves hagyományát, illetve az is időszerű lenne végre, ha rálicitálna Friderika negyedik helyezésére még 1994-ből, ami a mai napig a legjobb magyar eredmény.

A mezőny fele visszatérő előadó

30-ból 14-en korábban már részt vettek az Eurovíziós dalválogatón: Nika, Tolvai Reni és Pély Barna (idén a B The First tagjaként) 2012-ben; Agárdi Szilvia, Mohamed Fatima, Gáspár Laci és Odett 2013-ban; Gájer Bálint és a Group'n'swing 2014-ben; a Karmapolis & Szécsi Böbe (idén együtt indulnak), Ív, a Passed és Oláh Gergő pedig 2015-ben próbáltak először szerencsét. A Dal 2015-ből a Passed és Ív hatalmas kedvenceim voltak, s bármennyire is akartam, hogy az Other Planet is próbálja újra, sajnos amíg Pierrot a zsűriben ül, nekik semmi esélyük sincsen, amit minden bizonnyal ők is tudnak.

A visszatérők között megtaláljuk a 2014-es Eurovízió magyar indulóját, Kállay-Saunders Andrást is, aki most a Kállay Saunders Banddel indul majd. András az ötödik helyen végzett Koppenhágában, amivel Magyarország eddigi második legjobb döntős eredményét érte el.

Nagyközönség előtt eddig ismeretlen előadó is győzhet

Mivel egyáltalán nem vagyok otthon a magyar zenei életben, sok fellépőt nem ismerek. Ez viszont sem nálam, sem pedig a nézőknél nem jelent számukra hátrányt, hiszen mindig az adott produkciót értékeljük, s ha egy olyasvalaki győzött meg minket, akinek nincs országos hírneve vagy nem vigyorog vissza ránk néhány tízesért a bulvárcímlapokról, akkor őt szavazzuk tovább a nemzetközi versenybe. Így történt ez a Compact Disco-val, ByeAlex-szel és Boggie-val is, így Berkes Olivér, C.E.T., az Egy Másik Zenekar, a Maszkura és a Tücsökraj, a Misztrál, a Mushu, a Parno Graszt, Petruska, Török Jázmin és Veres-Kovács Petra is joggal bízik hasonló szerencsében. Benji, a ByTheWay és Horányi Juli csak az X-Faktor-os szereplésük miatt nem ismeretlen számomra (persze csak a személyük ismerős, nem a munkásságuk, mert az nem nagyon van nekik). A Rising Star-ból ismert Fehérvári Gábor Alfréd Freddie művésznéven folytatja tovább és Patai Annát is láthatjuk majd, aki a Megasztár 5 után Japánban szerzett tizenöt perces hírnevet. Új név a mezőnyben még Vásáry André is.

A zsűritagokat gyakorlatilag lecserélték

Pierrot mellé érkezik Zséda, aki Rúzsa Magdit váltja, de nem hiszem, hogy nagy véleményhuszár lenne, inkább A Dal Paula Abduljaként bájolog majd az énekesekkel és meghagyja, hogy Pierrot legyen a szegény ember Simon Cowell-je, akinek szerepében szinte fürdik. Rákay Philip és Csiszár Jenő is átadja a helyét, de egyelőre nem tudni, hogy jól teszik-e vagy sem, mert Both Tamás és Frenreisz Károly még nem bizonyítottak ilyen feladatkörben.

A Dal 2016 - A magyar Eurovíziós dalválasztó show január 23-tól a Duna műsorán!

  • 1. elődöntő - január 23.
  • 2. elődöntő - január 30.
  • 3. elődöntő - február 6.
  • 1. középdöntő - február 13.
  • 2. középdöntő - február 20.
  • Döntő - február 27.