A Potomac-i feleségek azt hiszik, hogy ők tojták a csillagokat a föld köré

Andy Cohen nem mondott hülyeséget, amikor a Real Housewives-franchise legújabb darabjának premierje előtt azt nyilatkozta, hogy olyat látunk majd, amit eddig még soha. A Washington közelében felvett The Real Housewives of Potomac hat férjezett és elvált háziasszony rákfőző kerti partikkal, izzadságszagú illemszabályokkal és etnikai ellentétekkel teli életét mutatja be az egyébként festőien gyönyörű Potomac kisvárosában.

Etikett mindenek felett

A műsor formátuma akár tragikomikus illemreality is lehetne, ugyanis ezek az asszonyok nem a gettóban nevelkedtek, s ezt igyekeznek kihangsúlyozni minden adandó alkalommal. Azt hittem, hogy ez az "etikett talk" egyszeri epizódtéma lesz és a második részben már nem tér vissza, de a szereplők tényleg be akarják bizonyítani, hogy Potomac-ban az illem tényleg egyet jelent a levegővel. Ha nincs a biblia mellett egy illemkönyv a polcon, a ház lakója élve el lesz földelve a virágágyás alá. Abból is balhé van, ha egy asszony születésnapján az ő helyét foglalod el az étteremben (mármint az etikett szerinti helyét), illetve akkor is kitör a harmadik világháború, ha egy barátoddal felmersz menni az asszonyok emeletére, mert hát ők azt a barátot nem ismerik, nekik a pórnép ne járja meg a többmilliós csigalépcsőjüket. Arról már nem is beszélve, hogy Potomac-ban, miután elválsz a férjedtől, nem járhattok össze dugni, mert valamiért mindenki azt hiszi, hogy köze van hozzá és elítélhet. A szereplőgárda nagy része elképesztő izzadtságszaggal próbálja magát tartani az illemszabályokhoz, ami néhányukból elviselhetetlen hárpiát teremt, másokból viszont kedvelhető dívát, akik önkénytelenül biztosítják a műsor humorfaktorát.

A világ még nem áll készen a zsidó afro-amerikaiakra

Van egy Katie. Katie anyja fekete, apja pedig fehér zsidó, s amikor gyerek volt, az anyjával együtt áttértek a zsidó hitre. Katie-nek vannak saját gyerekei is, akiket a második epizódban avatnak zsidóvá (vagy valami ilyesmi), illetve a párja is egy fehér zsidó pasi. Ez az egész Katie néhány szereplőtársa szerint viszont csak egy nevetséges cirkusz, egy mondvacsinált valami, s kolléganőjük inkább ne röhögtesse ki magát a zsinagógában mint egyetlen fekete nő, hanem üljön le és egyen csirkét. Egy másik asszony, Robyn is félig fehér, ő mégis kizárólag feketének szereti vallani magát, mert fehérnek lenni ciki. Ashley fordítva gondolja, ő a fehér származását is büszkén vállalja, ez pedig nem tetszik Gizelle-nek, ahogyan oly' sok feketének sem, ahogyan azt már számos reality-ben láthattuk. Hát na, nem könnyű az embereknek megfelelni.

Ha nincs gazdagság, tettetni kell

"New money is good but old money is way much better" - mondja Karen az évadnyitóban. Ez lehet, hogy így van, csak nem a potomac-i asszonyok esetében. Karen járhat Diane von Furstenberg ruháiban, Gizelle előadhatja, mennyire nagy múltú a családja, s Katie is hivatkozhat a hosszú évtizedek óta jótékonykodó famíliájára, ugyanakkor van köztük olyan, akinek a konyhájánál még anyámé is nagyobb, akinél egy barátoméhoz hasonló ikeás kanapé figyel a nappaliban, ami akkora, mint a szobám, s akinek a háza nem lehet több száz négyzetméternél. Egekig érő luxus? Ugyan már. A potomac-i feleségek - ugyanúgy, mint a franchise jó néhány szereplője - csak mímelik a gazdagságot, de valójában a felső vagy az átlag-középosztályt erősítik. Ez az álca párosítva a felsőbbrendűségi komplexusukkal sem megközelíthetővé, sem pedig szerethetővé nem teszi őket, csak egocentrikus és műmájer idegroncsokká. De még van idejük bebizonyítani, hogy ők is emberi lények.

The Real Housewives of Potomac - Minden vasárnap a Bravo műsorán!