Tömeges rosszullét a Survivorben, egy játékost evakuáltak - Hibázott a stáb?

survivor9.jpg

SPOILER! A Survivor: Kaoh Rong legutóbbi epizódjában a jutalomjáték során olyan történt, amit még az alultáplált és az időjárás viszontagságainak kitett játékosok életkörülményeit ismerve is nehéz elképzelni. A jutalomjáték szárazföldön zajlott, a túlélőknek futniuk, mászniuk és ásniuk kellett, s mindezt annyira ellehetetlenítette a trópusi hőség, hogy dominó-effektusban kapott hőgutát három játékos is. Először Debbie esett össze, majd Caleb és végül Cydney. A nők tüneteit a sürgősségi csapat hideg vizes borogatással elmulasztotta.

survivor12.jpg

Caleb hőgutáját viszont nem tudták csillapítani, a Big Brother egykori cowboy-a sokáig magához sem tért. Miután számos felszólításra és a borogatásra sem reagált a szervezete, lélegeztetőre kapcsolták, beledöfték az infúziót, fröccsent a vér és nem sajnálták a vágóképeket a szívmonitorra sem. Mivel mindhárom játékos a földön volt, Jeff Probst az egészségügyi szakemberek mellett a teljes stáb segítségét is kérte, akik egyből a helyszínre siettek. Érezni lehetett azt a halálfélelmet, ami eluralkodott rajtuk, ekkora káosszal 32 évad alatt egyszer sem szembesültek. Debbie és Cydney még a helyszínen felépültek, viszont Caleb állapota olyan rosszra fordult, hogy helikopterrel evakuálták a szigetről. Csak az utolsó pillanatokban tért magához, akkor is maximum egy-egy pislantásra.

survivor13.jpg

Ha egy harmadrangú valóságshow-ról beszélnénk, akkor nem lenne nehéz megítélni a történteket, mert vagy azt vágnánk rá, hogy minden a forgatókönyv szerint alakult, vagy azt, hogy manipuláció történt és a stáb kényszerítette ilyen helyzetbe a szereplőket. A Survivor nem ilyen, hiszen egy profi módon összerakott, világszínvonalú reality, ami a kiváló casting és formátumi sajátosságok miatt nem szorul scriptre, viszont néhány dolgon érdemes elgondolkodni.

Egy tesztcsapat minden védettségi- és jutalomjáték előtt kipróbálja az adott terepet annak érdekében, hogy a stáb megtervezze a kameraállásokat, s hogy kiderüljön, valóban teljesíthető-e a terep. Ez most is így történt, viszont a tesztmenet után módosítottak a feladatokon: a tesztcsapat úgy ásta ki a három csomagot, hogy azokat a stáb zászlókkal már megjelölte, viszont élesben, a valódi játékosoknál már nem alkalmazták a zászlókat, így számukra nehezítették a feladatot, ott ástak, ahol jónak látták. Az utólag módosított terep több energiát vett el a túlélőktől, mint a tesztelőktől, így nem lehetett felmérni, hogy az mekkora egészségügyi kockázatot jelent az aktuális időjárási körülmények alatt. Mint az Jeff Probst az Entertainment Weekly-nek adott interjújából kiderül, sokat nem is agyalhattak ezen:

"Már sokszor csináltunk hasonló feladatokat a Survivorben és fizikailag ezek a legkevésbé megterhelőek. Mi úgy értékeljük, hogy ez az események tökéletes vihara volt: a felforrósodott anyatermészet és a lehető legkeményebben küzdő játékosok összecsapása."

Aztán

"A Survivornek nagyon kevés szabálya van. A játékosok döntik el, hogy milyen tempóban, milyen hangvétellel, milyen normák szerint és mennyi erőbefektetéssel játsszák a játékot. Ez az ő játszmájuk és a legutóbbi epizód megmutatta, hogy meddig képesek elmenni azért, hogy megkapják, amit akarnak."

Persze, ettől is olyan sikeres a műsor, de ne már. Profi produkciós stábról és hivatásos, folyamatosan a helyszínen dekkoló medical teamről beszélünk, akiknek pontosan tudniuk kell, hogy a játékosok milyen fizikai állapotban vannak, s azt, illetve az éppen uralkodó időjárási körülményeket figyelembe véve mit és mit nem forgathatnak le velük. Nyilván elszámították magukat, hiszen három játékos egyszerre legfeljebb egy jutalomjátékon nyert kambodzsai uzsonnázás okozta szalmonella-fertőzés után eshetne össze. A rosszullétek előtt még Jeff is kommentálta a hőséget, többek között kiemelve a forró homokot, tehát szokatlanul meleg lehetett.

Biztos vagyok benne (egyes bloggerekkel ellentétben), hogy a stáb nem szándékosan sodorta ilyen helyzetbe a résztvevőket és Jeff sem szánta áldozathibáztatásnak a csapatokhoz intézett kérdéseit ("Ügyeltek eléggé magatokra? Komolyabban veszitek a játékot és isztok elég vizet?"), mindenesetre jobban megválogathatta volna a szavait. Remélem, hogy volt annyi emberség a stábban, hogy a kulisszák mögött adjanak némi vacsorát a szerencsétleneknek, ha már "túlhajszolták magukat" az egymillió dolláros főnyereményért.

Calebet meg visszavárom egy későbbi évadban, ilyen exitet senki sem érdemel.