A feladó Magyarország, a címzett Európa - Elindult A Dal 2015

Tegnap újra képernyőre került az MTVA Eurovíziós dalválogató műsorfolyama, mely azt a nemes célt tűzte ki maga előtt, hogy megtalálja a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját a négytagú zsűri (Csiszár, Rákay, Rúzsa és Pierrot) és persze a mi segítségünkkel. Három nagy kedvencemet is láthattuk tegnap, viszont csak ketten jutottak tovább közülük. Az új zsűritag, Pierrot jót tesz a műsornak, hiszen nem fél keményen odaszólogatni, s ha kell, még a tinirajongókat is kigúnyolja (bár reméli, hogy azok nem fojtják majd a plüssmackóik közé). Tatár Csilla annak ellenére jobb választás Novodomszky Évánál, hogy rendre elvesztette az irányítást a kommunikációja felett, Harsányi Levente pedig csak a szokásos Levis lazaságot hozta. Az arculat színvonalas, a műsorstruktúra korrekt, így rá is térhetünk a produkciókra.

Magyar Bori - "Lead Me To Heaven"

Elvileg A Dal nem egy tehetségkutató, hiszen már szakképzett énekesek versenyeznek benne, viszont ennek ellenére mégis úgy éreztem, mintha az lenne. Szegény Bori előtt bizony nem emelkedett volna a fal tegnap este, hiszen keserves harcot vívott a dallal, hangi adottságairól pedig még egy süket cickányt sem győzött meg. Ennek ellenére egy szimpatikus csajnak tartom, csak éppen annyira zavarban volt, hogy az est teljes időtartamára beleállt a Florence and The Machine együttes dicsérgetésébe ahelyett, hogy magáról beszélt volna. Ja és az az olcsó space-trash ruha?

Farkas-Jenser Balázs - "Liar"

Na igen, a nagy szívfájdalmam. Sziklaszilárd meggyőződésem, hogy Balázzsal esélyesek lettünk volna egy döntős kvalifikációra, hiszen ahogy Rúzsa Magdi is fogalmazott, a dala "egy gyors méreg, azonnal hat és fülbemászó". Balázs egyébként egy jól bevált Eurovíziós karaktert is hozott, azaz a jóképű gitáros srác karakterét, amihez még egy tök jó dal is párosult. Nagy kedvencem volt, viszont Pierrot elvágta, amikor öt ponttal értékelte (a többiek nyolc és kilenc pontjai mellett). Ha többet kap, akkor középdöntős. Így viszont szerény harminc sms-em sem volt elég arra, hogy továbbjusson.

Szűcs Gabi - "Úgysem felejtesz el"

Fájdalmasan unalmas produkció volt, szvinggel pedig még senki sem jutott Eurovíziós döntőbe. A zsűritől csakúgy, mint tavaly Keresztes Ildikó, megszerezte a nagy múltú énekeseknél borítékolható tiszteletpontokat, s így sikerült továbbjutnia a középdöntőbe.

Passed - "Mesmerize"

Felvételen ez a kedvenc dalom idén, viszont élőben nyilvánvalóan voltak hiányosságok és hamis hangok. Mégis baromira hiszek benne, hogy ha jobb látványt, színpadképet és kamerabeállításokat kap a produkció, akkor Bécsben nagyot üthet. Innovatív, bátor és mint minden magyar eurovíziós dal, ez is rizikós. Szépen tudnánk bővíteni vele azt a minőségi eurovíziós kontentet, amit elkezdtünk a Compact Disco-val, majd folytattunk ByeAlex-szel és Kállay-Saunders Andrással. A csapatból sugárzik a pozitív energia, üdék és bájosak. Az viszont aggodalomra ad okot, hogy megígérték, a középdöntőre teljesen áthangszerelik a dalt (merthogy át lehet, lol).

Bogi - "World of Violence"

A tavalyi "We All" után nyilvánvalóan nem ezt vártuk Bogitól, aki idén egy világsirató maszlaggal érkezett. Az emberiség kínlódik, sok a baj és a háború, nagy az éhezés és nyomor van mindenütt, ezt pedig ezredjére is el kellett énekelnie valakinek a lehető legközhelyesebben. Aludtunk.

