Eurovízió 2015: Magyarországnak 38 vetélytársa lesz

Infografika - Euro2015 a résztvevők.png

39 ország közül kerül ki a 2015-ös bécsi Eurovíziós Dalfesztivál győztese. Ma lehetett véglegesíteni a részvételi szándékot, amit a fenti infografikán vörössel jelölt országok közszolgálati adói meg is tettek.

Ausztria tavaly nyert Conchita Wursttal, így ők automatikusan döntőbe kerülnek majd csak úgy, mint a verseny legnagyobb anyagi támogatói (Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország). Magyarország már hónapokkal ezelőtt jelentkezett, részvételünk így nyilvánvaló volt.

Azonban történt egy keményebb érvágás. Ukrajna 2003 óta folyamatos jelenlévő, viszont 2015-ben visszalépnek. Az Eurovízió történelmének egyik legsikeresebb országa olyan felejthetetlen produkciókkal indult eddig, mint a Dancing Lasha Tumbai, a Shady Lady, a Be My Valentine vagy 2004-es győztesük, Ruslana és a Wild Dances. Ukrajna a távolmaradás mellett nyilvánvaló okok miatt döntött: az oroszok által generált instabil politikai környezet a gazdaságot is megtépázza, így nem tudnák finanszírozni a versennyel járó költségeket. Szomorú.

Monaco 2008-ban, Andorra és Csehország 2009-ben, Szlovákia 2012-ben, Horvátország és Bulgária pedig 2013-ban szerepeltek utoljára, s idén sem döntöttek a visszatérés mellett. Bár keringtek pletykák egy esetleges marokkói visszatérésről (az afrikai ország 1979-ben szerepelt először és utoljára), viszont mégsem lesznek ott Bécsben. Törökországot közvetlenül a verseny szervezői hívták meg az Eurovízióra, de a nyugati nyitást egyre jobban elutasító belpolitikai átrendeződések miatt ők sem mennek Bécsbe.

Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Ciprus viszont újra versenyeznek majd.

Meglepő módon Oroszország és Fehéroroszország is ott lesz Ausztriában, holott politikusaik hevesen kritizálták a "romlott Nyugatot" Conchita Wurst győzelme után.