Az Edge of Alaska a bolondok aranya a Discovery-n

alaska1.png

[S01E01] Manapság Alaszka és az aranyláz idején alapított városai felkapott forgatási helyszínnek számítanak a dokureality-k világában, viszont még egyet sem láttam eddig. Ezért próbáltam be tegnap este az Edge of Alaska-t. A Discovery Channel legújabb dokureality-je kikiáltja az alaszkai McCarthy-t a "törvénytelen kisvárosnak", hiszen a legközelebbi jogintézmény száz mérföldnyire van, így a lakók inkább egymás között intézik a bajos ügyeket. Paranoia pedig van bőven, hiszen a nyolcvanas években egy bevándorló majdnem az egész várost lemészárolta (legalábbis huszonkét lakóból hatot), s a beutazók azóta is problémát jelentenek a helyieknek. Hideg szelek fújta zord kisváros ez bizalmatlan lakókkal, akik nem szívesen tűrik maguk között az idegeneket. De azért beengedték az Egyesült Államok második legkiterjesztettebb kábeladójának kameráit, hogy felvegyék, amint túlélik önként vállalt száműzetésüket a modern világból.

alaska2.png

A fő sztorivonal - már ha kiindulhatunk az első epizódból - a fejlődést és a civilizációhoz felzárkózást sürgető Neil Darish és az elszigeteltséget fenntartani próbáló Jeremy Keller közötti ellentét. Darish a város kis császára, övé a bolt, a fogadó, a bár, a szálló, a fűszeres és még a vaskereskedés is, továbbá ő az egyetlen, aki olyan termékeket hozat, amiket a helyiek nem tudnak önállóan előállítani. Nehéz dolga van hát a vadász Kellernek, hiszen Dávidként ered szembe Góliáttal, s az évad végére talán kiderül, ki győz.

alaska3.png

Aztán van egy öreg hegylakó is (szó szerint), aki dicsekvően beszámol arról, hogy egyszer leütött lapáttal egy medvét a verandáján, majd fejen hugyozta és lelőtte. Szóval ami nálunk állatkínzás, az McCarthy-ban egyszerű szórakozás a keveseknek. Viszont van, aki abszolút nem tartja kegyetlen és szívtelen embernek az öreget, sőt. Mark Wacht mindig felszánozik hozzá, hogy ellássa kajával és piával. A hegyre vezető út viszont annyira viszontagságos, hogy csak a legtapasztaltabbak képesek megtenni azt. Meg a forgatócsoport.

alaska4.png

Az Egyesült Államok már akkor feltalálta a scripted reality-t, amikor Németországban még meg sem született a Berlin - Tag und Nacht kiötlője. Az Edge of Alaska viszont még így is túl átlátszó és kiszámítható, a Kellerrel forgatott jeleneteknél pedig szinte hallani lehet a forgatókönyv oldalainak suhogását. Amikor például Keller kutyája visszaért az erdőből tiszta véresen, akkor reméltem, hogy éppen egy földönkívüliből lakmározott, de nyilván egy lelőtt vadból tette, amit nyilván egy idegen vadászcsoport lőtt le (hiszen McCarthy-ban nagyon nem szeretik az idegeneket), s akiknek táborát nyilván csőre töltött fegyverrel fedezte fel a családját védő Keller, aki egyébként a legszínpadiasabb karakter.

Edge of Alaska - Péntekenként a Discovery Channel műsorán!