Karmapolis - "The Time Is NÁ" "The Time Is Now"

Tatár Csilla bámulatos angoltudása után egy kevésbé bámulatos produkció következett, s ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy ha ilyen jó dalt össze tud ütni egy együttes, akkor vajon miért nem tudnak kitalálni valamilyen produkciót hozzá. Csak és kizárólag egy balladánál tudom elfogadni, ha betonba önti magát az előadó, de egy dinamikus elektropop-nótánál ez nem működik. Főleg akkor, ha nagy kedvencem.

Szakács Gergő - "Ősz utca"

Nos, Gergőt nem hiába dobták ki a Rising Star-ból és az X-Faktor-ból az elsők egyikeként, hiszen nem tud jól énekelni élőben. Egyszerűen csak nem tud. Ennyi.

Antal Timi - "Woke Up This Way"

Rosszul vagyok az efféle Avril Lavigne-t idéző kibelezett punk(?)-stílustól, de be kell vallani, a mezőnyből pont emiatt emelkedik ki, s pont ezért megjegyezhető. Valamiért úgy érzem, hogy ha a zsűri bejuttatja a legjobb négy közé a döntőben, akkor a nézők bizony ki fogják küldeni Bécsbe, ez pedig hatalmas érvágás lenne azon a már fentebb említett magas színvonalon, amit Magyarország képvisel a versenyen.

Tóth Vera - "Gyémánt"

Nem rossz dal. Kicsit bondos, kicsit verás, de ennél ő sokkal-sokkal többre képes. Nem is értem, miért nem akarták kihasználni a hangterjedelmét, ami nem egy dalban okozott már katartikus élményt nekünk. A molett, nagyhangú énekesnők viszont általában nagyot mennek az Eurovízión (no offense, ez így van, ez is egy jól bevált Eurokarakter), így Vera jövőre még joggal próbálkozhat majd.

MDC - "Maniac"

Az énekes tekintetében egy kényszerzubbonyától pár perce megszabadult idegbeteg bújt el, s úgy rángatta magát, mintha mellé még egy kis stroke-ot is kapott volna. Az MDC előadása teljesen irreleváns volt, igaz, daluk abszolút rádiósláger.

adal1.png

A továbbjutók között a Passed kapta a legtöbb szavazatot, őket pedig Tóth Vera és Bogi követte. Mivel a zsűri öt előadóról dönthet, kettőt még választani kellett a 37 pontos holtversenyzők közül. Azzal, hogy a Karmapolis lett az egyik kiválasztott, nem tudok vitatkozni. Az viszont, hogy Szűcs Gabi jutott tovább Farkas-Jenser Balázs ellenében, egyértelmű életműdíjazás, egyben nevetséges is. Nem azért, mert Balázs volt az egyik kedvencem és nem tudok veszíteni, hanem azért, mert eleve nem kellett volna.

Az öt továbbjutó kiválasztása után a nézők dönthették el, hogy Balázs, Antal Timi, Szakács Gergő, az MDC és Magyar Bori közül ki legyen a vigaszágas, azaz a hatodik középdöntős, s abszolút nem szolgált meglepetéssel, hogy Antal Timit választották. Szóval Farkas-Jenser Balázs, jövőre ugyanitt!

Egyébként az applikációnak semmi értelme

Ugye nagy újdonságként jelentették be a sajtótájékoztatón, hogy mobiltelefonos applikáció segítségével is lehet majd szavazni, mi pedig a Rising Star és a ValóVilág után megszoktuk, hogy mindezt ingyen tehetjük. Nos, ezúttal nem ez volt a helyzet. Aki applikáción keresztül szavazott, az gyakorlatilag sms-eket küldött el, így az sms árát számolta fel neki a rendszer. A hipermodern alkalmazás tehát nevetséges és csak akkor éri meg letölteni, hogy ha óriási késztetést érzünk arra, hogy lepontozzunk valakit.

A Dal 2015 - Második elődöntő - Jövő hét szombaton 20:25-kor élőben az M1 és a Duna World műsorán!